Якщо у курки стрес

курка
Поділитися новиною

курка«Ми переїхали на нове місце. Посадили город , хоч і пізно, та все ж. А ще вирішили завести господарство і купили курей. Але не курчат, а вже 10-місячних курочок. Страшненькі, голо заді, сказали: такі, бо в тісноті сиділи. Тепер тішуся, бо маю цілих сім курок: Шерочка, Машерочка, Шурочка і Мурочка з першої покупки, а потом ще бригада… вірніше тригада. Вони без імен, але тримаються кучки і дають «тирки» остальним. Але вопрос не про те. Вопрос: чого вони не несуться? Вже 10 днів як живуть у вольєрі. Сплять у курнику на сідалах, є гнізда. Годую сумішшю з пшениці, подрібненої кукурудзи і гранул для несучок. Травичка, водичка і варена картопля – усе даю. Навіть по підказці сусідів набрала  піску…

За весь цей час було знесено всього три яйця. І всьо – заткнуло. Підкажіть: що я не так роблю?»

До причин, за якими будь-які курки перестали приносити яйця, фахівці в першу чергу відносять похибки в щоденному живильному раціоні, порушення умов утримання, різні хвороби  птиці. Далі слідує рівень освітленості, стреси, період линьки, зміна температури, інстинкт насиджування, вік курки.

Що давати курям несучкам, щоб неслися

Погане харчування може стати вагомим аргументом для того, щоб курка перестала давати яйця. У нормах для несучок прописані такі умови: достатня кількість корму на кожну голову в стаді, фронт годівлі (щоб кури не змагалися за корм), гарна якість продуктів харчування (неприпустимо годування гнилими або старими кормами), вміст білка на рівні не менше 15%.

До складу корму повинні входити вуглеводи і жири, які дають домашній птиці досить енергії для того, щоб забезпечити власника добірними яйцями. Якщо порушується будь-яка з умов, виникають проблеми. Перше годування не можна проводити рано. Друге приблизно через 8-10 годин після першого або за 6 годин до сну. Падіння продуктивності відзначається і через брак рідини.

Умови утримання

Для регулярного отримання яєць важливо створити в курнику нормальний світловий режим. Щоб тривалість дня становила від 10 до 12 годин. В іншому випадку птиці багато сидять, а малорухливість негативно позначається на продуктивності. Необхідна несучкам температура вище 15 градусів тепла. В такому випадку вони не стануть витрачати енергію на обігрів тіла, а спрямують її на виробництво яєць. Слід подбати й про правильну систему вентиляції. Але не можна допускати наявності у пташнику протягів. Підтримка чистоти також позитивно впливає на безперервне отримання від курей якісних яєць.

Курячий «стрес»

Стрес у курки може статись через  відсутність корму або рідини, переміщення в новий курник, поява серед курей півня. Усе це здатне відбити у птахів бажання нестися. Після того, як ви купили нових курей, знову давати яєчка вони можуть аж через 6 тижнів. Упоратися зі стресом вашим вихованцям допоможе яблучний оцет. Потрібно додавати 20 мл на 1 літр води щомісяця не менше 1 тижня.

Линька – природний для курки процес, який зазвичай настає восени. Сезонні линьки стартують із двох років життя несучок. Формування нового оперення вимагає витрат енергії, тому в курочок знижується або пропадає продуктивність. Линька триває від 6 до 8 тижнів. У цей час слід вводити в раціон корми зі вмістом сірки: капусту, горох, конюшину, люцерну, м’ясо-кісткове борошно. Досвідчені птахівники з початком линьки радять виключити зерно. Із появою нового оперення курочок знову годують рясно, додавши пшеницю і пророщений овес, насіння соняшнику.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...