У Гадячі планують створити нову систему оповіщення

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Поділитися новиною

У Гадячі всього 3 електромеханічних сирени, але систему кардинально не оновлювали понад 50 років.

У травні 2023 року, місцеві мешканці жалілись на 40–ка хвилині, безперервні сигнали тривоги. Після численних скарг, на сторінці Гадяцької міської ради поінформували, що «у зв’язку з технічним збоєм вийшла з ладу система оповіщення населення Гадяцької міської територіальної громади. Відсутня можливість централізованого відключення сирени, що призводить до її тривалої роботи. Наразі проводяться аварійно-відновлювальні роботи». Тоді ми так і не знайшли жодної інформації щодо того, хто та за чий кошт проводив ці роботи. Але система почала працювати більш стабільно і до березня 2024 року проблем начебто ми не спостерігали. Та вже майже два місяці, одна із сирен, що знаходиться на будівлі універмагу, що на вулиці Героїв Майдану (великий круг) – не працює. Про це також скаржились й мешканці, що проживають поруч.
Взагалі то, ще на початку повномасштабного вторгнення у прес-службі ДСНС України повідомили, що відповідальність за справну роботу сирен лежить саме на місцевому самоврядуванні і ми були впевнені, що за роботу системи екстреного звукового сповіщення у громаді відповідає саме міська рада. Але на ділі це виявилось не так. Та про це згодом.

У 2023 році, на засіданні 41-ї позачергової сесії Гадяцької міської ради, що відбулося 5 жовтня, виділили 150 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для цифрової системи сповіщення. Тоді ми припустили, що можливо, це запланована у майбутньому модернізація нашої системи оповіщення. Але потім, щодо цього, ніяких повідомлень чи тендеру ми не знайшли. А вже у кінці січня 2024-го, виконавчий комітет Гадяцької міської ради затвердив рішення «Про створення місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення Гадяцької міської територіальної громади». Тобто, на базі Гадяцької громади мають створити МАСЦО. До здійснення оповіщення мають залучити місцеві органи виконавчої влади, операторів телекомунікацій, а також підприємства, установи, організації незалежно від форми власності і господарювання, що діють на території громади.

Що ж таке МАСЦО?

Це сукупність організаційно і технічно поєднаних програмних і технічних засобів, телекомунікаційних мереж, телемереж та інших засобів оброблення та передачі (відображення) інформації, що призначені для своєчасного доведення сигналів та інформації з питань цивільного захисту від чергових (диспетчерських) служб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, розташованих на території Гадяцької міської територіальної громади, у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій.

До складу МАСЦО входять: автоматизоване робоче місце прийому сигналів та інформації; автоматизований виклик; автоматизоване включення кінцевих сигнально-гучномовних пристроїв; кінцеве обладнання та сигнально-гучномовні пристрої; електросирени та пристрої для запуску електросирен; Інтернет-ресурси (сайти, соціальні мережі, месенджери, спеціалізовані мобільні додатки тощо); лінії (мережі) зв’язку і управління апаратурою та технічними засобами оповіщення і кінцевими сигнально-гучномовними пристроями.

Рішення про оповіщення у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації на місцевому рівні приймає міський голова.
Утримання, забезпечення постійної готовності, організація експлуатаційно-технічного обслуговування (ЕТО) МАСЦО здійснюється її власником (балансоутримувачем апаратури системи оповіщення) або виконавчим комітетом Гадяцької міської ради.

Технічні перевірки МАСЦО проводяться не рідше одного разу на квартал. Комплексна річна технічна перевірка проводиться щорічно. Перед проведенням технічної перевірки, населення протягом трьох – п’яти днів попереджається про це через засоби масової інформації, в тому числі технічні.

А от фінансування проектування та реконструкції (будівництва) автоматизованої системи централізованого оповіщення здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел не заборонених законодавством.
В теорії це все виглядає наче добре – власна, сучасна система оповіщення, але на скільки ми зрозуміли, це поки що лише плани.

Що говорять у міській раді

Оскільки Положення про місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення підписане головним спеціалістом з мобілізаційних питань юридичного відділу виконавчого комітету Гадяцької міської ради Анатолієм Кедою, то саме у нього ми й вирішили дізнатись детальніше щодо даного розпорядження, а також стосовно непрацюючої сирени на великому крузі. Під час телефонної розмови, посадовець повідомив, що не володіє інформацією щодо несправності системи, але пообіцяв оформити заяву до АТ «Укртелеком», а також додав: «18 квітня до міста мають прибути власники тих сирен, тобто Полтавська обласна військова адміністрація, вони усе перевірять».

На скільки ми зрозуміли, балансоутримувачами існуючої системи оповіщення у місті була і є Полтавська ОВА.
А от щодо місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення, Анатолій Кеда пояснив так: «це те саме, що й ці сирени, але замовляти проект, будувати та сплачувати за все буде міська рада. Будуть встановлені додаткові гучномовці. Але це все планується тоді, коли виділять кошти. Щодо 150 тисяч гривень для виготовлення проектно-кошторисної документації – це були не виділені кошти, а лише заплановані».

Ми перевірили інформацію і за даними засідання сесії – таки ж виділені, але подальша їх доля невідома ні нам, ні Анатолію Кеді.

Модернізація системи на Полтавщині

Як повідомив директор Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами ОВА Олександр Чалий, на кінець осені, проектну документацію на створення МАСЦО виготовили 18 територіальних громад, серед яких Сергіївська (вартість 76 тис. 732 грн), Петрівсько-Роменська (вартість 110 тис. грн) та Великобудищанська громади. Стосовно даних останньої, інформації у системі «Прозорро» ми не знайшли.
Відповідно до Програми, територіальним громадам області запропоновано співфінансування робіт із побудови МАСЦО на умовах 50 відсотків з обласного бюджету і 50 відсотків із місцевого.
За планом роботи з побудови та реконструкції системи оповіщення на Полтавщині мають завершити до кінця року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...