Медведка боїться мила і… пива

медведка
Поділитися новиною

медведкаХто з господарів не знає, яку біду в саду і на городі робить ненажерлива медведка, вовчок або капустянка – така правильна назва цієї комахи. У народі її називають лайливим словом «сучка» і напевне недарма. Особливо капустянки дошкуляють розсаді, але їдять на городі практично все. Як же подолати цього городнього монстра?

Городники кажуть, що позбавитися від неї не так-то просто. Капустянка мешкає у верхніх шарах ґрунту, роблячи в ній ходи, при цьому поїдає коріння рослин, перегризає стебла. Крім того, комаха досить швидко розмножується і у великих кількостях, кладка яєць може становити від 100 до 350 штук. Доросла особина може досягати розміру до 7 см. У теплу пору року нори і ходи капустянки знаходяться у поверхневому шарі землі, в зиму ж комаха йде на глибину до метра. Велику частину часу капустянка мешкає під землею, однак вона любить погрітися і на поверхні землі, що робить в основному вночі, крім того, вона здатна літати на висоті до 1м. Яйця капустянка відкладає у ґрунт поблизу її поверхні. Комаха ретельно стежить за гніздом, тому якщо його знайшли, то від нього повинен бути хід до її нори.

Пастки з води або пива

Якщо ви хочете використовувати воду, то банку, на 2/3 заповнену водою, вкопайте в землю біля грядок, в яких поселилися комахи так,  щоб верхівка банки була врівень з поверхнею землі. Для більш ефективного лову медведок у воду можна додати пива. Крім того, можна використовувати пляшки для приманки – заливаєте в них пиво і закопуєте пляшку в землю під кутом 45° так, щоб горлечко було біля поверхні землі. Через кілька  днів міняйте пастку на нову. Комах, що заповзли у неї, періодично знищують.

Якщо знайшов гніздо?

Капустянка не любить мильну воду (4 ст. л. прального порошку або 200 г господарського мила на відро води) і розчин гасу (2 ст. л. на відро води). Залийте ходи та знищуйте шкідників, які виповзатимуть на поверхню.

Для профілактики робіть пастки

Боротися з розмноженням можна перекопуванням грядок і меж, особливо активно в період із травня по червень. Рихлити землю при цьому треба на глибину як мінімум 15 см. Яйця і личинки в пошкоджених кладках гинуть. Крім цього, оглядайте грядки на наявність гнізд, особливо уважно ставтесь до місць, де найбільше пошкоджених рослин, ймовірно саме на цих грядках і оселилися комахи.

Для профілактики городники пропонують: у кінці вересня викопайте на своїй ділянці кілька пасток – ямки глибиною 50-60 см – і заповніть їх гноєм, змішаним із соломою. Капустянки заберуться в пастки для зимівлі. Потім пізньою осінню або при настанні перших холодів розкопайте пастки, розкидайте гній і знищте присутніх там медведок. Такі пастки можна робити і на початку травня.

Знаючи ці методи боротьби з медведкою, слід пам’ятати: важливо не тільки знищувати дорослих особин, але й боротися з їх розмноженням. Який би метод боротьби ви не обрали, повторюйте його кожні 2-3 тижні. Позбутися від капустянки складно, у деяких випадках на це йде кілька посівних сезонів.

«БМ»

На фон:

На сьогодні існує багато хімічних препаратів, які досить ефективно нищать цього шкідника. Та є одне «але» – токсичні елементи діють не лише на комаху, а й потрапляють у ґрунт. Не треба пояснювати, що це може негативно позначитись на овочах.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...