Квас із квіток бузини

бузина
Поділитися новиною

бузинаЯкраз цвіте бузина. Її суцвіття, як великі білі блюдця, вкривають кущі і поширюють навкруги тонкий мускатний аромат. І культуру цю мало хто серйозно сприймає. Ну хіба що квіток хтось нарве та насушить для того, щоб потім від молі перекласти. А між іншим, звичайна чорна бузина здавна вважалася священним деревом, їй приписували особливу цілющу силу, вважали, що щоденне вживання ягід бузини продовжує життя, дарує молодість.

Досвід віків підтвердили сучасні дослідження. Виявилося, що бузина – рослина лікувальна, причому на оздоровлення людей працює все – і квіти, і листя, і кора, і плоди, і корені. Квітки бузини містять аскорбінову та валеріанову кислоти, ефірні олії, дубильні речовини, таніни, холін. У листі містяться смоли, що мають послаблюючу дію, аскорбінова кислота, каротин та інші вітаміни. Відвар всієї рослини (корінь, квіти і листя) використовують як засіб, що регулює обмін речовин. Свіжі ягоди і відвар квіток вживають при ревматизмі. У корі міститься ефірна олія, вона має сильну сечогінну дію, кору застосовують також у разі неврастенії, пневмонії, бронхіті, головному і зубному болях. Відвари з кори і коренів використовують для ванн, що допомагають при бешихових запаленнях. Із ягід готують варення, мармелад, кисіль, сушать.

Ми пропонуємо зробити смачний напій.

30 суцвіть бузини залити 30 л води. Настояти 12 годин. Процідити, додати 3 кг цукру та 10 ч. л. (без гірки) лимонної кислоти. Дати настоятися ще 24 години. Розлити у  пляшки чи банки (не повні) та винести в холодне місце. Через 3 тижні у вас буде дуже смачний та корисний квас із бузини, що врятує в літню спеку. Подавати з гілочками м’яти.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...