Кожне  щеплення  важливе, вакцинуйтесь  вчасно!

Поділитися новиною

Гадяцький відокремлений підрозділ Державної установи «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з метою популяризації рутинних щеплень дітей та дорослих Полтавської області з нагоди Європейського тижня імунізації ( з 24 по 30 квітня 2024 року), інформує населення.

Щорічно в світі гине біля 9 мільйонів дітей від інфекційних хвороб, з них майже 3 мільйона від інфекцій, проти яких існують вакцини.

Основною метою вакцинації є формування специфічного імунітету та створення тривалого захисту організму від інфекцій.

Усі профілактичні щеплення, які включені до Календаря профілактичних щеплень, для громадян України є безкоштовними (Порядок проведення профілактичних щеплень в Україні затверджено наказом МОЗ №595 від 16.09.2011 р.).

У всьому світі вакцинація вважається найефективнішим і економічно вигідним засобом захисту проти інфекційних хвороб.

Під час війни через відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, тимчасових прихистках є ризик поширення інфекційних захворювань. Тож зараз украй важливо захистити від них себе і дітей, тобто вакцинуватися.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від десяти небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b.

• В Україні нині спалах поліомієліту — небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу. Упевніться, що ваша дитина отримала принаймні 2 дози вакцини.

• На заході країни зареєстровані випадки паротиту, який може викликати менінгіт, енцефаліт та глухоту, а в хлопчиків у майбутньому може призвести до безпліддя. Подбайте  про те, щоб у 12 місяців дитина мала першу дозу вакцини КПК(кір-краснуха-паротит) та не забудьте зробити їй друге щеплення в 6 років.

• Також в Україні протягом останнього року зафіксованівипадки кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. 9 із 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. За даними ВООЗ, з початку пандемії COVID-19, понад 1,2 мільйона дітей в Європейському регіоні пропустили вакцинацію від кору, паротиту та краснухи (КПК).

Якщо у вас є сумніви, чи були ви вакциновані від кору, слід щепитися від цієї інфекції.

• При травмах існує високий ризик правця, підвищується ризик заразитися гепатитом В (наприклад під час хірургічних втручань чи при переливанні крові). Подбайтепро те, щоб дитина мала 3 дози вакцини від гепатиту та всіщеплення від правця за  календарем вакцинації.

Дорослим кожні 10 років потрібно ревакцинуватися від правця та дифтерії.

• Тим, хто народилися до 2000-х та не були вакциновані від гепатиту В, рекомендовано зробити це щеплення.

Вакцинація згідно з Національним календарем щеплень, а також від COVID-19 гарантована державою. Діти та дорослі можуть вакцинуватися від цих хвороб безоплатно в будь-якому державному або приватному медичному закладі, який уклав договір із НСЗУ і де є потрібні вакцини. Для цього  не потрібно укладати нову декларацію із сімейним лікарем/педіатром.

Вакцини від гепатиту В та для щеплення дорослих можна придбати за власні кошти. Сама процедура вакцинації у державних клініках є безкоштовною.

Рекомендовано робити кілька щеплень одночасно – це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу. А застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу.

Немає потреби в додаткових обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма) перед вакцинацією.

Якщо у вас чи вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія), це пряме показання до негайного щеплення! Ви чи ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією.

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, не потрібно починати всі щеплення проти цієї інфекції з початку. Разом із лікарем складіть графік наступних щеплень.

Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Єдине правило, яким слід користуватися в цьому випадку: стежте за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності.

Для більшості хвороб, яким можна запобігти щепленнями, оптимальний рівень захисту досягається більше ніж однією дозою вакцини. Кожна така доза в календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту. Пропуск або затримка отримання будь-якої такої дози підвищує ризик зараження та серйозного перебігу захворювання.

Нагадуємо, що COVID-19 нікуди не дівся!

Дорослі та діти від 5 років можуть вакцинуватись від коронавірусної хвороби. Особливо важливо зробитищеплення літнім людям та людям, які мають хронічнізахворювання. Адже вони набагато важче переносятьCOVID-19 та мають більші ризики померти. Єдиний захиствід тяжкого перебігу хвороби – вакцинація.

Для дорослих одного щеплення недостатньо для повноцінного захисту, зробіть повний курс та бустери.

Які безкоштовні вакцини для дітей та дорослих є в області. Наголошуємо, що вакцинація не може ослабити імуннусистему. Навпаки – це інфікування певними вірусами можеослабити імунну систему та опірність організму. Вакцини діють інакше. Вакцинальні віруси настільки ослаблені, що не можуть вплинути на імунітет. Тож перевантажити імунну систему вакцинація не здатна.

Памʼятайте – кожне щеплення  важливе. Вакцинуйтесь  вчасно!

За матеріалами ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...