Готуйся до холоду влітку, а до спеки – навесні

«На сторожі громадського порядку»

«На сторожі громадського порядку»

Поділитися новиною

Готуйся до холоду влітку, а до спеки – навесніЧтоб в жару была прохлада,
И легко дышал народ,
Приезжайте в город Гадяч,
Там вентиляторный завод.

Дещо в іншій інтерпретації подаю в заголовку відому народну мудрість про сани і воза. Правда, і наукою доведено, і ми самі відчуваємо, що клімат у нашій місцевості міняється в сторону потепління, особливо влітку.

І спека вже не на жарт докучає. Доказом, що це все серйозно, є те, що навіть наші народні депутати вносять пропозицію про «сієсту», тобто збільшений час відпочинку в обідню перерву в часи літньої спеки, бо, як твердять науковці, у час спеки продуктивність праці знижується, стан здоров’я погіршується. Висновок: краще ці години пересидіти десь у прохолодному місці. Але ж як зробити в хаті тепло, є багато способів, і вони всі відомі, та як в спеку зробити прохолоду – це вже важче. Звичайно, відомий спосіб: установити кондиціонер. Але на сьогодні це не всім по кишені, недешеве задоволення. Крім того, в установці кондиціонера є чимало мінусів. Наприклад, як вже сказано, ціна його для багатьох із нас кусається. Кондиціонер для охолодження використовується всього 2–3 місяці на рік, а обминати його треба цілий рік, як парасольку, його не складеш і не заховаєш десь подалі. Кондиціонер дорогий у технічному обслуговуванні і для цього потребує високої кваліфікації. У ньому присутній рідкий холодоагент, який є небезпечним при вдиханні у випадку розгерметизації системи і є досить дорогим для поповнення і пошуку місця розгерметизації. Ще один мінус, про який мало говорять. Нібито в місці конденсації вологи у кондиціонері прогресує розвиток небезпечних мікроорганізмів (усі умови для цього є: волога, тепло, свіже повітря), які розносяться потім вентилятором потоком повітря по всій кімнаті.

А що ж робити пересічному потерпаючому від спеки у хаті, щоб хоч якось комфортніше відчувати себе? Звичайно, зараз когось здивувати чимось важко, але дещо я в себе вдома зробив вже декілька років тому. Вставив вентилятор на кухні, але не звичайний, як у кухонній витяжці, він слабий для цієї справи, а дещо більший. Далі. Пізно ввечері і рано вранці, можна і вночі, коли спека спадає, включаю його. У протилежних кімнатах відкрити кватирки. У цей час, коли спека, у хаті за день повітря нагрівається до +26…+30 градусів, а в нічний час температура на дворі опускається до +16…+18 градусів. От цю різницю можна зігнати до середньодобової 20–22 градусів за кілька годин роботи вентилятора зранку і ввечері. А це вже температура комфортна для людини. От і все. Звичайно, є тут деякі мінуси. Можна потрапити під протяг. Кому це шкодить, можна бути надворі, поратися по господарству чи просто прогулятися. Якщо є декілька кімнат, то можна почергово відкривати кватирки і перебувати там, де закрита кватирка.

Ще. Не такий помітний ефект, як у кондиціонера, але ж це значно дешевше по установці вентилятора і по кількості використаної електроенергії. Вентилятор можна вмонтувати біля витяжки в стелі або у вікні, де зручніше. По закінченню спекотного періоду вентилятор, якщо заважає, можна легко демонтувати, заховати в іншому місці. Пройом, де стояв вентилятор, якщо це потрібно, можна закрити до наступного сезону. А де взяти такий вентилятор? А в нас під боком є завод «Горизонт», який випускає широкий спектр різних вентиляторів, які користуються великим попитом як в нас в Україні, так в близькому та далекому зарубіжжі. Вони є як у трифазному, так і в однофазному варіанті, мають помірну ціну. Останнім часом для меншої шумності освоєний випуск вентиляторів із пластиковими крильчатками. І на закінчення: якщо підійти творчо до будь-якої проблеми, то позитивний результат не забариться.

В. Терещенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...