У нас забрали все, що наші батьки десятиріччями створювали, а нас взули в лапті, поставили в стійло і “доять”

Поділитися новиною
У редакцію газети «Базар Медіа». Прошу опублікувати деякі матеріали моєї боротьби з газовим монополістом ПрАТ «Гадячгаз», який за допомогою наших депутатів та інших органів державної влади України щомісячно стягує з нас не малі грошові кошти за так званий «розподіл газу»!

За допомогою держави та підвладних структур в Україні були створені «комфортні» закони для діяльності газових приватних фірм монополістів, які щомісячно «стрижуть» нас за так звані надані нам комунальні послуги – розподіл природного газу, тобто газу який є об’єктом права власності Українського народу, згідно ст.13 Конституції України.
Хотів поділитися з вами деякими матеріалами моєї п’ятирічної боротьби з газовим монополістом, який поки що сидить у нашому містечку і створив для себе ідеальні умови для щомісячного «доїння» нашої громади. Який ще й за іронією долі став депутатом нашої Гадяцької громади, до речі якого громада не обирала і став він депутатом по випадковості, коли один із його підлеглих відмовився від даного статусу і новоспечений депутат в знак вдячності взяв його до себе на роботу, а ми гадяцька громада сплачуємо йому заробітну плату з надходжень за так званий розподіл природнього газу. Так що розподіл існує, але не газу. Існує і розподіл наших коштів на кафе, магазини, автомобілі, квартири, розваги, відпочинок на утримання робітників «Гадячгаз» та утримання газової контори, яку теж розподілили, але знову не між мешканцями громади, а
віддали газовому монополісту, як і газові мережі з усім обладнанням – все в одні руки на безоплатній основі.
Виходить не життя а рай, а монополіст в ньому «Бог», а ми «вівці», яких взули в лапті, загнали в стійло і щомісячно «доять»!
Нагадаю вам, що природні ресурси – це виключна власність народу України, в тому числі кожного з вас. На якій підставі вони виставляють свої рекламні рахунки? Хто передав їм право на природні ресурси? Ви як власник, передавали? Ви як власник, щось отримуєте з цього?
У нас забрали право власності на все, що по Конституції належить нам. Чому ми не боремось і не повертаємо собі свою власність і не користуємось нею? Для прикладу, завтра прийде якась організація «шарошка» і скаже, ваш будинок переходить нам у власність, що будете робити? А природні ресурси, і взагалі все, що було створене народом України – незаконно вкрадене, типу «приватизовано» злодіями! Так чиє майно ми наразі захищаємо і за що гине цвіт нації, і яке майбутнє чекає наших дітей, своє ми зруйнували, а те, що залишили нам наші батьки ми не
змогли зберегти – бо дурні на багатій землі, залишилося віддати країну, а діти підуть в рабство, бо у кожного своя хата скраю я нічого не знаю. Так для чого створювати громаду, вибирати голів, депутатів. Ви хоч на одній сесії бачили, щоб піднімалося питання, а де майно громади, які кошти з цього ідуть в громаду, де газові мережі які прокладалися нашими батьками, за власні кошти, яким чином і кому вони передані, хто ними користується, чи може Шестерненко їх прокладав, побудував газову контору в три поверхи, з підвалом, зі всім обладнанням та побудував газорозподільні системи? Які інтереси відстоюють наші депутати?
Що це за громада, коли бійці нашої громади вимушені іти «на поклон» до голови міської ради і просити про допомогу. Та не бійці повинні просити і ходити «на поклон», а голова ТГ і міської ради разом з депутатами до них звертатися і пропонувати допомогу і дякувати їм за те, що вони відстоювали і їх інтереси.
Також хотів нагадати вдумливій громаді, що створені приватні монопольні фірми олігархами по обслуговуванню газових мереж та газового обладнання розширюють свої потреби і просувають законодавчу базу в цій сфері, щоб більше стягти з нас коштів за нав’язані нам послуги.
Третя платіжка за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж вже діє, середня ціна становить до 300 гривень і це тільки початок. А чому б і не створювати платіжки, якщо люди платять, а деякі ще й на перед – бо безграмотні, самі ходять в лаптях, а платити біжать в перших рядах і тягнуть у прірву всю країну разом із собою. Я в ніякому разі не закликаю не платити, але плата за послуги повинна бути правильно прорахована і не викликати суспільного негативного резонансу і я знаю, як це створити і все поставити на свої місця, тоді люди будуть платити справно за конкретно надані послуги, як це було 10 років тому. А тепер задумайтеся чи хоч один депутат, чи голова ТГ висловився за свою каденцію, чи самі виступили з такою ініціативою в підтримку своїх виборців по нав’язаній нам послузі.
Чи виступили з ініціативою створити в ТГ організацію по обслуговуванню внутрішньо будинкових
газових мереж, закупити обладнання, купити ліцензію і не віддавати цей бізнес на відкуп монополістам, тим більше всі спеціалісти в цій сфері в Гадячі є. Тобто створити конкуренцію монополісту і кошти направити в бюджет громади, а не виводити їх за кордон через монополіста.
І в цій сфері діяльності монополісти будуть «обдирати» не обізнаний народ, оскільки в нормативних актах, на які монополісти посилаються в своїй діяльності, зазначені різні абревіатури, які не застосовуються до приватних домоволодінь, а також які тлумачаться на свій розсуд у залежності, який прийде до вас газовий «поліцейський» і буде з вас вимагати кошти за так звані нав’язані платні послуги з їх боку – транспортні послуги, послуги спеціаліста по обслуговуванню газової труби, яка знаходиться в надрах нашої землі, будуть видумувати різні плани нарядів, мета яких «зідрати» побільше коштів, а це закладається в абревіатурі, які зазначені в кодексі ГРМ, як приклад це
ТО – яке можна трактувати по різному технічне обслуговування, або технічний огляд, як їм заманеться, до кожного буде індивідуальний підхід в силу таких факторів тупості, глухості, придуркуватості, заможності та інших.
Розумію, що так званий розподіл газу монополісти в інші руки вже не віддадуть, оскільки газові мережі, які прокладені нашими батьками вони в одному примірнику і інших мереж не має і тому ринку і конкуренції в цій галузі не існує, а ціна буде тільки зростати з урахуванням потреб монополіста. Але і в цьому є вихід, якщо економічно правильно підійти до цього питання.
Також ми, як абоненти, так як нас уже знеособили, не маємо права перевіряти організацію яку ми утримуємо з наших рахунків за так звані послуги по розподілу газу і по обслуговуванню абонентів, такі красиві словосполучення, які щомісячно спустошують наші кармани, та які індульгенції і кому надає гадяцький монополіст «Гадячгаз» по оплаті своїх послуг і за які заслуги, та за чий рахунок утримується триповерхова з підвалом будівля самого монополіста «Гадячгаз» і кому він сплачує за це, враховуючи його інші будівлі, які знаходяться в оренді, як приклад село Петровороменка.
Про їхні витрати можна говорити багато, але ми, як це було раніше не можемо контролювати, так як держава свідомо нас позбавила громадського контролю, а це приводить до корупції і збагачення окремих осіб за наш рахунок. І не треба говорити, що коштів на всіх не вистачить. У гарного господаря громади кошти завжди знайдуться, бо ми живемо на родючій землі з великими покладами нафти та газу та іншими природніми покладами, з працьовитим народом, і при вмілому використанні на всіх і на все вистачить коштів, а якщо не вміють правильно управляти майном громади, то треба проводити кадрові зміни.
Ви колись задумувалися, громада Миргородського району, скільки у нас газових вишок, яка їх потужність (дебіт – кредит) кому вони належать, на чиїй землі вони розташовані і звідки надходить газ до наших осель і яка його вартість, та який дохід вони приносять нашій громаді, чи ця земля не належить нашій громаді і який депутат чи голова ТГ відстоює наш суспільний інтерес в цій галузі.
Так за що ж ми платимо? Виходить, що ні за що, бо так званого розподілу газу не існує!
Транспортування технічно не існує, бо видобутий газ із свердловини виходить під тиском 300-1000 атм! Тиск знижується редукційним клапаном до 75-80 атм і потрапляє у ГТС, звідки відбирається для промислового споживання після подальшого пониження тиску до середнього (0,6 ам), а для побутового споживання знижується тиск до 300 мм водяного стовпчика! Весь цей процес відбувається без втручання газовиків! Розподіл газу відбувається протіканням газу по системі
газопроводів, які зварювали і встановлювали не газовики і не було, не є і не буде їх власністю, щоб дерти з народу гроші!

РОЗПОДІЛ ГАЗУ. ЩО ЦЕ ТАКЕ?
Про це знають працівники облгазів, але не всі.
Для нас є гучні заяви облгазів: що, тільки їх працею нам забезпечується цілодобовий доступ до газу.
У дійсності є Газотранспортна система України, яка оснащується пристроями підвищення тиску газу (компресорні станції), приладами для вимірювання тиску газу, для забезпечення «балансування» (тобто постійного тиску) шляхом підйому, або закачування газу у підземні сховища, запірною арматурою для відключення окремих ділянок системи або об’єктів споживання газу в разі аварій, ремонтних робіт тощо, яка закінчується газорозподільними станціями – які забезпечують газоочищення, зниження тиску, та одоризацію (надання запаху газу). За усю вказану працю
– діє тариф – 0,07 грн. за переміщення 1м куб газу на 100 км., та який є складовою ціни на газ.
Після газорозподільних станцій починається газорозподільна мережа – система трубопроводів для транспортування і розподілу газу по об’єктах споживання (яка була відбудована ще за радянських часів за рахунок підприємств та громадян), де газ, через газорозподільні пункти, шафові газорегуляторні пункти – устаткування, призначене для безперервного зниження та
автоматичної підтримки заданого тиску транспортованого газу. Це обладнання, також, встановлено ще з радянських часів, оплачено підприємствами та громадянами, та працює у автоматичному режимі.
Тобто так званий розподіл газу – це аварійна служба, яка займається ліквідуванням аварійних ситуацій, перевіркою або заміною лічильників, та наданням платних послуг пов’язаних з газифікацією нових об’єктів.
Статистика підтверджує, що найбільші ризики для функціонування газорозподільних мереж пов’язані з природними явищами, та їх випадковим розгерметизуванням при виконанні земляних робіт. Але незважаючи на значно менший обсяг та собівартість робіт, ніж у ГТС, тариф, на так званий розподіл газу, у ТРИДЦЯТЬ РАЗІВ БІЛЬШЕ, ніж доставка до газорозподільних станцій, які завжди розташовані ближче ніж за 100 км до споживачів, тому облгази відмовляються надати для узгодження розрахунок, та складові структури тарифу.
Зараз основний штат робітників облгазів, це ті, що телефонують споживачам та вимагають сплату, з погрозами відключення, або ті, що їздять по споживачах не для обслуговування газових мереж, а для погроз про відключення газу. У зв’язку з чим собівартість збільшується на втрати на додаткових «робітників», утримання транспортних засобів, та паливо мастильні матеріали.
До цього додайте юридичну службу, яка призначена для вибивання боргів за ненадану послугу, плюс забезпечення безкоштовним газом усіх тих, хто допомагає вибивати борги, який додається до ВТРАТ газу, які сплачують усі споживачі.
Знайомимось зі складовими тарифу на розподіл природного газу у рішенні НКРЕКП, яке оформлено
у форму постанови відповідно п.13 Положення про НКРЕКП та з частиною 1 глави 6 розділу ІІІ Кодексу газорозподільних систем.
Отже Оператор ГРС має закуповувати за гроші «споживачів» газ у своїх олігархів, ніби на покриття
витрат на розподіл. Чим обґрунтовано збільшення тарифу на розподіл. Тобто, або витікання газу збільшилось в 33 рази та газорозподільна система стала аварійною, чого не може бути, або це штучне завищення тарифу і ніби узаконений вивід грошей за газ на рахунки газових олігархів.

Однак відповідно ч. 3 ст. 37 глави 5 ЗУ «Про ринок природного газу» «Оператор газорозподільної системи забезпечує здійснення покладених на нього цим Законом функцій за рахунок своїх фінансових, матеріально-технічних, людських та інших ресурсів». Отже це положення вказує що Оператор ГРМ має здійснювати свої функції за власний рахунок, а не за рахунок побутових споживачів.
До приватизації газконтор, коли не було ще Регулятора, вважалося, що втрати газу можуть становити не більше 1 %, враховуючи і пропан, який закачували у балони і на автомобілях доставляли населенню. А зараз 33% втрат вважають нормально? Це навіть уявити не можливо! Жах! Із цим не слід миритися бо в наступному році виставлять втрати 60% і закладуть ці втрати в ціну газу. Це усе, що потрібно знати, для того, щоб оцінити тариф на «розподіл»!
Так як багато громадян звертається до мене з цього приводу мені довелося довго розбиратися, прочитати багато інформації, відзивів, коментарів та Законів України та постанов НКРЕКП. Все це було олігархами поставлено на потік, щоб легко «по закону» «обдирати» Український народ. В зв’язку з цим я звернувся до голови місцевого ТГ містечка Гадяч із запитом надати інформацію яка має суспільний інтерес, а саме:

  1. Надати мені рішення місцевої ради (дозволи) на будування (вуличних) газорозподільних мереж для газозабезпечення побутових споживачів, а саме: газопроводи низького тиску; газопроводи середнього тиску; шафові розподільні пункти; газорозподільні установки; установки катодного захисту;
  2. Надати мені документальне підтвердження факту за актами приймання-передачі, рішення місцевої ради про прийняття на баланс місцевої ради — територіальних громад, як в експлуатацію, так і у власність від людей і громадян (жителів), юридичних осіб (кооперативів) до органів місцевого самоврядування;
  3. Надати мені рішення місцевої ради та акти про передачу від місцевої ради (територіальної громади) до ПрАТ «Гадячгаз» газорозподільних мереж для газозабезпечення побутових споживачів, а саме: газопроводи низького тиску; газопроводи середнього тиску; шафові розподільні пункти; газорозподільні установки; установки катодного захисту.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».Через деякий час отримав відповідь на нього за підписом міського голови В. Нестеренка:
«Повідомляємо, що у зв’язку з тим, що запит стосується надання великого обсягу інформації та потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, відповідно до частини четвертої статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» строк розгляду запиту продовжено до 20 робочих днів.»

Через місяць отримав друге повідомлення від цього ж голови.
Дослівно по тексту: «Ваш запит, за дорученням міського голови, розглянуто завідувачем сектору з архівної справи Гадяцької міської ради Тетяною Оставенко.
Відповідно до наданої інформації повідомляємо, що частиною п’ятою статті 22 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» визначено, що відповідно до Закону України « Про доступ до публічної інформації» доступ здійснюється лише до інформації , якою володіють архівні установи та яка не міститься в архівних документах. Так, як Ваш запит стосується інформації, що міститься в архівних документах, то він розглядається як звернення громадян.
Однозначно повідомляємо, що відповідно до Правил роботи архівних установ України, р. VI, п. 4.2.5
виконання тематичних, персональних та майнових запитів архів здійснює як платну послугу або пропонує фізичній/юридичній особі, що звернулася до архіву з таким запитом, провести самостійний пошук за документами архіву. У зв’язку з тим, що сектор з архівної справи не надає платних послуг, громадяни здійснюють пошук документів самостійно. Для оформлення заяви користувача громадянам при собі необхідно мати власне фото та паспорт.
Враховуючи вищевикладене пропонуємо Вам звернутися в сектор з архівної справи за адресою вул. Драгоманова, буд.19, м. Гадяч, для здійснення пошуку документів самостійно».

На що конкретно хотів звернути увагу з даної відповіді: «доступ здійснюється лише до інформації , якою володіють архівні установи та яка не міститься в архівних документах».
Дану відповідь можна трактувати як народне прислів’я: «ідіть туди, не знаючи куди, та візьміть те не
знаючи що». Можливо наші депутати, яких ми дійсно обирали, для відстоювання прав нашої громади, задумаються цим питанням та з’ясують куди поділося майно громади, чи будемо і надалі фінансувати монополіста ПрАТ «Гадячгаз», який існує за рахунок нашої громади і розширює свій бізнес у нашому містечку і, як перешіптуються містяни, вже положив око на колишню будівлю КДБ та територію, яку вже облаштовує на свій лад в центрі нашого містечка.

Із аналогічним запитом я звернувся до монополіста депутата районної ради Д. Шестерненка, останній надав відповідь в стилі партійно радянських органів вказуючи цікаву організацію НКРЕКП, посилаючись на її постанови, як на свій щит захисту від споживачів, які його отримують, та вказав набір постанов та законів, які не стосуються мого запиту. При подачі запиту я прогнозував, що ніякої відповіді ні на жодне моє питання я не отримаю, що і було підтверджено його відповіддю – відпискою, посилаючись на воєнний стан в Україні і постанову НКРЕКП.
Що до створеної організації НКРЕКП. Конституційний Суд рішенням від 13 червня № 5-р/2019 визнав неконституційними низку положень Закону № 1540-VIII «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Відповідна справа розглядалась за поданням 46 народних депутатів.
Нагадаю, що НКРЕКП була створена Указом Президента Петра Порошенка від 27.08.2014 № 694.
Після цього Верховна Рада прийняла Закон № 1540- VIII, відповідно до якого НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає і звільняє Президент.
КСУ вказав, що утворивши НКРЕКП, Президент вийшов за межі своїх повноважень, оскільки вони вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи. Також Конституція не наділяє Президента правом призначати та звільняти членів комісії. Крім того, Конституційний Суд зазначив, що визначений Законом статус НКРЕКП не відповідає положенням Конституції. За своїми функціями, завданнями і повноваженням НКРЕКП є центральним органом виконавчої влади, а тому відповідно до Конституції Закон мав визначити саме такий її статус, який передбачає входження Національної комісії в систему органів виконавчої влади і спрямування
її роботи Кабміном. Зараз населення стало трохи активнішим, порівняно з минулими роками, але такими темпами «дорослішання» ніякого життя не вистачить, щоб побудувати справедливу державу. І ніякі тисячні правові лікбези не допоможуть: одиниці долучаються до активної боротьби, а решта – послухають, погодяться і підігнувши плечі підуть платити олігархам данину.
Обман існує тому, що ви звикли все приймати в готовому вигляді, без досліджень, без сумнівів, без
роздумів, коли ви перестаєте замислюватися, вами стає легко маніпулювати, на вашій довірі побудована ціла імперія брехні і вона буде царювати, поки ви не прокинетесь!

С. Супруненко

Далі буде…

LIVE OFFLINE
track image
Loading...