Африканська чума свиней

Африканська чума свиней

Африканська чума свиней

Поділитися новиною

Африканська чума свинейЗа повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), у світі спостерігається напружена епізоотична ситуація щодо АЧС. Торік поширення цієї хвороби зафіксовано в 12 країнах світу: Латвії (577), Литві (93), Естонії (393), Польщі (31), Росії (84), Кенії (1), Нігерії (1), Зімбабве (8) та Україні (40).

У 2015 році із 40 зареєстрованих випадків АЧС: у Київській (6), Чернігівській (13), Рівненській (2), Житомирській (1), Полтавській (5), Миколаївський (4), Одеській (2), Черкаській (1) та Сумській (6) областях, із яких, зокрема, 5 випадків серед диких кабанів.

За даними Держветфітослужби, у кожному випадку підтвердження АЧС вживаються заходи з метою локалізації, ліквідації та недопущення поширення збудника. Зокрема, здійснюється контроль за недопущенням переміщення підконтрольних вантажів, проводиться дезінфекція та дератизація. Також вживаються заходи з метою депопуляції диких кабанів та проводиться моніторинг у дикій фауні. Особлива увага приділяється роз’яснювальній роботі серед населення.

10 лютого 2016 року в особистому підсобному господарстві громадянина, який проживає в с. Рокита Великобагачанського району Полтавської області, зареєстровано загибель однієї із двох голів свиней. 11 лютого поточного року на Полтавщині у селі Великі Кринки Глобинського району встановлено масову загибель свиней.

За результатами дослідження відібраних проб біоматеріалу у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ), установлено діагноз на африканську чуму свиней (АЧС).

При проведенні епізоотичного розслідування у першому випадку визначено, що найбільш вірогідною причиною захворювання є згодовування тваринам залишків харчових продуктів (із свинини) без термічної обробки. Як пояснив власник свиней, харчові продукти він придбав у невідомих людей, які здійснювали торгівлю в с. Рокита.

Розслідування у другому випадку викрило кричущий факт ігнорування фермером ветеринарного законодавства стосовно комплектації поголів’я, забезпечення закритого режиму підприємства тощо.

Гадяцька районна державна лікарня ветеринарної медицини вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.

У зв’язку з цим ще раз нагадаємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил:

– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

– забезпечувати закритий режим роботи господарства;

– у випадку прояву будь-яких ознак захворювання у тварин невідкладно звертатися до лікаря ветеринарної медицини;

– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

– утриматися від тримання свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;

– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки.

Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

У разі загибелі або захворювання свиней рекомендуємо населенню звертатися до ветспеціалістів:

Дільничні лікарні ветмедицини:

Веприцька – тел. 59-3-21;

Римарівська – 0502824368;

Книшівська – тел. 55-1-29;

Лютенська – 0501855243;

П.-Роменська – 58-5-49;

Краснознаменська – 0661459326;

Рашівська – 52-3-48.

В. Басараб, лікар-епізоотолог ГРДЛВМ 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...