Обережно: сказ!

Обережно: сказ!

Обережно: сказ!

Поділитися новиною

Обережно: сказ!Незважаючи на значний світовий досвід і прогрес у вивченні цієї хвороби, на сьогодні сказ зареєстровано у 113 країнах світу, через який щорічно гине понад 50 тисяч людей і більше 1 млн тварин. Епідемічна ситуація щодо сказу в Україні продовжує ускладнюватися. Проблема боротьби та профілактики сказу є не тільки ветеринарною і медичною, але й загальнодержавною.

Сказ людини і тварини – одне з найнебезпечніших невиліковних захворювань, яке характеризується враженням центральної нервової системи і, як правило, закінчується смертю. Джерелом інфекції є хворі тварини або тварини-вірусоносії. Основні носії сказу – лисиці, вовки, собаки, коти, борсуки. Хворіють на сказ майже всі теплокровні тварини. Зараження відбувається при укусі та при обслинені пошкодженої шкіри чи слизових оболонок. При зараженні у тварин можуть спостерігаються такі клінічні ознаки: пригнічення, відмова від корму і води, утруднене ковтання, слиновиділення, порушення координації рухів, агресія та безпричинний напад на людей і тварин.

Якщо виникла підозра по даному захворюванню, тварину ізолюють і ні в якому випадку не знищують, а негайно повідомляють лікаря ветеринарної медицини.

На даний час ситуація щодо сказу тварин на території Гадяцького району продовжує залишатися напруженою. Так, за період з 2012 по 2015 рік було зареєстровано 241 випадок укусів людей тваринами. У 2012 році – 90 випадків укусів, із них у 3 випадках підтверджено сказ. Усі випадки захворювання зареєстровані у домашніх не щеплених тварин. У 2013 році випадків сказу в Гадяцькому районі не зареєстровано, однак було зафіксовано 55 випадків укусів людей. Протягом 2014 року було зареєстровано 53 випадки укусів, з них у 2 випадках підтверджено сказ.

У 2015 році було зареєстровано 43 випадки укусів людей тваринами, із них 34 випадки – собаками, 9 випадків – котами. Із усіх випадків 20 нанесено тваринами, не щепленими проти сказу, що призвело до вимушеної вакцинації потерпілих протягом карантинування даних тварин. Усі укуси нанесені домашніми тваринами, і лише 2 – безпритульними, що свідчить про те, що навіть домашні улюбленці, якщо вони не щеплені проти сказу, несуть не меншу небезпеку, ніж безпритульні тварини.

У січні 2016 року було зареєстровано захворювання на сказ бродячої кішки в с. Книшівка Гадяцького району. Дана тварина вкусила місцеву мешканку та протягом карантинування загинула. Зараз проводяться заходи по недопущенню розповсюдження захворювання на території загрозливої зони.

Із метою недопущення сказу необхідно проводити боротьбу з безпритульними тваринами, які часто є переносниками захворювання. Але органи місцевого самоврядування самоусунулися від виконання даних заходів, і на даний час боротьба з безпритульними тваринами не проводиться.

Основним заходом недопущення захворювання на сказ є профілактичне щеплення тварин проти даного захворювання, яке забезпечує несприйнятливість тварин до даного захворювання, термін дії вакцини 1 рік після щеплення.

Рекомендуємо не залишати без уваги випадки укусу, подряпини та ослинення людей чи тварин тваринами-хижаками. Звертайте увагу на поведінку тварин, особливо не щеплених проти сказу. Враховуючи те, що сказ — хвороба невиліковна, при найменшій підозрі треба повідомити органи ветмедицини та санітарно-епідеміологічну службу. Обов’язково слід звернутися за кваліфікованою медичною допомогою у лікувальні заклади. Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків. Вакцинація ефективна лише при початку курсу – не пізніше 14-го дня від моменту укусу.

Просимо звернути увагу, що на даний час МОЗ України не забезпечує у достатній кількості медичні заклади імунобіологічними препаратами для антирабічної імунізаії людей.

У зв’язку з такою складною ситуацією кожен власник тварин повинен суворо дотримуватись відповідних правил їх утримання та поводження з ними, піклуватися, щоб вони не ставали безпритульними, та проводити планові профілактичні щеплення домашніх тварин проти сказу.

Консультацію щодо проведення щеплення тварин проти сказу можна отримати в державній службі ветеринарної медицини м. Гадяч:

– районна лікарня ветмедицини – тел. 2-24-12.

Дільничні лікарні ветмедицини:

– Веприцька – 59-3-21;

– Книшівська – 55-1-19;

– П.-Роменська – 58-5-49;

– Лютенська – 53-6-78;

– Рашівська – 52-3-48;

– Римарівська – 55-5-76;

– Краснознаменська – 54-1-14.

Тільки спільними зусиллями відповідних служб, суворим дотриманням власниками правил утримання домашніх тварин ми можемо забезпечити благополуччя щодо такого небезпечного захворювання як сказ.

В. Дорогань, вет. лікар ГРДЛВМ

2 коментарі до “Обережно: сказ!

  1. Аналізуючи статтю, хочеться запитата автора,як так можеть бути,що з 2012 по 2015 рік було зареєстровано 241 випадок укусів людей тваринами. Усі випадки захворювання зареєстровані у домашніх не щеплених тварин, а з метою недопущення сказу необхідно проводити боротьбу з безпритульними тваринами, а можливо боротьбу треба вести з безвідповідальними господарями.
    І хотілося б , щоб міська влада зобов’язала всіх мешканців зареєструвати своїх тварин, провести щепленя, стерелізувати АБО ШТРАФ!!!

  2. [quote name=”Дорогань Наталія Бор”]
    І хотілося б , щоб міська влада зобов’язала всіх мешканців зареєструвати своїх тварин, провести щепленя, стерелізувати АБО ШТРАФ!!![/quote]
    1. С какой такой радости я должен стерилизовать свою домашнюю собаку?!
    2. Почему зарегистрированы укусы домашних животных – да потому что за них отвечают хозяева, а кто отвечает за бездомных?!, покусали и хер с ними.
    3. И хотелось бы, чтоб “миськ влада” зарегистрировала все собачье кодло в районе большого круга, стерилизовала их, и поставили на учет, А ИНАЧЕ ШТРАФ.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...