УВАГА! Ротавірусна інфекція чи кишкова паличка?

УВАГА! Ротавірусна інфекція чи кишкова паличка?

УВАГА! Ротавірусна інфекція чи кишкова паличка?

Поділитися новиною

УВАГА! Ротавірусна інфекція чи кишкова паличка?Ну от, дитина знову застудилася. Тільки чому її весь час нудить, вона страждає на пронос і блювоту? Хтось говорить, що зараз «ходить» якийсь особливий кишковий грип. Насправді, захворювання про яке піде мова, не має відношення до грипу і називається воно ротавірусною інфекцією.

Що ж це таке, ми поцікавилися у завідуючої інфекційного відділення Гадяцької районної лікарні Наталії Іващенко.

Які перші симптоми ротавірусної інфекції?

– У зв’язку з грипом у регіоні йде спалах ротавірусної інфекції. Першими симптомами є: млявість, сонливість, блювота, діарея, висока температура. Організм дитини не сприймає ні рідини, ні ліків. У зв’язку з цим відбувається зневоднення організму. Не потрібно сидіти і чекати, що все мине, терміново викликайте лікаря при першій же блювоті. Цього року захворюваність у чотири рази перевищує попередні.

Як саме поширюється ротавірус?

– У мене таке відчуття, що інфекція може проникати в організм людини через воду. Найчастіше інфекція до організму дитини попадає через ротову порожнину. Вона може передаватися ще й повітряно-крапельним шляхом, тоді перші симптоми можуть бути схожими на ГРВІ. У деяких випадках ротавірус може починатися з нежиті та кашлю. Батьки дитини також можуть бути носіями інфекції, якщо навіть не помиють руки після заміни підгузка.

Яка вікова категорія найбільше потерпає від цієї інфекції?

– Діти до року хворіють менше. Більша частина пацієнтів – від одного року до п’яти. На даний час у відділенні знаходиться близько 10 дітей з ротавірусною інфекцією .

Як захистити себе та дитину від зараження?

– Ротавірусна інфекція стійка до багатьох дезінфікуючих засобів, але гине при високих температурах (кип’ятінні). Тому дитину слід купати в кип’яченій воді і поїти тільки кип’яченою водою. Фрукти, овочі слід обдавати кип’ятком. Весь посуд потрібно стерилізувати. Дотримуватися правил особистої гігієни та з малечку привчати до цього діток. Як би ми не намагалися захистити себе чи дитину, майже усе населення хворіє на цю інфекцію. До речі, хворіють на неї тільки 1 раз.

Що слід робити, якщо батьки підозрюють ротавірус?

– Акцент потрібно робити не на противірусні препарати, а на вживання великої кількості рідини. Поїти хворого потрібно регідроном, відварами з шипшини, родзинок, м’яти. Давати по столовій ложці кожні 5 хвилин. На перший погляд, вірус може бути схожим на кишкову паличку, тому лікарі відразу призначають кишкові антисептики, сорбенти (смекта, ентеросгель), бо вірус найбільше вражає травний тракт. При цьому не слід дитину годувати,  але якщо вона просить їсти, то обов’язково давайте ферменти (які допомагають у розщепленні їжі). Також слід дотримуватися суворої дієти. Виключаємо молочні продукти. Можна давати рисову кашу або рисовий відвар, вівсяну, пшеничну кашу, галетне печиво.

Лікування ротавірусної інфекції повинно проводитися тільки в стаціонарі. При перших проявах хвороби потрібно терміново звернутися до лікаря. Лікарня закупила тести, за допомогою яких можна підтвердити діагноз. Також надійшла гуманітарна допомога, яка складається з певних ліків, які розподіляють між пацієнтами.

Дякую за розмову!

Спілкувалась Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...