Зовнішня реклама: особливості візуального сприйняття

Поділитися новиною

Навіть бізнесмени-початківці розуміють, наскільки важливу роль у просуванні товарів або послуг їх бренду грає професійно організована рекламна кампанія. Однією з її найважливіших складових є зовнішня реклама. Існують цілі компанії, що спеціалізуються на виготовленні різних видів реклами. Наприклад, популярним виробником зовнішньої реклами в Одесі є рекламне агентство «Фабрика Реклами».

Чому в одному випадку реклама спрацьовує, а в іншому — ні? Вся річ у тому, що існує низка особливостей візуального її сприйняття людиною, чи то пішоходом, водієм або пасажиром. Якщо їх не враховувати під час виготовлення та розміщення зовнішньої реклами, вона буде неефективною.

Зовнішня реклама: особливості сприйняття

Головне, що треба враховувати при виготовленні та розміщенні різних конструкцій з розташованим на них рекламним контентом:

  • по-перше, дуже короткий час контакту з ним;
  • по-друге, найчастіше цей контакт здійснюється бічним зором.

У реклами є всього кілька секунд, щоб привернути увагу людини, що проходить або проїжджає повз неї, спонукати її прочитати інформацію і відкластися в пам’яті. Також ваша реклама, навіть якщо вона виготовлена у вигляді світлової панелі, не повинна загубитися серед безлічі собі подібних. А інформація, що міститься на ній, не повинна викликати у людини, яка звернула на неї увагу, якісь негативні емоції.

Топ-3 правила зовнішньої реклами

Правило №1: Нічого зайвого!

Негативний вплив на ефективність реклами має кожен зайвий графічний елемент, кожне зайве слово. Виходячи з цього правила, фахівці радять при виготовленні зовнішньої реклами дотримуватись наступних рекомендацій:

  • фон має бути дуже світлим або чисто білим;
  • графіка — лаконічна, але яскрава;
  • напис — добре читається, короткий, з елементом напористості;
  • текст не повинен займати всю поверхню вивіски, він повинен бути контрастним, написаним рубаним шрифтом, що легко сприймається.

Така ненав’язлива, але в той самий час досить яскрава зовнішня реклама є незабутньою, помітною з великої відстані.

Правило №2: Уникайте ефекту клаттера!

Ефективність сприйняття зовнішньої реклами знижується у разі її розміщення в оточенні інших подібних конструкцій або елементів міського ландшафту, що відвертають увагу. Діє так званий ефект клаттера. Таке визначення серед професійних рекламістів отримала ситуація, коли велика кількість рекламних сюжетів розташовані дуже близько один до одного. У такому разі увага розсіюється, погляд перескакує з одного тексту на інший. І як наслідок — візуальне сприйняття кожного з них знижується.

Правило №3: Уникайте слів, які викликають негативні емоції!

Зміст зовнішньої реклами сприймається кожною людиною суб’єктивно, з індивідуальною емоційною реакцією на певні символи, слова, слогани. Найчастіше викликані рекламним текстом негативні емоції переносяться і на сам продукт, що рекламується. Тому, складаючи рекламний контент, слід уникати слів:

  • пов’язаних з темою горя, хвороби, відходу в інший світ типу «мертвий», «біль», «смерть» і т.д. (соціальної реклами це не стосується);
  • що містять заперечення, оскільки психологічна природа людини така, що вона мимоволі негативно реагує на частку «не» (наприклад, потенційний клієнт швидше за все не зупиниться біля реклами із закликом «Не проходьте повз»);
  • що втратили довіру покупців товару або споживачів послуг, через їх часте невідповідне дійсності вживання («унікальний», «ексклюзивний», «чудовий», «прекрасний» тощо);
  • що не асоціюються у споживача з продуктом, що рекламується, не дають про нього жодного уявлення (здогадатися про те, що криється, наприклад, під рекламною вивіскою «Магма» або «Факторіал» навряд чи вийде).

Замовити зовнішню рекламу, при виготовленні та розміщенні якої було б враховано ці та інші особливості її візуального сприйняття, можна у рекламному агентстві «Фабрика Реклами». З усіх питань стосовно виду зовнішньої реклами, термінів її виготовлення, вартості дзвоніть за телефоном (048) 798-21-11 або (048) 702-21-11.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...