Як створити фірмовий стиль компанії?

Поділитися новиною

Фірмовий стиль прямо пов’язаний з іміджом компанії. Це важливий елемент брендінгу, необхідний для формування репутації та унікальності компанії. Саме по ньому потенційні та наявні клієнти можуть відрізнити бренд від десятків, а то і сотень інших та зрозуміти його переваги. У сучасних ринкових умовах конкуренція настільки висока, що відсутність правильно створеного фірмового стилю означає приреченість бізнесу на надзвичайно малу частку ринку або і взагалі його дефолт.

Отже, фірмовим стилем називають сукупність унікальних символів, в яких відображені цінності компанії, сильні сторони та її унікальність, тобто риси, що відрізняють від інших фірм.

Корпоративний стиль необхідний для вирішення наступних завдань:

  • Успішний вихід на ринок. Привернути увагу покупців і зайняти свою частку ринку компанія може тільки розробивши фірмовий стиль. Це передусім стосується середнього та великого бізнесу, який має намір розвиватися та збільшуватися.
  • Створення стабільного іміджу. Наявність єдиного стилю всередині будь-якої компанії чи організації приваблює клієнтів, партнерів та навіть інвесторів. Він викликає довіру та сприяє відкритості фірми.
  • Підвищення конкурентоспроможності. Таким чином компанія виділяється на фоні конкурентів, адже її стиль є унікальним. Важливо, щоб він підкреслював сильні сторони та цінності, адже вони є важливою частиною маркетингової кампанії та успіху бізнесу в цілому. Зараз уже недостатньо просто продавати продукт чи послугу, потрібно пропонувати щось суспільно корисне, навіть безкоштовно, і цінності компанії повинні стояти вище бажання отримати прибуток.

Створення логотипу

Логотип повинен відповідати наступним критеріям:

  1. Легкість запам’ятовування та сприйняття;
  2. Візуальна чіткість, виразність та унікальність;
  3. Гармонійне поєднання всіх елементів за розміром, формою, кольором;
  4. Можливість розміщення як на великих, так і маленьких рекламних носіях;
  5. Відповідність назви, форми та маркетингової стратегії компанії.

Вдалий дизайн враховує кольори, шрифт та інші елементи стилю компанії.

Етапи розробки фірмового стилю

Спочатку необхідно провести аналіз діяльності компанії, визначитись із ринковою стратегією. Після здійснення аналізу найближчих конкурентів, треба визначити характерні риси сфери бізнесу компанії, можливі перспективи та наявність партнерів. Багато інформації можна взяти зі SWOT-аналізу, якщо він вже проводився. Зазвичай збором цих даних займаються відповідні спеціалісти. З отриманої інформації треба сформувати ідею, відповідно до якої вибирається конкретний напрямок стилю. Після цього можна приступати до втілення фірмового стилю. Відбувається це у багатьох елементах: створенні логотипу, набору унікальних шрифтів, виборі корпоративних кольорів. Також залежно від виду та діяльності компанії розробляються такі елементи, як візитка, форми офіційних звернень, шаблони листів, брендові пакети, сумки, коробки з логотипом, сувеніри тощо. Найбільш дешевий та простий спосіб втілення фірмового стилю в продуктах та візуальній рекламі – це брендована продукція. Вона включає паперові пакети з логотипом, коробки, блокноти, папки, календарі тощо. На них можна нанести логотип та багато інших елементів фірмового стилю, а також рекламну інформацію, контактні дані. Сфера застосування брендованої продукції надзвичайно велика. На сайті друкарні «Gift-K» можна дізнатися детальніше про значення, різновиди та вартість виготовлення таких товарів. Забігаючи наперед, варто зазначити, що це надзвичайно ефективний та недорогий інструмент маркетингу, просування та підвищення іміджу в цілому. Навіть якщо ваша компанія не продає товари напряму, цей спосіб можна використати для підтримання стилю всередині фірми та при співпраці з партнерами.

В розробці корпоративного стилю бере участь багато спеціалістів, однак при замовленні брендованої продукції, друкарня може запропонувати власні послуги дизайнера або і взагалі розробки стилю.

В майбутньому елементи фірмового стилю бажано втілювати в усе, що впливає на імідж та допомагає у просуванні. Також не є зайвим оформити бренд-бук, тобто паспорт стандартів свого бренду. Все вищеперераховане стане відмінною інвестицією у свій бізнес, яка незабаром принесе успіх.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...