«Не треба вести сміття туди, де люди ще живі»

IMG 20180117 124924
Поділитися новиною

IMG 20180117 124924Минулої середи, 17 січня, у Теплянському клубі більше 230 жителів села прийшли на громадські слухання із приводу будівництва комплексу по переробці ТПВ.

Нагадаємо, напередодні, 16 січня, у Гадяцькій РДА відбулася презентація містобудівної документації на земельну ділянку, де планують розташувати комплекс по переробці твердих побутових відходів (ТПВ). Оголошення про те, що процедура розгляду та врахування пропозицій громадськості до проекту містобудівної документації по питанню «План території земельної ділянки за межами населеного пункту біля с.Тютюрівщина Вельбівської сільради Гадяцького району» була розміщена 5 грудня 2017 року в газеті «Зоря Полтавщини», жодних зауважень чи коментарів не надійшло, адже майже ніхто про це не знав.

Нині нібито проведені топографо-геодезичні, інженерно-геологічні та гідрологічні  роботи і готовий проект, що коштувало районному бюджету 300 тис. грн. Але жителі Теплого проти цього і вирішили відстоювати свої права:

«На території Теплянської тракторної бригади, а не як вони називають «поблизу с. Тютюрівщина», хочуть побудувати комплекс по переробці ТПВ. Ми вважаємо, що там буде смітник, а не те, що написано на папері. Ми проти і не допустимо подальшого розвитку подій».

На зібранні, окрім жителів села, були присутні представники Громадської ради, активісти, Вельбівський сільський голова, директор КП «Сервіс», а також ЗМІ. А от представників адміністрації не було, хоч, зі слів організаторів, їх запрошували. 

Першим до слова запросили О.Сиваша, голову Громадської ради:

IMG 20180117 125647«Смітник потрібен, але треба обирати вже забруднене місце, а не екологічно чисті землі. Як тільки буде прийняте рішення, ніхто із вас не зможе цьому заперечити. Таке було і в Гадячі під час відкриття газопереробного заводу.

Ви навіть не знаєте, що депутати райради приймали рішення на вашій території створити такий смітник. Депутати проголосували за виділення коштів на вишукування ділянки, а також за визначення ділянки».

Ці слова поставила під сумнів депутат районної ради Тамара Буханець, яка також була присутня на зібранні. Вона стверджувала, що про таке рішення не те що не голосувала, а навіть і не чула, хоч і не пропустила жодного засідання. Але рішення таки було, бо про це розповідав Олександр Шаповал на презентації документації.  Тож, ймовірно, питання озвучили так, що частина депутатів навіть не уявляла, за що голосує.

Вельбівський сільський голова Анатолій Койло запевняв селян у тому, що він також не знав про плани адміністрації. Земельна ділянка, на якій планується будівництво, знаходиться поза межами Вельбівської сільради і здана в оренду комунальному підприємству «Сервіс».  І хоч сільрада не є розпорядником земель за межами, але все ж Анатолій Койло погоджував оренду.  Але призначення нібито йому було не відоме.

Що ж планують на місці колишньої тракторної бригади, детально розповідав Володимир Кирченков, директор КП «Сервіс»:

«Замовником будівництва цього заводу, а не смітника, як вважаєте ви, буде Департамент містобудування і комунального господарства Полтавської ОДА. Будівництво здійснюватиме Український центр фітотехнологій м. Харків, орієнтовна вартість – 60 мільйонів гривень. А КП «Сервіс» буде у подальшому експлуатувати цей комплекс.

Ми збиратимемо ТПВ (плануємо роздільний збір сміття). Ця маса буде «приїжджати» на завод. У процесі переробки відбиратиметься уся вторинна сировина із загального об’єму відходів. Після цього органічні залишки оброблятимуться ензимами (спеціальними бактеріями – авт.), завдяки яким органіка перегниватиме за 1-2 місяці. У подальшому маса просіюватиметься, а поживні рештки вивозитимуться у поля і ярки.

Перед тим, як проводити будівництво,  ділянка буде досліджена усіма можливими експертами, спеціалістами, науково-дослідними інститутами на відповідність усім нормам природоохоронного, екологічного і усіх інших законодавств».

Окрім цього, він наголосив на тому, що, дякуючи заводу, у районі з’явиться 50 додаткових  робочих місць, а бюджет села поповниться 1,5 мільйонами податку щороку. Директор комунального підприємства стверджує, що комплекс буде схожим на той, що нещодавно відкрили у Богодухові Харківської області.   

На зібранні був присутнім Микола Торяник, гідрогеолог за освітою:

«Вражає неймовірна засекреченість цієї справи. Упевнений, що про це не знає жоден депутат районної ради.  Коли відкриєте сайт райради, то інформацію знайти складно. Її розмістили 10 січня, але у жахливій якості. А ще ніде немає заголовка, що це за об’єкт – «земельна ділянка» і все.

Коли я був на обговоренні в РДА, то О. Шаповал сам сказав, що затвердили ділянку 17 листопада, а 5 грудня у газеті опублікували оголошення про слухання.  За цей період зробили документацію і всі обстеження, що так швидко не робиться. Адже фізично цього не можна за такий період зробити.  Я запитував про гідрогеологічні дослідження, то для того, щоб провести дослідження під такий об’єкт, потрібно просвердлити водяні свердловини і протягом року вести спостереження. За дослідження заплачено, але їх ніхто не робив.  Це ж кримінал!

А проблеми є – ґрунтові води близько, і це місце навесні підтоплюється. А у законодавстві чітко сказано, що не допускається створення подібних об’єктів у зонах підтоплення. 

Обмеження не витримуються по гідрогеології і вказано, що відстань від таких об’єктів до с/г угідь не менше ніж 200 м. Там такої відстані немає.   

Ще один важливий момент – ця земля по геокадастру значиться як «найвищої категорії цінності». А законодавство пише, що під такі об’єкти надається земля, непридатна для сільського господарства .

А ще мені відомо, що у Полтаві розроблена документація, яка зберігається під грифом «Для службового користування». Згідно неї у Полтавській області створять 5 регіональних центрів, куди будуть звозити і переробляти сміття. Один із таких центрів – Гадяцький. До нас віднесуть Зіньківський, Чорнухинський, Лохвицький і Миргородський райони. Попередньо вони будуть переробляти своє сміття, вибирати найцінніші компоненти, а усе, що не підлягає переробці, звозитимуть до нас.  Коли у Гадячі був Пругло  (заступник голови Полтавської ОДА – авт.), то він мені сказав: «Ви на цій справі озолотитесь!»

Зараз зроблять на 4 га, а потім у фермерів викуплять земельні ділянки і будуть розширятись, на що уже не потрібне ніяке погодження…» 

Наостанок  від імені усієї громади виступив депутат сільської ради Анатолій Білич:

«Гнати їх усіх звідси і не допускати. Це для нас смерть! Тих 50 робочих місць у нас не було й не буде. А за 200 м від визначеного місця знаходиться чистий ставок, де усе життя відпочивали ми, а тепер наші діти.  Не треба вести сміття туди, де люди ще живі. Не хороніть нас заживо!»

Як висновок, присутні на громадських зборах одноголосно проголосували за  «Припинення виготовлення проектної документації для  побудови комплексу по переробці ТПВ на території с. Тютюрівщина». Подивимось чи прислухаються цього разу до рішення громади.

Олександр Товстий, Оксана Кириченко

 

Депутат Олександр Сірик, до якого із запитаннями звернулись жителі сільської ради, прочитавши статтю «Сміттєзвалище буде. Тільки це приховують», 15 грудня направив депутатський запит до голови РДА із проханням дати офіційну відповідь, де планується будівництво сміттєзвалища або сміттєсортувальної чи сміттєпереробної лінії у Гадяцькому районі, а також чи планують проводитися громадські слухання?

Ось відповідь яку йому надіслали:

«Ваше звернення розглянуте… Виходячи із вищевикладеного ваш запит не відповідає вимогам ст. 22 Закону України  «Про статус депутатів місцевих рад», оскільки відсутнє підтвердження щодо підтримання Гадяцькою райрадою вашого запиту. 

1 коментар до “«Не треба вести сміття туди, де люди ще живі»

  1. Продовжено та дозволено експлуатацію Хитцівського сміттєзвалища до 2021 року. Його доопрацюють, змонтують сортувальну лінію та будуть заробляти певні кошти.

    Давайте весь район загадим!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...