Вони кидаються у пекло заради рятунку інших

Поділитися новиною

В Україні, з 2013 року, 17 квітня відзначається День пожежної охорони.

За два роки великої війни, українськими пожежниками та рятувальниками було здійснено майже 137 тис. виїздів на ліквідацію наслідків ведення бойових дій. Ліквідовано понад 17,7 тисяч пожеж, що виникли внаслідок ворожих обстрілів.
На кінець лютого 2024 року, українськими рятувальниками загалом було врятовано життя близько 5 тисяч людей.
Що стосується пожеж – лише за 2023 рік, згідно аналітичних даних ДСНС, в Україні їх було зафіксовано майже 68 тисяч, і половина – пожежі в екосистемах. Вогонь забрав життя майже 1500 осіб, з яких 40 – діти. За три місяці поточного року, лише в екосистемах сталося понад 3,7 тисяч пожеж – це вдвічі більше ніж за аналогічний період 2023-го.

Пожежники Гадяччни

Із нагоди державного свята, ми б хотіли відзначити й пожежників Гадяччини. Загалом, на території колишнього Гадяцького району створені 10 частин та пунктів пожежної охорони: 6-та державна пожежно-рятувальна частина ГУ ДСНС України у Полтавській області (м. Гадяч), 29 ДПРЧ (с. Плішивець), 12 Державний по- жежно-рятувальний пост (с. Качанове), 14 Державний пожежно-рятувальний пост (с. Погарщина), Петрівсько-Роменська МПО (на умовах договору також обслуговують територію Сергіївської громади), Великобудищанський загін МПО, у складі якого два підрозділи (у с. Книшівка та Мартинівка), Краснолуцька МПО та Ра- шівська МПО.

Але хочемо зупинитися саме на 6 ДПРЧ ГУ ДСНС у Гадячі та розповісти вам історію її становлення та розвитку, оскільки це одна із перших частин, створених на нашій території. Загалом, до її зони обслуговування продовжують входити території усіх 6-ти громад колишнього району.

Як відомо з архівних даних, Гадяцька пожежна команда сформувалася після звільнення м. Гадяча від нацистів у вересні 1943 року (про довійськовий період дані відсутні).
Вже у незалежній Україні, згідно наказу УВС Полтавської області від 1992 року, 7-а професійна пожежна частина та відділ державного пожежного нагляду були об’єднані в самостійну професійну пожежну частину N 7. Начальником був призначений Іван Бережний. Штат налічував 34 особи.
У 1995 році, згідно наказу – це 23-тя самостійна державна пожежна частина по охороні м. Гадяч і сільської місцевості. Їй підпорядковувались професійні пожежні частини No27 (с. Качанове) та No54 (с. Погарщина).

У 2003 році, у Гадячі був створений районний відділ Головного управління МНС України в Полтавській області, який включав відділення з питань наглядово-профілактичної діяльності, сектор з організації служби та реагування на надзвичайні ситуації, державну інспекцію цивільного захисту та техногенної безпеки, газодимозахисна служба. Штат був затверджений у кількості 40 чоловік.

А в 2012 році, 23-тю самостійну державну
пожежну частину перейменували на 24 державна пожежно-рятувальна частина Територіального управління МНС у
Полтавській області (м. Гадяч). Усього в штаті налічувалося 23 посади та 5 одиниць автомобільної техніки.

З 2013 року – це 6-та державна пожежно-рятувальна частина Управління ДСНС України у Полтавській області (м. Гадяч) 5-го державного пожежно-рятувального
загону (м. Миргород).
Наразі в штаті 21 посада та 6 одиниць автомобільної
техніки.

Начальник частини Володимир Боровик і розповів нам про роботу 6 ДПРЧ та зміни, які відбулися з початком повномасштабного вторгнення.
Згідно статистики, за минулий рік, на території шести громад зафіксували 85 пожеж. Найбільше у Гадяцькій – 35, далі Лютенська – 19, Великобудищанська – 14, Петрів- сько-Роменська – 12, Краснолуцька – 4 та Сергіївська – лише одна пожежа.
Щодо загиблих внаслідок пожеж, то у 2023-му, на території Гадяччини, загинула одна особа (у Великобудиданській громаді), а от у 2024-му, лише за січень, таких випадків, на жаль, чотири.

Зі слів начальника частини, найскладніший період року для пожежників – осінь-зима, після початку опалювального сезону та весна, коли громадяни активно починають спалювати суху рослинність. Також значна частина викликів – це нещасні випадки, пов’язані з людьми чи тваринами. А ще наші рятувальними є першими, кого викликають на місця знаходження вибухонебезпечних предметів, адже саме вони мають підтвердити, чи дійсно цей предмет несе загрозу. Після цього викликають групу піротехнічних робіт АРЗ СП ГУ ДСНС Полтавщини.

Та війна внесла свої корективи і тепер на території колишнього району знаходять не лише застарілі боєприпаси часів минулих війн, а й сучасні засоби ураження
(«шахеди», ракети), або ж їх уламки.
Володимир Боровик наголосив, що у разі виявлення «шахеда» чи його уламків, людина має відразу повідомити за номером 101 чи 102, або ж представників місцевої влади та якнайшвидше покинути місцевість у радіусі близько 1-1,5 кілометра, оскільки віднедавна противник почав оснащувати дрони системою самознищення, яка спрацьовує згодом. Тому навіть рятувальникам заборонено підходити до них протягом доби після виявлення.

Загалом же, після початку великої війни, наші рятувальники почали працювати з посиленням заходів безпеки. Наприклад, будь-які виклики під час повітряної тривоги, супроводжуються застосуванням бронезахисту пожежників. Це обов’язкова умова, особливо актуальна останнім часом, оскільки ворог почав все частіше застосовувати тактику повторних уражень – саме тоді, коли на місцях удару працюють рятувальні служби.
Також ми дізнались, що двоє працівників пожежно-рятувальної частини мають нагороди від Державної служби надзвичайних ситуацій в Україні: старший лейтенант служби цивільного захисту Юрій Недвига (начальник караулу), нагороджений нагрудним знаком «Знак Пошани», а головний майстер-сержант служби цивільного захисту Вадим Наришкін (командир відділення), нагороджений медаллю «10 років сумлінної служби».

Ми хочемо подякувати кожному пожежнику за неспокійну щоденну варту, надскладну роботу, не розділену на будні і свята. За оперативне реагування в критичних ситуаціях та наполегливу працю, пов’язану з ліквідацією пожеж та наслідків надзвичайних ситуацій.

Бажаємо, вам хлопці, міцного здоров’я, злагоди в родинах, втілення задумів, оптимізму та спільної Перемоги. Хай доля завжди буде прихильною, а вогонь палає лише у ваших відважних серцях.


Підготувала Анжела Замотаєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...