Яким чином можливо запобігти вчиненню шахрайства?

Zajm na kartu ne vyhodja iz doma4 768x576
Поділитися новиною

Zajm na kartu ne vyhodja iz doma4 768x576Останнім часом набули поширеного характеру випадки заволодіння грошима людей шахраями за допомогою Інтернет-сайтів та іншим шляхом.

За такими фактами чи не кожного дня Гадяцьким відділом поліції реєструються кримінальні правопорушення, передбачені ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Опрацюванням кримінальних проваджень установлено, що заволодіння грошовими коштами громадян у переважній більшості випадків виникає внаслідок недотримання останніми загальних правил безпеки при покупці товарів та послуг.

Здійснюючи купівлю товарів чи послуг, радимо дотримуватись наступних правил, які допоможуть вам не стати жертвами шахраїв.

Наголошуємо, що слід співпрацювати з продавцями, які не вимагають обов’язкову повну передоплату за товар, адже, віддаючи свої гроші наперед, ви завжди ризикуєте. Якщо вам потрібен товар, але продавець працює тільки на умовах передоплати, то слід з’ясувати, через який банк буде здійснюватись транзакція. Після введення номера картки вам буде надано інформацію про особу отримувача. Слід попросити в продавця копію його паспорта та проаналізувати дані, наскільки вони співпадають. Таким чином ризик буде мінімізовано.

Якщо особа зазначить банк, який під час передачі коштів не зазначає особу отримувача, то слід бути дуже обережним та на цьому етапі слід здійснити серйозну перевірку. Адже якщо вами буде виявлено, що продавець прагне перевести свої кошти на електронну платіжну систему, то з великою ймовірністю  ви станете жертвою шахрайства.

Якщо ви домовилися про особисту зустріч, рекомендуємо зустрічатися в добре освітленому місці. Не погоджуйтеся робити покупку в квартирі продавця, уникайте пустирів, стоянок, безлюдних провулків. Краще прийти на зустріч із другом, знайомим або родичем, який міг би засвідчити угоду.

Обговоріть безпечний і зручний спосіб доставки товару, уточніть, наскільки надійно буде упаковано товар. Також не забудьте обговорити, хто саме буде оплачувати доставку – ви чи продавець. Відправка замовленої посилки з «післяплатою» або доставка товару кур’єрською службою є найнадійнішими способами: вони дають можливість перевірити комплектацію товару, його стан і тільки після цього зробити оплату. У разі виникнення сумнівів зв’яжіться з продавцем по телефону, вказаному в оголошенні. Зберігайте контактну інформацію, ім’я продавця, деталі листування, документи, що підтверджують оплату і доставку, до кінця угоди – вони можуть виявитися корисними в разі непорозумінь.

Будьте уважні, керуйтеся здоровим глуздом.

І. Шкурупій, прокурор Гадяцького відділу Миргородської місцевої прокуратури

LIVE OFFLINE
track image
Loading...