Що б корисного з’їсти взимку?

Поділитися новиною

5 6 768x576Наш зимовий раціон містить дуже багато щільною, важкої їжі. При цьому дуже серйозно страждає не тільки травна система, на яку випадає значне навантаження, але і весь організм. Адже знижується імунітет, відчувається нестача вітамінів, важливих мікроелементів. Тому дуже важливо урізноманітнити меню продуктами, які допомагали б заповнювати прогалини зимового харчування, тим самим підтримуючи нас і наш організм довгими зимовими місяцями. Що це може бути? 

Листовий салат 
Це відмінне джерело вітамінів А і С, що робить його просто незамінним продуктом зимового раціону. Крім того, листя салату містять кальцій, без якого неможливий нормальний обмін речовин. Не забудемо також про бета-каротин, що позитивно впливає на зір. На жаль, більшість з нас ставиться до листовому салату несерйозно, використовуючи його, головним чином, в якості прикраси для готових страв. Разом з тим, є безліч прекрасних салатів, до складу яких входить цей продукт. Головне, що слід пам’ятати при вживанні цих страв – листовий салат обов’язково потрібно заправляти сметаною або рослинним маслом. Це допоможе організму краще переробляти його. 
Буряк 
Буряк взимку це, насамперед, багато вітамінів і мінералів, які так необхідні організму в цей час року. Також буряк містить біофлавоноїди, завдяки яким поліпшується травлення. Щоб при кулінарній обробці не втрачати велику частину цих речовин, фахівці рекомендують запікати буряк – це найправильніший спосіб її приготування з точки зору збереження корисних властивостей. 
Капуста 
Серед безлічі сортів капусти – від звичайної білокачанної до всіляких екзотичних видів, немає жодного марного. Будь-який різновид капусти володіє певним набором корисностей. Однак, з точки зору зимового меню головним властивістю капусти варто визнати її здатність стимулювати роботу печінки, завдяки чому в організмі руйнуються пестициди, канцерогени та інші небезпечні сполуки, які найбільш активно накопичуються саме в період з осені по весну. Капусту найкраще вживати в сирому вигляді, включаючи її в салати. 
Журавлина 
Для зими це найкорисніша ягода. За вмістом вітаміну С, мінеральних речовин і органічних кислот, так необхідних нашому організму в цей час року, з журавлиною не зрівнятися ніякі заготовки з малини, смородини та інших популярних ягід. Це не означає, що від них потрібно відмовитися, вони гарні по-своєму, але замінити журавлину вони не зможуть. Її регулярне вживання допомагає зміцнити організм, нормалізувати обмін речовин. 
Гарбуз 
Гарбуз справді універсальний продукт, який можна використовувати в будь-якому вигляді і в будь-яких стравах.

Крім того вона є відмінним джерелом клітковини, тому її вживання допомагає поліпшити травлення, прискорити обмін речовин і налагодити очищення організму від шлаків, що особливо важливо в зимовий час, коли в раціон харчування входить багато продуктів з високим вмістом жирів. Тому потрібно обов’язково запасатися гарбузом на зиму. 
Морква 
Перерахувати всі корисні речовини, що входять до складу моркви, просто не вийде, так їх багато. З основних це залізо, фосфор, калій, кобальт, магній, мідь, йод, хром, нікель, цинк, фтор, а також вітаміни усіх відомих медицині груп. Головне достоїнство моркви як продукту харчування – універсальність, адже її можна використовувати сирий, вводячи до складу салатів, можна варити в супах, тушкувати і запікати при приготуванні других страв. Дієтологи ж рекомендують взимку вживати більше саме сирої моркви, приправляючи її сметаною або рослинними оліями. 
Цитрусові 
Це, насамперед, лимони, апельсини та мандарини. Існують і інші різновиди цитрусових, наприклад, грейпфрути, Памела і т.д., але коштують вони не дешево, так що не кожному по кишені. Але як би там не було, а включати цитрусові в свій зимовий раціон потрібно обов’язково, так як це допоможе підняти рівень опірності організму до простудних і вірусним захворюванням, які в холодну пору року особливо небезпечні. 
Цибуля і часник 
Складний склад лука, досі не до кінця вивчений хіміками, робить цей овоч чудовим профілактичним і знезаражувальним засобом. Кращого способу запобігти розвитку грипу важко знайти. Вже тим більше з цибулею не зможуть зрівнятися модні нині фармацевтичні новинки. Обійдуться вони набагато дорожче, а от ефект буде куди менший, та й навантаження на печінку зросте багаторазово. Так що краще замінити їх регулярним поїданням лука. Ну а часник, завдяки своїм антибактеріальним властивостям, відмінно підтримає імунітет. 
Гранат 
Зимовими місяцями особливо сильно зростає потреба організму у вітаміні С, заповнити недолік якого дуже складно, адже в раціоні мало свіжих овочів і зелені. Результат – ослаблений імунітет, часті хвороби, нездужання, апатія, занепад душевних і фізичних сил. Тим часом, один плід граната містить половину добової норми вітаміну С. Так що його регулярне вживання допоможе поліпшити загальний стан, відновити роботу серцево-судинної системи. 
Як бачите, підтримувати свій організм взимку не так вже й складно. Адже всі необхідні для цього продукти є в будь-якому магазині і доступні за цінами. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...