Більше м’яса та менше вуглеводів: для українців змінено норми харчування

protein
Поділитися новиною

proteinВперше за останні 18 років Міністерство охорони здоров’я переглянуло склад раціону українців.

У четвер набув чинності наказ МОЗ, який утверджує добові норми фізіологічних потреб населення в білках і жирах, вуглеводах та енергії.

У МОЗ стверджують, що нові норми харчування корисніші для українців, ніж ті, що діяли раніше.  “Сегодня”порівняла норми харчування з тими, які діяли до цього і не переглядалися з грудня 1999 року.

Головна відмінність – зменшена калорійність харчування для дітей від 3 до 17 років, а для дорослих калорійність зберегли, але додали до раціону білки і жири і зменшили вагу вуглеводів.

___11.17

Нові порції

Як видно з інфографіки, калорійність їжі для дітей і підлітків знижена на 10-15%. Малюкам також зменшили, порівняно з колишніми нормами, кількість як білків, так і жирів та вуглеводів.

Підліткам та юнакам МОЗ рекомендує їсти більше білка і менше жирного (сало, масло) і вуглеводів (каш, хліба, солодощів).

У дорослих при тій же калорійності змінився склад раціону за рахунок зниження в ньому кількості вуглеводів і збільшення білків і жирів. Так, наприклад, в раціоні чоловіка віком від 30 до 39 років, який займається не важкою фізичною працею (слюсар, верстатник), стало 147 г білка на добу, в тому числі 100 г білка тваринного походження (м’ясо, риба, яйця) і 47 г – рослинного походження (крупи). Це на 12 г більше, ніж раніше. Додано 15 г жирів (до 103 г) і зменшено кількість вуглеводів майже на 50 г (до 456 г).

Пропорційно, залежно від віку, статі та фізичного навантаження, стало більше білків і жирів і менше вуглеводів і у інших груп населення.

А ось для пенсіонерів мало що змінилося: МОЗ лише зменшив для 75-річних і старших кількість споживаних жирів: чоловікам – на 16 г (до 38 г/добу), жінкам – на 4 г (до 44 г/добу).

У МОЗ роз’яснили, що нові норми є збалансованішими і кориснішими для здоров’я. Стосовно зменшення калорійності харчування для дітей, то колишні розрахунки були, на думку фахівців міністерства, завищеними, і призводили до надмірної ваги дітей, насамперед за рахунок вуглеводної дієти. А ось білків підліткам додали, щоб вони могли краще рости і нарощувати м’язову масу.

Що кажуть дієтологи

Фахівці з харчування по-різному оцінюють нові рекомендації. Так, лікар-дієтолог Олександра Кириленко каже, що минулі дитячі норми були розроблені відповідно до рекомендацій ВООЗ і калорійність урізати не слід було.

А дієтолог-фітотерапевт Борис Скачко упевнений, що активність сучасних дітей нижче, ніж 15-20 років тому, що вони тепер менше гуляють на вулиці і більше сидять за комп’ютерами, тому калорійність і зменшили.

 

“Це загальні рекомендації. Наприклад, хлопчикові, який відвідує спортивну секцію або танцзал, потрібно більше калорій, більше білка, ніж однолітку, який туди не ходить”, – роз’яснив Скачко.

Також обидва дієтологи підтримують збільшення в раціоні частки білків і зниження частки вуглеводів – це здорове харчування. Але визнають, що харчуватися за рекомендаціями МОЗ багатьом буде складно, оскільки хліб і крупи у нас набагато дешевше м’яса, а реальні доходи населення тануть.

Скачко також пояснив нам, що для отримання організмом, припустимо, 2500 ккал на добу треба: з’їсти 300-400 г хліба або каші, або макаронів (50% раціону), до 150 г м’яса або риби, 1-2 яйця, 30 г масла, до 500 г овочів і фруктів, 30 г меду або солодощів.

 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...