Податкова інформує

Поділитися новиною

За 2015 рік Гадяцькою ОДПІ розглянуто 13 звернень громадян

Право людини на звернення до органів влади передбачено ст.40 Конституції України. Воно є важливим засобом захисту та однією з організаційно-правових гарантій дотримання прав і свобод. Це одна із форм участі населення в державному управлінні, вирішенні державних і суспільних справ, можливість активного впливу громадян на діяльність органів державної влади й місцевого самоврядування.

На сьогоднішній день цей аспект вимагає якісно нового підходу до розкриття потенціалу волевиявлення людей у процесі формування та реалізації державної політики. Звернення – це спосіб відновлення порушеного права громадянина через подання до органів державної влади і місцевого самоврядування заяв, клопотань, пропозицій, зауважень та скарг. Також звернення є важливою формою контролю за законодавством. Звернення громадян стосуються різних напрямів діяльності суспільства й держави, але, як правило, мають єдину мету – акцентувати увагу на необхідності розв’язати проблему, що зачіпає суспільні інтереси або інтереси конкретної особи. Разом із тим звернення громадян як носій інформації мають важливе значення для вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням прав і свобод людини й громадянина, державної, господарської та соціально-культурної розбудови, управління різними галузями та сферами економіки, адміністративно-політичної діяльності. Своєчасний та об’єктивний розгляд звернень, задоволення їх законних прав та інтересів є пріоритетним напрямком роботи органів ДФС. Працівники Гадяцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області приділяють постійну увагу зверненням громадян. Затверджено графік прийому громадян та здійснюється особистий прийом громадян посадовими особами через громадську приймальню. Графік прийому громадян розміщено на інформаційному стенді ОДПІ. Звернення розглядаються та вирішуються в місячний термін від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вчення, – не пізніше 15 днів від дня їх отримання. У цілому термін розгляду звернень не може перевищувати 45 днів. Під час підготовки відповіді на звернення громадян слід дотримуватись норм ще й інших законодавчих актів: Законів «Про інформацію», «Про статус народного депутата України», «Про статус депутатів місцевих рад». Для кожного виду звернень установлено особливий порядок розгляду й форми реагування. За 2015 рік до Гадяцької ОДПІ надійшло 13 письмових первинних звернень громадян, із них 12 – індивідуальних, 1 – колективне, від 149 громадян. Найчастіше громадяни звертаються з питання сплати податку на доходи фізичних осіб та сплати єдиного соціального внеску. На свої звернення громадяни отримали вичерпні відповіді, повторних звернень не надходило.

Н. Пасічник, завідувач сектору обслуговування платників

*****

База оподаткування ПДВ з 1 січня 2016 року

Порядок визначення бази оподаткування податком на додану вартість (далі –  ПДВ) у разі постачання товарів/послуг регулюється статтею 188 Податкового кодексу України.

Відповідно до змін, внесених Законом України від 24.12.2015 №909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», база оподаткування ПДВ операцій із постачання товарів/послуг визначається, виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання – для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених із них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів). При цьому база оподаткування операцій із постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій із постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій із постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни), за винятком:

– товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню;

– газу, який постачається для потреб населення. 

***

Як визначити середньоринкову вартість легкового автомобіля

Гадяцька ОДПІ  повідомляє, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України із внесеними змінами та доповненнями щодо об’єктів оподаткування транспортним податком Кабінет Міністрів України постановою від 18.02.2016 №66 затвердив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів (далі – Методика №66) та вніс зміни до додатків 1 та 2 Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів (далі – Постанова №66).

Методика №66 встановлює механізм визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів (далі – автомобілі) для мети віднесення таких автомобілів до об’єктів оподаткування транспортним податком.

Пунктом 13 Методики №66 визначено, що Мінекономрозвитку відповідно до цієї Методики розраховує середньоринкову вартість автомобіля та щороку до 1 лютого базового податкового (звітного) періоду подає Державній фіскальній службі України інформацію про автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Середньоринкова вартість легкових автомобілів розміщується на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку.

Мінекономрозвитку забезпечує роботу офіційного веб-сайту у режимі, який дає змогу отримати інформацію про середньоринкову вартість легкового автомобіля шляхом введення даних про їх марку, модель, рік випуску, тип двигуна, об’єм циліндрів двигуна, тип коробки перемикання передач та пробіг. Постанова №66 набрала чинності 19.02.2016.

В. Филь, ГДІ відділу організації роботи Гадяцької ОДПІ

****

Декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру

Обов’язок осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та посадових осіб юридичних осіб публічного права, які одержують заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету, щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік встановлює стаття 12 Закону України від 7 квітня 2011 року №3206-УІІ «Про засади запобігання і протидії корупції» (далі – Закон №3206). Частиною дев’ятою ст.12 Закону передбачено проведення перевірки достовірності відомостей, зазначених суб’єктами декларування у Декларації. Така перевірка згідно з п. 5 Порядку здійснення перевірки достовірності відомостей, зазначених у декларації, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.03.2015 №333 (далі – Порядок), здійснюється як апаратом ДФС, так і територіальними органами (державними податковими інспекціями) за місцем проживання (податковою адресою) суб’єкта декларування.

При цьому безпосередньо апаратом ДФС здійснюються перевірки на підставі отриманих копій Декларацій виключно суб’єктів декларування, перелік яких визначено п. п. 1 п. 5 Порядку, інших суб’єктів декларування – територіальними органами ДФС за місцем проживання (податковою адресою) суб’єкта декларування. Відповідно до ст. 45 Податкового кодексу України податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Тому, враховуючи наведене, з метою зменшення бюджетних витрат, для здійснення перевірки достовірності зазначених у Декларації відомостей відповідний орган протягом десяти днів з дня одержання декларації  надсилає її копію:

до апарату ДФС – суб’єктів декларування, перелік яких визначено п. п. 1 п. 5 Порядку;

до територіального органу ДФС за місцем проживання (податковою адресою) суб’єкта декларування інших суб’єктів декларування. Одночасно інформуємо, що адреси територіальних державних податкових інспекцій головних управлінь ДФС в областях та м. Києві розміщено на веб – порталі ДФС (www.sfs.gov.ua).

Т.Филь, заступник начальника Гадяцької ОДПІ

***

Декларування доходів власників особистих селянських господарств та земельних часток (паїв)

Гадяцька ОДПІ нагадує , що відповідно до норм Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена фізичною особою на земельних частках (паях), виділених в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Якщо розмір земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості), перевищує 2 гектари, дохід від продажу вирощеної сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Таким чином фізична особа  власник земельних часток (паїв) зобов’язана: 

– подати за результатами минулого року до 1 травня поточного року в органи ДФС за місцем свого проживання податкову декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, та включити суми отриманих доходів  до загального річного оподатковуваного доходу;

– за підсумками поданої декларації про майновий стан і доходи та нарахованого податку на доходи фізичних осіб до 1 серпня року сплатити до бюджету суму податку, зазначену в поданій ними податковій декларації.

Декларація до органів ДФС не подається фізичною особою, якщо вирощену сільськогосподарську продукцію (крім продукції тваринництва) продано податковому агенту (юридичній особі чи ФОП ). У такому випадку податковий агент самостійно вкаже суму виплаченого доходу фізичній особі та суму утриманого податку у звіті форми 1-ДФ та відповідно сплатить податок до бюджету. Неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо громадянина  протягом року вже було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, неподання або несвоєчасне подання декларацій тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Т. Чорнобривець, перший заступник начальника Гадяцької ОДПІ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...