Надійне енергопостачання – справа всенародна

«Напишіть – хай їм стидно буде!»

«Напишіть – хай їм стидно буде!»

Поділитися новиною

Надійне енергопостачання – справа всенароднаОсь і відійшла чергова хвиля негоди, яка супроводжувалась заметілями, бездоріжжям, поривами вітру і, звичайно, перебоями в енергопостачанні. Кажу «звичайно», бо всі знаємо, тільки починається вітер – і ми сидимо в темряві і нарікаємо на енергетиків. Але чи завжди в цьому винні енергетики? Давайте спробуємо розібратись на прикладі конкретної вулиці, конкретної підстанції, конкретного села Книшівка.

Кілька центральних вулиць, де також проживає ваш покірний слуга, майже дві доби просиділи без світла. Були спроби включати світло, але це на 10-15 хвилин, і знову його не ставало. І це ж де? Центр села! Дозвольте сказати: «елітний район»! Тут проживає, прошу повторитись, уся еліта села, починаючи з сільського голови і закінчуючи прибиральницею сільради, також розміщений центральний магазин-кафе з численними відвідувачами та холодильниками-морозильниками. І це при тому, що на усіх інших вулицях світло було! Спроба розібратись, чого не було світла, у розмовах із мешканцями різного калібру, що проживають на цій ділянці, нічого не дала – винні енергетики!

Починаю з підстанції (хоча всю обстановку знаю наперед). Трансформатор недавно поміняли, комутація в розподільчому щиті свіжа, автоматичні вимикачі нові. Профілактичний огляд зроблений (пам’ятаю: півдня пересувна електролабораторія в кінці літа тут працювала). Іду далі по лінії. Електропроводи в багатьох місцях вросли в гілля дерев. Оце і вся причина відключень світла під час поривів вітру. Хто хоче переконатись у цьому, поспостерігайте: під час вітру там, де немає дерев, ел. дроти коливаються однаково, паралельно, так би мовити, в унісон. Якщо хоч один провід зачіпається за гілку дерева, тоді він коливається разом із деревом, а інші проводи коливаються по-іншому, і стається коротке замикання, автомат на підстанції відключає лінію. Оце і вся причина!

Коли автомат спрацьовує кілька разів підряд, він наче волає: у вас не все в порядку на лінії! Але ми вперто включаємо його знову і знову! І так кожного разу, коли починається вітер. І в результаті в автомату ресурс кількості нормальних спрацювань не безкінечний, обмежений. Потім автомат підгорає, а далі вигорає або одна фаза або всі, наносячи шкоду комутаціям у розподільчому щиту або навіть всій підстанції. Відновлення всього цього потребує чималих витрат, плюс робота ремонтників, плюс виклик ОВБ (оперативної виїзної бригади) для включення під час негоди. Крім того, тут задіяна диспетчерська служба, служби забезпечення ОВБ, бо оперативники не можуть виїжджати самостійно, повинні їхати не з порожніми руками, на справних машинах і з заправленими баками. І це все затрати немалі.

Ми ж усі в душі трохи керівники, трохи бухгалтери, трохи менеджери, трохи господарі і добре розуміємо, що просто так нічого ніде не береться, із неба не падає, за все перелічене треба платити гроші, які в кінці-кінців збираються з нас, споживачів ел. енергії  А ми тоді дивуємось, чого в нас весь час росте ціна на електрику? Звичайно, причин багато, але одна з них – це ліквідація наслідків аварій у мережах, більшість з яких можна передбачити, у тому числі і нам самим, навівши лад зі своїми насадженнями під електромережами. Крім усього сказаного, часті короткі замикання в одному і тому ж місці призводять до підгоряння, а тоді обриву електроліній, наражаючи на небезпеку самих мешканців. То хто ж тут винен, енергетики чи ми самі, вирощуючи далеко не екзотичні, а звичайні зарості під електролініями? Може, пора нам подивитись у дзеркало і перестати винити когось, а починати із себе? Ще раз скажу: в енергетиків проблем багато і гріхів немало, але надійне енергопостачання багато в чому залежить і від нас самих.

В. Терещенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...