Як сплачувати акцизний податок із роздрібного продажу пива, алкоголю, тютюну та пального

Як сплачувати акцизний податок із роздрібного продажу пива, алкоголю, тютюну та пального

Як сплачувати акцизний податок із роздрібного продажу пива, алкоголю, тютюну та пального

Поділитися новиною

Як сплачувати акцизний податок із роздрібного продажу пива, алкоголю, тютюну та пальногоВідповідно до п. п. 212.1.11 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

При цьому платниками такого податку є суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізовують безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків,

у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування, наступні підакцизні товари: пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, товари, зазначені у п. п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.

Водночас їх реєстрація як платників податку здійснюється контролюючими органами безпосередньо за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність, тобто шляхом подання декларації з акцизного податку (п. п. 212.3.1 прим. 1 п. 212.3 ст. 212 ПКУ). Тож першу декларацію – за січень 2015 року – слід подати не пізніше 20 лютого.

Суми податку перераховуються до бюджету суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації за місячний податковий період. Таким чином сплатити задекларований акцизний податок за січень потрібно до 2 березня 2015 року.

Відповідно до п. п. 14.1.106 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-УІ (далі – ПКУ) максимальні роздрібні ціни – ціни, встановлені на підакцизні товари (продукцію з урахуванням усіх видів податків (зборів). Акцизний податок з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включається до максимальної роздрібної ціни.

Максимальні роздрібні ціни (далі – МРЦ) на підакцизні товари (продукцію) встановлюються виробниками або імпортерами товарів (продукції) шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому ПКУ. Продаж суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, на які встановлюються МРЦ, не може здійснюватися за цінами, вищими за МРЦ, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

За порушення цієї норми ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» передбачено відповідальність.

При цьому, згідно з п. п. 221.3 ст. 221 ПКУ за наявності у місці торгівлі тютюнових виробів одного найменування, на пачках, коробках та сувенірних коробках яких зазначені різні МРЦ, продаж таких тютюнових виробів здійснюється за цінами, не вищими ніж ті, що зазначені на відповідних пачках, коробках та сувенірних коробках, збільшеними на суму акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну.

Як зазначено в п.п.215.3.10 ст. 215 ПКУ для підакцизних товарів, реалізованих відповідно до п. п. 213.1.9 ст. 213 ПКУ, ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (з податком на додану вартість), у розмірі 5 відсотків.

Акцизний податок за ставкою 5 % сплачується починаючи з 1 січня 2015 року незалежно від наявності прийнятих місцевими радами рішень, оскільки Кодексом передбачено єдину ставку – 5 відсотків.

Базою оподаткування є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до п. п. 213.1.9 ст. 213 ПКУ (п.п.214.1.4 ст.214 ПКУ). Згідно з п. п. 213.1.9 ст. 213 ПКУ об’єктами оподаткування є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Отже, продаж тютюнових виробів у роздрібній мережі з 01.01.2015 року здійснюється за цінами, не вище за МРЦ встановлені виробниками або імпортерами товарів, збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Тобто, до МРЦ (100 %) додається акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами – 5 відсотків. Вартість тютюнових виробів, вище за яку не дозволено їх реалізацію, можна отримати помноживши МРЦ (вказану на пачці) на 1,05.

Л. Костюк, начальник відділу обслуговування платників податків 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...