Неблагополучні сім’ї

Фото використане як ілюстрація

Фото використане як ілюстрація

Поділитися новиною

Фото використане як ілюстраціяРезонансна подія сталася нещодавно на Полтавщині – працівниками соціальних служб були виявлені двоє 26-літніх дівчат, які прожили майже усе життя замкнутими у сараї. Що найбільш дивно, усі про це знали, і сусіди, і навіть соціальні служби, але ніхто не зважився на рішучий крок.

З метою попередження схожих випадків у нашому районі, у приміщенні РДА минулого тижня провели координаційну нараду у справах дітей із неблагополучних сімей. На засідання були запрошені представники районного центру соціальних служб та кримінальної міліції.

Як повідомив Сергій Бондаренко, заступник голови РДА, наш район не є винятком. Тут також проживають неблагополучні родини. Службою у справах дітей зареєстровані села, де помічені соціально занедбані люди, це Вечірчине, Красна Лука, Сари, Тепле, Вельбівка, Качанове. Такі родини характеризуються майже однаково: батьки зловживають алкоголем, часто не працюють, вихованням дитини практично не займаються.

А скільки випадків залишились непоміченими?  І все тому, що люди частіше поводять себе байдуже: не звертають уваги, відмовляються – «моя хата – з краю». Усе частіше й частіше апатія призводить до непоправимих наслідків – депресивного стану дитини у кращому випадку, а у найгіршому – до загибелі. Що й казати, якщо 11 сільських рад Гадяцького району просто не надають інформацію про дітей, які перебувають у складних життєвих умовах.

З початку року і до сьогодні на обліку служби у справах дітей уже перебуває 10 неповнолітніх, родини яких вважаються неблагополучними. Один раз на тиждень мобільний офіс служби навідується до кожної такої родини з перевіркою. І якщо вона не відповідає нормі, родину попереджують про можливе вилучення дітей. Якщо ж критичні ситуації повторюються систематично, діти мають бути вилучені негайно. Тогоріч складено 22 акти  обстежень таких сімей. Попереджено 10 батьків, до відповідальності  притягнуто  5.

Що передує взяттю дитини на облік?

 Вашу дитину візьме на облік служба у справах дітей, якщо вона перебуває у складних життєвих обставинах, а саме:

*батьки злісно ухиляються від виконання своїх обов’язків,

*не дбають про фізичний і духовний розвиток,

*не надають належної освіти,

*скоюють фізичне, соціальне, економічне (не забезпечення продуктами, одягом, засобами гігієни і ін.) чи сексуальне насилля над дитиною,

*залучають дитину до тяжкої праці,

*дитина систематично самовільно залишає місця проживання (бродяжить).

Таким чином, за 2014 рік службою у справах дітей спільно з органами опіки та піклування сільських рад  підготовлено 4 справи на позбавлення батьків батьківських прав відносно 5 дітей. Також відносно батьків,  які не виконують свої батьківські зобов’язання належним чином, законодавством України, крім позбавлення батьківських прав, передбачено відібрання дитини у батьків без позбавлення їх батьківських прав.

На жаль, мало батьків розуміють свою втрату і після позбавлення батьківських прав борються за своє батьківство. Лише 1 гадяцька родина протягом останніх 7 років повернула дітей і відновила батьківські права.

Що стосується злочинності

Протягом 2014 року  неповнолітніми скоєно14 злочинів, і здебільшого це діти з благополучних сімей. І не дивно, адже за злочин законодавством передбачено попередження або штраф, смішний як на нинішні ціни – усього17 гривень!

Малолітні злочинці просто не відчувають відповідальності за свої дії. Зі слів Світлани Бутенко (начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Гадяцького РВ УМВС України у Полтавській області) раніше можна було вплинути на свідомість дітей, бо після скоєння злочину їх поміщали у розподільник для неповнолітніх. Тут із злодюжками працювала група кваліфікованих спеціалістів, які могли ще наставити їх «на шлях істинний». Тепер за браком коштів цей заклад ліквідовано. Батьки просто вносять зазначену суму штрафу і цим самим показують дітям їхню безкарність.

Нині працівники сектору кримінальної міліції у справах дітей проводять із такими дітьми профілактичні бесіди, залучають до різних заходів, трудових гуртків, екскурсій.

Та ніяка чужа тітонька із райвідділу не замінить дитині батьків. І щоб у дитяти не виникали дурні думки кудись утекти чи щось украсти, слідкувати за нею, насичувати її вільний час різноманітними гуртками та заняттями мають тато й мама.  

Шановні батьки, будьте категоричнішими по відношенню до своїх дітей, слідкуйте за своїми та їхніми діями, аби потім не довелося поплатитись батьківством чи свободою.

Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...