Стережіться шахраїв

Стережіться шахраїв

Стережіться шахраїв

Поділитися новиною

Стережіться шахраївГадяцький районний відділ міліції неодноразово повідомляв про випадки вчинення шахрайських дій на території району. Кількість таких випадків зростає з кожним днем. Зловмисники не втомлюються винаходити все нові схеми обману, а неуважні та довірливі громадяни стають їхніми жертвами. Як показує статистика, найчастіше під вплив шахраїв потрапляють пенсіонери та особи похилого віку. У поточному році до Гадяцького РВ УМВС надійшло 8 звернень громадян даних категорій про вчинення відносно них шахрайських дій.

У більшості випадків зловмисники телефонували на стаціонарний телефон і, натрапивши на довірливу бабусю, представлялися її онуком або телефонували на прохання її родича, повідомляли, що останній потрапив у біду і йому потрібні гроші. Звичайно, голос був нерозбірливий, а в деяких випадках шахраї ще й вдавалися до сліз, тому розпізнати чи дійсно голос належить їхнім онукам було неможливо. Та й хвилювання від почутого  зробило свою справу. Потім за вказаною адресою до них прибував чоловік, який повідомляв їм, що передасть грошові кошти їхнім онукам, а потерпілі, будучи впевненими в правдивості та добросовісності дій даної особи, віддавали йому грошові кошти, після чого невідома особа з місця скоєння злочину відразу ж зникала. А громадяни лише через деякий час усвідомлювали, що їх ошукали.

І такі випадки непоодинокі. Шахраї – свого роду психологи, вони з легкістю входять у довіру до громадян, адже їхня мета – не допомогти, а заволодіти коштами і майном під будь-яким приводом.

На сьогоднішній день ще одним із найпоширеніших видів шахрайства на території нашого району є незаконні дії з банківськими картками. Шахраї телефонують, представляються працівниками відділення того чи іншого банку й пропонують потерпілим підключити різного роду послуги, зазвичай просять назвати номер картки. У результаті після таких розмов із банківської карти жертви зникають грошові кошти. Тож, шановні громадяни, потрібно зробити висновки! Щоб не потрапити у таку прикру ситуацію, радимо вам уважно прочитати та запам`ятати наступні поради:

 – ні в якому разі не впускайте до свого подвір’я, оселі продавців будь-яких товарів;

– коли до вас приходить людина та називається працівником соціальної служби чи заходить для перевірки лічильників або ще чогось, то насамперед перевірте посвідчення, поцікавтесь, в якій саме службі вона працює;

– перед тим, як давати комусь свої гроші, упевніться, що це не афера. Коли вам телефонують та говорять, що вашого родича (сина, чоловіка і т.д.) затримали, то, перш ніж платити, зателефонуйте йому і впевніться, що вас не обманюють. Вимагайте поговорити з ним самим. А краще попросіть співрозмовника передзвонити через деякий час, а самі спробуйте зв’язатися з вашим родичем.

У разі коли ви впевнені, що перед вами зловмисник, чи у вас виникають будь-які сумніви, ТЕРМІНОВО телефонуйте до міліції за телефоном 102 або 0993600366. Якомога краще запам’ятайте можливих злочинців, запишіть номерний знак, марку, модель автомобіля, на якому вони приїхали. Також ви завжди можете дізнатися інформацію, яка вас цікавить, у сільського голови та дільничного інспектора міліції.

Проявіть обережність і не дайте шахраям заволодіти вашими коштами.

С. Соломаха, начальник Гадяцького РВ УМВСУкраїни в Полтавській області, підполковник міліції

LIVE OFFLINE
track image
Loading...