Пам’ятка населенню по укриттю в захисних спорудах цивільного захисту

Пам'ятка населенню по укриттю в захисних спорудах цивільного захисту

Пам'ятка населенню по укриттю в захисних спорудах цивільного захисту

Поділитися новиною

Пам'ятка населенню по укриттю в захисних спорудах цивільного захистуУкриття населення в захисних спорудах є найбільш надійним способом захисту від впливу небезпечних факторів, що виникають унаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. Залежно від захисних властивостей ці споруди поділяються на сховища і протирадіаційні укриття.

Сховище – герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають унаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів.

Протирадіаційне укриття – негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості.

Крім того, для захисту людей можуть застосовуватися найпростіші укриття.

Найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Дані про місцезнаходження сховищ, протирадіаційних укриттів та найпростіші укриття можна уточнити в райдержадміністраціях, органах місцевого самоврядування, а також у районних відділах (секторах) Головного управління ДСНС України у Полтавській області.

У нашій державі, згідно з діючими нормативними документами у галузі цивільного захисту, будівництво сховищ для захисту всього населення не передбачено. Захисні споруди будуються лише для тієї частини міського населення, яка продовжує виробничу діяльність у містах у воєнний час. Усе інше населення міст підлягає евакуації із зон можливих бойових дій (в основному в сільську місцевість).

Порядок дій населення у випадку евакуації

Перед тим, як залишити житло, необхідно:

– зачинити вікна;

– вимкнути газ, воду та електроенергію;

– забрати продукти з холодильника.

Із собою мати такі документи:

– паспорт;

– військовий квиток;

– документи про освіту і фах;

– посвідчення про шлюб і народження дітей;

– пенсійне посвідчення;

– трудову книжку;

– інші документи.

Із собою мати такі речі:

– валізу (рюкзак) із теплим одягом, постільною білизною, особистими речами і предметами гігієни;

– гроші;

– цінності;

– продукти харчування і воду на 3 доби.

Загальна вага не повинна перевищувати 50 кг.

До валізи (рюкзака) прикріпити нашивку з позначенням адреси постійного місця проживання, прізвища евакуйованого і місця призначення. На одязі дітей мають бути нашивки з позначенням прізвища, імені та по батькові евакуйованого, року народження, адреси постійного місця проживання і місця призначення.

Виконувати усі розпорядження посадових осіб евакуаційних і евакоприймальних органів. Дотримуватись дисципліни та порядку на маршруті (на шляху руху на транспорті) і в районі розселення за новим місцем розташування.

Особи, які мають на руках військові квитки з мобілізаційними приписами, евакуації не підлягають!

Висока організованість та дисципліна кожного громадянина – це головне під час евакуації!

Іван Волощук, перший заступник голови РДА

LIVE OFFLINE
track image
Loading...