Презервативи рвуться? В чому небезпека та як запобігти

Поділитися новиною

Презервативи – найпопулярніший і найнадійніший засіб контрацепції, який також захищає від поширення різних інфекцій. Вони чудово справляються з покладеними на них завданнями, але іноді можуть порватися, внаслідок чого ймовірність завагітніти сильно зросте. Про те, чому рвуться презервативи і що робити якщо порвався презерватив – у нашій статті.

Чому може порватися презерватив

Найпоширеніші причини:

  • Презерватив прострочений. Презервативи мають термін придатності від 3 до 5 років, залежно від матеріалу. Як тільки презерватив досягає свого терміну придатності, він перестає бути ефективним захистом. І хоча таке буває не часто, перевіряйте термін придатності презервативів заздалегідь, оскільки в пориві пристрасті вам точно буде не до цього.
  • Презерватив неправильно зберігався. Презервативи повинні зберігатись у прохолодному, сухому місці. У місцях, де немає впливу джерел тепла, далеко від прямих променів сонця. Зберігайте засоби контрацепції в місцях, де ймовірність їх пошкодити мінімальна.
  • Презерватив невідповідного розміру. Комфорт і безпека багато в чому залежить від правильного підібраного розміру. В іншому випадку він може не тільки стати джерелом дискомфорту та травм, але й підвести вас у найвідповідальніший момент. Занадто великий, як і занадто маленький презерватив, захищають менш ефективно. Вибирайте виробників, які пропонують кондоми в широкому діапазоні розмірів, наприклад, презервативи One.
  • Презерватив пошкоджено під час відкриття. Не робіть цього зубами, не використовуйте ножиці – у цих випадках можливість пошкодити їх досить висока, а дефект може бути непомітним. Якщо є підозра, що презерватив все ж таки пошкоджений – замініть його.
  • Презерватив неправильно одягнений. Він може бути одягнений не до кінця або навпаки, ви не залишили місця для прийому сперми – це загрожує його зісковзуванням і пошкодженням.

Що робити, якщо презерватив порвався

Якщо факт пошкодження кондому виявлено після статевого акту, то потрібно вжити заходів, щоб запобігти вагітності та можливому інфікуванню хворобами, що передаються статевим шляхом. Останнє є більш актуальним для контактів з випадковим партнером. Отже, дотримуйтесь наступних рекомендацій.

Імовірність вагітності при незахищеному акті невисока до і після овуляції. Якщо ви не планували найближчим часом стає батьками, потрібно провести екстрену контрацепцію. Для цього потрібно:

  • Якщо порвався презерватив, рекомендуємо звернутися до лікаря для встановлення внутрішньоматкової спіралі. Це не дозволить яйцеклітині, якщо вона була запліднена, закріпитись у матці. Зробити це потрібно протягом 5 діб після контакту.
  • Ще один спосіб запобігти вагітності – таблетки для екстреної контрацепції. Найвідоміші – Постінор, Ескапел, Гінепрістон. Прийом великих доз гормонів шкідливий для жіночого здоров’я, тому пити їх потрібно лише в крайніх випадках. У кожного препарату – своя схема прийому, але першу таблетку потрібно випити не пізніше як через 72 години після акту.

Щоб попередити зараження хворобами, що передаються статевим шляхом, потрібно відразу після незахищеного статевого акту обмити органи водою для видалення сперми. Також бажано обробити їх антисептичним розчином мірамістину або хлоргексидину. Зробити це потрібно якнайшвидше, але не пізніше 2 годин після статевого акту.

Щоправда при цьому існує ризик негативного впливу на слизову оболонку, особливо при спринцюванні піхви. Якщо виникла подібна ситуація, ми рекомендуємо відвідати венеролога та здати аналізи на ВІЛ, сифіліс та гепатити.

Робити це в той же день марно, оскільки інкубаційний період у таких інфекцій може становити 1-2 місяці. Якщо ви точно знаєте про позитивний ВІЛ-статус свого партнера, тоді вам потрібно протягом 72 годин звернутися за профілактичним лікуванням.

При підозрі на інфекцію чи зараженні кандидозом забудьте про самолікування. Неправильне використання антисептиків та миючих засобів може завдати серйозної шкоди ніжним тканинам геніталій, стати причиною порушення мікрофлори піхви, що полегшить проникнення в організм різних інфекцій.

Що робити коли порвався презерватив, ви тепер знаєте. Пам’ятайте, що ідеальних засобів контрацепції не буває, але презервативи є найкращими з них. При дотриманні простих правил вони ефективно запобігають зачаттю і знижують ймовірність зараження хворобами, що передаються статевим шляхом.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...