Чи потрібен розвал-сходження після заміни амортизаторів

Поділитися новиною

З часом амортизаційні стійки зношуються та втрачають ефективність. Це призводить до погіршення плавності ходу, зниження курсової стійкості та маневровості. Продовжувати їздити на такій машині небезпечно. Заміна амортизаторів — обов’язкова процедура технічного обслуговування авто. Використання зношених компонентів збільшує навантаження на інші вузли підвіски, прискорює знос шин, у підсумку призводячи до більш серйозного та дорогого ремонту. Вчасно замінені задні та передні амортизатори — запорука довгої та безпечної експлуатації автомобіля. Рекомендована періодичність заміни компонентів — кожні 50–80 тис. км, залежно від умов експлуатації та стану доріг.

Комплекс робіт із заміни стійок

Для повноцінного відновлення працездатності підвіски під час заміни стійок амортизаторів зазвичай проводять такі додаткові роботи:

  1. Огляд і за необхідності заміна захисних пильовиків у місцях кріплення стійок до поворотних кулаків. Деталі запобігають потраплянню бруду у внутрішні порожнини амортизаторів, їхній знос знижує ресурс та ефективність роботи підвіски.
  2. Перевірка стану та заміна пружин у разі виявлення деформацій, тріщин, втрати пружності. Використання старих або пошкоджених складових разом із новими стійками знижує амортизацію.
  3. Прокачування демпферів спеціальним стендом. Це дозволяє видалити повітря з робочих порожнин для відновлення оптимальних гасильних характеристик.

Повноцінний комплекс робіт гарантує якісний ремонт підвіски та повне відновлення її робочих параметрів після встановлення нових компонентів.

Навіщо потрібен схід-розвал

Після заміни демпферів часто потрібна перевірка та регулювання кутів встановлення коліс. Це пов’язано з тим, що під час демонтажу та встановлення стійки неминуче порушується штатне положення колеса. Порушення розвал-сходження призводить до нерівномірного зносу шин, погіршення стійкості та керованості автомобіля. Внаслідок великих відхилень зростає ризик занесення на високих швидкостях. Крім того, некоректні кути встановлення збільшують знос підшипників маточини та деталей кермового управління. Також порушується кінематика передньої підвіски, що може спричиняти вібрації керма.
Перевірку кутів встановлення коліс виконують за допомогою спеціального діагностичного обладнання. За потреби проводять регулювання сходження-розвалу шляхом зміни довжини важелів підвіски. Це дозволяє відновити геометрію та покращує ходові властивості автомобіля, знижує знос шин і деталей ходової частини.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...