10 найкращих порад гастроентеролога для здоров’я шлунково-кишкового тракту

Поділитися новиною

Наш кишківник відіграє життєво важливу роль у підтримці здоров’я. Він відповідає за розщеплення їжі, поглинання поживних речовин та видалення відходів. Однак різні фактори можуть порушити баланс, що призведе до таких проблем, як здуття живота, запор та діарея. Ділимося корисними порадами від лікаря гастроентеролога, які допоможуть зберегти здоров’я шлунково-кишкового тракту.

1. Дотримуйтесь дієти з високим вмістом клітковини

Збалансована дієта з високим вмістом як розчинної, так і нерозчинної клітковини допоможе зберегти здоров’я кишківника, знизивши ризик розвитку дивертикулярної хвороби товстої кишки. Фрукти, овочі та цільнозернові продукти є хорошими джерелами нерозчинної клітковини, а овес, квасоля та сочевиця багаті на розчинну.

2. Обмежте вживання жирної їжі

Жирна, прожарена у фритюрі їжа сповільнює процес травлення. Ці продукти також можуть викликати надлишкове виробництво шлункової кислоти, збільшуючи ризик шлункового рефлюксу або гастроезофагеальної хвороби.

3. Приділяйте більше часу жуванню

Повільне пережовування їжі збільшує кількість травних ферментів, що вивільняються в роті, та сприяє поліпшенню загального травлення. З іншого боку, занадто швидке пережовування їжі ускладнює її перетравлення й може спричинити газоутворення або розлад шлунка. Жуйте повільно, рахуючи до 30 з кожним укусом.

4. Введіть пробіотики до свого раціону

Пробіотики – мікроорганізми, які приносять користь організму людини. До таких належать лактобацили та біфідобактерії. Вони є представниками здорової мікрофлори, чим їх більше в мікробіоті, тим краще людина захищена від захворювань.

Навіть якщо цих видів бактерій у кишківнику немає, регулярне надходження цих мікроорганізмів та їх проходження через шлунково-кишковий тракт приносить користь. Пробіотичні мікроорганізми містяться в натуральному йогурті, квашеній капусті, чайному грибі, соліннях.

5. Уникайте зневоднення

Вживання великої кількості рідини гарантує, що поживні речовини з їжі, яку ми їмо, правильно перетравлюються та засвоюються. Намагайтеся випивати щонайменше 1–1,5 літра води щодня, а якщо ви ведете активний спосіб життя, то ще й більше.

6. Регулярно займайтеся спортом

Фізичні вправи прискорюють рух їжі через товстий кишківник, посилюють процеси метаболізму, сприяють здоров’ю системи травлення

7. Вживайте їжу в потрібний час

Намагайтеся їсти та перекушувати приблизно в один і той самий час, невеликими порціями 3-4 рази на день. Це допоможе покращити здоров’я травної системи, підтримувати постійний баланс цукру в крові та метаболічну активність.

8. Навчіться керувати стресом

Коли ми знервовані, система травлення піддається негативному впливу. Стрес може спричинити спазми стравоходу, підвищене вироблення кислоти в шлунку та спровокувати серйозні порушення травлення. Намагайтеся зменшити стрес у повсякденному житті за допомогою релаксації та фізичних вправ.

9. Сон

Тривалість сну також впливає на здоров’я шлунково-кишкового тракту. Як і всьому тілу, травній системі потрібен час, щоб відпочити та розслабитися. Приймання їжі за дві години до сну може порушити роботу травного тракту та сон.

10. Пройдіть обстеження товстої кишки

Регулярна скринінгова колоноскопія є одним із найважливіших способів підтримки здоров’я шлунково-кишкового тракту, якщо ви відповідаєте певним критеріям віку та факторам ризику. Дослідження допомагає виявити та запобігти колоректальному раку. Зазвичай дорослим рекомендується пройти першу колоноскопію у віці 50 років. Повторне обстеження варто проводити кожні 10 років.

Якщо ви відчуваєте стійкі симптоми порушення травлення: здуття, закреп, діарея або біль у животі – звертайтеся в приватну клініку «Візіум». Досвідчені фахівці з радістю проконсультують вас і дадуть рекомендації щодо подальшого лікування. Пам’ятайте, що за умови ранньої діагностики багато захворювань можливо вилікувати значно швидше.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...