Як працює датчик тиску у шинах?

Поділитися новиною

T: Суть роботи датчика тиску в автомобільних шинах

D: Що таке датчик тиску в автомобільних шинах? Якими вони бувають?

Водії з досвідом знають, наскільки важливо регулярно контролювати тиск в шинах. При його надлишку або нестачі збільшується витрата палива, прискорюється зношування резини та погіршується керованість машиною, що часто призводить до небезпечних ситуацій на дорозі. Кращі виробники пропонують купить шини з вмонтованими всередину датчиками. Індикатори інформують про тиск усередині кожної покришки – тепер водієві не доведеться регулярно вимірювати його манометром.

Якими бувають датчики тиску для автошин?

Існує два види індикаторів:

  1. Внутрішні. Водіям купити резину з вмонтованим датчиком – набагато вигідніше. Індикатори встановлюються на повітроводі для закачування камери повітрям, сенсор кріпиться всередині. Внутрішні датчики менш чутливі до великих навантажень і не піддаються впливу негативних факторів навколишнього середовища. Мінус лише один – якщо шини купити без вмонтованого всередині датчика, встановити його самостійно водій не зможе: без заїзду на СТО не обійтись.
  2. Зовнішні. Найпростіший вид датчиків, що заміняють ковпачки зовні на гумі. Вони дешевші за вартістю, проблеми з їхньою установкою відсутні. Найбільший недолік – зовнішні індикатори швидше зношуються. Також вони привертають увагу зі сторони – їх дуже легко зняти з колеса, чим займається немало крадіїв.

Суть роботи індикаторів тиску

На датчики тиску не впливає, які встановлені на шини диски. Але суть їхньої роботи відрізняється, залежно від виду індикатора:

  1. Механічні. Вкручуються замість ковпачків на колесі. Про зміну рівня тиску сповіщають водія різними кольорами. При нестачі чи надлишку повітря вони стають жовтими або червоними. Якщо все гаразд, зазвичай датчики підсвічуються зеленим кольором. Механічні датчики потрібно купувати під конкретну модель автошин, оскільки рекомендований рівень тиску може відрізнятися, залежно від компанії-виробника покришок.
  2. Бюджетні датчики електричного типу. Бувають зовнішніми та внутрішніми, всередині монтуються чіпи. Інформація передається на спеціальний пристрій, що йде в комплекті з датчиком – блок завжди знаходиться у салоні автомобіля.

Зовнішність бюджетних електронних індикаторів не відрізняється від стандартних ковпачків на камері. Вони не так сильно привертають увагу, що знижує ризик крадіжки. Але від камінців та бруду вони не захищені – будь-яке пошкодження може вплинути на роботу пристрою.

  1. Внутрішні радіодатчики – найцінніші. Інформацію можуть надсилати навіть на мобільний телефон водія або через електронні пристрої, які встановлені в машині. Крім рівня тиску, водій дізнається про температуру та швидкість обертання кожного колеса окремо. В середньому, батарея електронного внутрішнього індикатора працює протягом п’яти-семи років.

Чим корисні датчики тиску у шинах?

Нову автомобільну резину купити не проблема. Але гарантувати безпечну їзду вона самостійно не зможе – за шинами потрібен постійний догляд. Насамперед, це стосується контролю за внутрішнім тиском. Регулярно застосовувати манометр не завжди зручно, та й за точністю даних вони не можуть зрівнятися з датчиками. Достатньо подивитися на колір індикатора або отримати інформацію через бездротовий зв’язок, щоб зрозуміти – потрібно підкачувати колеса чи ні.

Максимальна безпека буде забезпечена, коли покришки накачані згідно з рівнем, вказаним виробником моделі. Також необхідно купити диски, які відповідають внутрішньому діаметру шин – ковпаки зберігають початкову форму резини та захищають її від різного типу пошкоджень.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...