Історія про невтомну працю фермера

Поділитися новиною

Аграрії святкують День фермера, 19 червня.

Фермер – не тільки професія, а життєве покликання. Ваша праця – не просто робота на землі, у полі, на фермі, а спосіб життя, колосальна напруга сил і повна самовіддача. У фермерстві втілилися кращі риси господарювання – працьовитість, стійкість, природна кмітливість і завзятість, активна громадянська позиція, соціальна відповідальність і патріотизм.

Фермер — універсальна людина, яка, займаючись улюбленою справою, приносить користь цілому регіону, області і державі.

Розвиток фермерства

Україна здавна славиться в усьому світі, як аграрна держава. Фермерська діяльність протягом десятиліть відіграє визначальну роль у збереженні та розвитку української економіки.  У нас нараховується близько 47 тисяч фермерських господарств. Про це свідчать дані Державної служби статистики. У 2019 році кількість фермерських господарств збільшилася на 2,5%, порівняно із 2018 роком — 46 тисяч, а особистих селянських господарств в Україні налічується 4 млн.

Господарства на Полтавщині

«Фермерські господарства – опора нашої області. Їхній вклад у розвиток регіону – це не тільки вирощена продукція і створені робочі місця, а й великий обсяг сплачених податків. У межах співпраці з фермерськими господарствами була розроблена й затверджена Програма розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками до 2027 року.

Голова Полтавської обласної організації «Асоціації фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини» Василь Бурлака прозвітував про діяльність організації за минулий рік. «Нині в регіоні 2200 фермерів, які виробляють понад 15 % сільськогосподарської продукції. Наша фермерська асоціація покриває всі райони Полтавщини й має 300 фіксованих членів і часто є на селі реальною рушійною силою».

Підсумки роботи аграріїв

У минулому році на Полтавщині зібрали найбільший ужинок сільськогосподарських культур, загальний обсяг якого становить 1558 тис. тонн зерна, середня урожайність склала 47,2 ц/га, що більше на 2,1 ц/га до минулого року.

В тому числі пшениці зібрано 1136 тис. тонн, середня урожайність склала 48,9 ц/га, що є на рівні минулого року.

Озимого ячменю намолочено 39,8 тис. тонн з площі 7,8 тис. га, середня урожайність склала 51,0 ц/га, що більше до минулого року на 6,4 ц/га.

Жита озимого намолочено 14,4 тис. тонн з площі 4,1 тис. га, середня урожайність склала 35,0 ц/га. що більше до минулого року на 8,2 ц/га.

Ярого ячменю намолочено 339,2 тис. тонн, з площі 77,1 тис. га, середня урожайність склала 44,0 ц/га, що більше до минулого року на 8,1 ц/га.

Вівсу намолочено 8,3 тис. тонн з площі 2,6 тис. га, середня урожайність склала 32,1 ц/га, що більше до минулого року на 7,2 ц/га.

Гороху намолочено 20,3 тис. тонн з площі 6,3 тис. га, середня урожайність склала 32,2 ц/га, що більше до минулого року на 7,1 ц/га.

Крім того, озимого ріпаку намолочено 7,0 тис. тонн, з площі 3,2 тис. га, середня урожайність склала 22,0 ц/га.

Під урожай 2021 року в Полтавській області посіяно 238,1 тис. га озимих на зерно, з них пшениці — 225,5 тис. га.

На сьогодні аграрії області проводять роботи по догляду за сільськогосподарськими культурами та розпочали заготівлю ранніх кормів. Залишається сподіватися на сприятливі погодні умови.

Редакція «Базар Медіа в Україні» вітає всю фермерську спільноту зі святом! Є така професія – землю плекати. Ви працюєте з ентузіазмом, освоюєте нові технології, створюєте робочі місця.

Вітаємо усіх фермерів нашого регіону та дякуємо за вашу наполегливу працю Бажаємо щедрих врожаїв та прибуткового господарювання.

Понад 8 років тому родина Товстих, із Гадяча, створила своє фермерське господарство. Його історія розпочалась із захоплення Олександра та Олени сироварінням і мрії – створити екологічно чистий продукт.

Спочатку вивчали рецептуру козячих сирів, технологію та інновації у цій сфері. Та для створення власної продукції необхідна сировина, у цьому випадку молоко. Тоді й закупили поголів’я. Наразі господарство налічує 150 голів.  Налагодивши виробництво молока, подружжя з часом опанувало сироваріння не гірше французів чи італійців. Так на фермі постала невелика крафт-сироварня Товстих, де виготовляють різноманітні види сирів. Родина тішиться, що людям подобається їхня продукція. Саме так і надалі успішно розвивають улюблену сімейну справу. Найважливіше для родини — бути разом. Це вкладається із вихованням і залишається назавжди. Тому разом, займаються реалізацією продукції, зокрема, відвідують фестивалі. Можливо, саме тому вони легко знаходять спільну мову і в питаннях родинного бізнесу.

Вікторія Цимбал.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...