«ЗАМАНЮЮТЬ» ПОДАРУНКАМИ І ЗБИРАЮТЬ ДАНІ ПРО ДІТЕЙ

подарунки шахраї2
Поділитися новиною

подарунки шахраї2Новорічні свята зовсім близько, у магазинах вже починають викладати на прилавки різдвяні прикраси та розставляють у торгівельних залах ялинки. Не сплять і шахраї – у соцмережах поширюють старий «лохотрон» – «подарункову піраміду». Правила прості – надсилаєте невідомій дитині один подарунок, натомість ваша дитина отримує декілька. Але це не завжди працює! Чому – пояснюємо далі.

Про що йдеться

Мережею «гуляє» досить сумнівна пропозиція отримати подарунок від незнайомців. Для цього потрібно надіслати їм листа, де потрібно вказати персональні дані дитини.

Це циклічний фейк, який щоосені починають поширювати у соцмережах спільноти і користувачі, або ж пересилають в месенджерах.

«Зробіть подарунок одній дитині, а ваша дитина у відповідь отримає поштою багато-багато подарунків від різний людей, – йдеться у тексті, опублікованому гадячанами у соцмережі Фейсбук.

Цікаво, що зазвичай це стається ніби за чиїмось сигналом — у жовтні. Розсилка подарунків починається на початку грудня — щоб їх встигли доставити до дня Святого Миколая.

Як це «працює»: ви купуєте і відправляєте на надіслану вам адресу тільки один подарунок, а ваша дитина або ви самі після цього отримуєте багато-багато подарунків.

Ми запитали у автора повідомлення, чи не страшно було надсилати особисті дані незнайомцям? 

«Ми отримали свій подарунок. Нам прислали олівці та розмальовку, – розповідає Тетяна – Одна моя знайома теж отримувала подарунки від незнайомців. Я дізналась про флеш-моб від неї. Тому свої дані писати не страшно було.»

Участь в акції брала і гадячанка Христина. Жінка каже, що про флеш-моб дізналась на одній із сторінок, де спілкуються молоді мами.

«Дівчина, яка мені запропонувала брати участь, вже мала близько ста коментарів під постом. – розповідає Христина. – Я буду надсилати подарунок десь 10 грудня. Щоб ближче до Миколая. Сама ще не отримала. Хоча не дуже велика кількість людей і відгукнулася. Я не боюся писати свої особисті дані, бо зараз вони і так всюди. Ну і що зроблять? На роботі, пошті, в банку. І ще багато різних інстанцій. Навіть сам телефон вказує наші геодані. Тому мені не страшно.»

«Можна зробити подарунок дитині, що справді цього потребує»

Думки з приводу цього флешмобу розділились. Є прихильники, які нічого незвичайного чи підозрілого не бачать. Але є й такі, хто відноситься до подібних «благодійних акцій» з насторогою.

«Добре, якщо ви купите комусь подарунок і на тому ваші витрати і втрати закінчаться, – Вам нічого не надішлють, а ваші особисті дані отримають, особливо це стосується дітей (дати, вік) чим це все може закінчитись потім – невідомо.

Краще допомогти  і надіслати подарунок тій дитині, яка дійсно його дуже потребує – з дитячого будинку чи притулку. Купіть коробку печива, занесіть в дитячий будинок, там діти будуть щасливі. – пишуть у коментарях.  

Нагадує «фінансові піраміди»

Правоохоронці стверджують, що участь у подібних флешмобах може бути небезпечною. Це нагадує «безкоштовний сир в мишоловці», схоже на фінансову піраміду.

Якщо коротко, доки умови виконуються, доки всі доброчесно дотримуються правил — схема може деякий час працювати. Але на практиці це робить далеко не кожен. Відтак настає мить, коли «піраміда» сиплеться. Гравці, особливо останні, лишаються ні з чим — подарункам просто не має звідки взятися.

Основний принцип — вкласти якнайменше, натомість отримати багато. Нічого не нагадує? Так, це вона — класична схема МММ і мережевого маркетингу. Або свіжіший приклад — «ювелірна крамниця» B2B Jewelry.

Але участь у подібних флешмобах може бути небезпечною. Правоохоронці зауважують, -коли ви пишете свою адресу – то даєте пряму інформацію зовсім невідомій людині.

Інформацію для «Момо», можливо, збирали цим флешмобом

Речники національної поліції розповідають про те, що не виключено, що страшні ігри «Синій кит», «Момо» та інші, які доводили дітей до суїцидів, були побудовані саме на даних, які люди необдумано висвітлювали у соцмережах.  

Як вони примушували людей робити такі кроки? У смс спілкуванні ставали начебто друзями. При цьому володіли всією особистою інформацією. Бачили батьків, дім та знали деякі дані. Закінчувалось це все страшно.

Погоджуємося із думкою експертів і радимо бути обережними як батькам так і дітям. При всій прихильності до флеш-мобів та інших сучасних соцактивностей вважаємо, що обережність, хай навіть іноді і надмірна, саме на часі. Бездумне розповсюдження інформації в світі вже і так призвело до багатьох небажаних, та навіть кримінальних випадків. Бережіть своїх дітей, свою сім’ю, а також власне здоров’я. Не втрачайте пильності, особливо напередодні та під час свят. 

Підготувала Оксана Кириченко.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...