КОЛИ ЛЮБОВ НЕ МАЄ МЕЖ, КОЛИ ДУША НЕ ЗНАЄ ВТОМИ, КОЛИ ЗЕМЛЕЮ ТИ ЖИВЕШ – ПРАЦЯ ТВОЯ СТАЄ СВЯТОЮ!

сільське господарства
Поділитися новиною

сільське господарстваЩорічно, у третю неділю листопада, професійне свято відзначають трудівники полів та ферм, завдяки яким на наших столах є хліб, м’ясо, молоко, овочі та фрукти. У День працівників сільського господарства України вітають усіх тих, хто від зорі до зорі, без вихідних і відпусток працює на землі. Це свято було засноване в 1993 році. Тоді президент України підписав указ про заснування професійного свята всіх працівників сільського господарства, а також підприємств, які займаються переробкою сільськогосподарської сировини та виробництвом харчової продукції. Українцям вдалося організувати агропромислову галузь, як одну з найбільш важливих стратегічних напрямів не тільки в економічному відношенні, але і активною політичною та геополітичною складовою життєдіяльності українського суспільства.

Питання організації виробництва та підтримки продовольчого забезпечення для окремої держави актуальні в усі часи. Від цього залежить не тільки життєздатність і самодостатність країни та суспільства, але й безліч найрізноманітніших напрямків людської діяльності.

Для України саме ця галузь завжди була однією з провідних сфер розвитку як зовнішньої, так і внутрішньої економіки. Так склалося, що українська держава багата на чорноземи, родючі землі, відповідні кліматичні умови, що дає нам змогу бути лідерами з сільськогосподарського виробництва не тільки Європи, а й усього світу.

Агропромисловий комплекс — флагман української економіки, він забезпечує близько 14% ВВП і близько третини надходжень до державного бюджету. А ще АПК — другий за величиною роботодавець України, тут працюють близько 3 мільйонів чоловік. Завдяки їм наша країна посідає перше місце у світі з виробництва та експорту соняшникової олії, третє — за експортом кукурудзи, п’яте — за експортом пшениці. Нам є чим пишатися! Шанобливе ставлення до аграріїв завжди було в Україні. Її завжди називали житницею всієї Європи. До цих пір основними сільськогосподарськими культурами, які вирощуються українськими аграріями, залишаються зернові, цукровий буряк та картопля.

Але звісно ці всі досягнення не були б можливими без наших працьовитих людей. Український народ споконвіку славився своїми трударями, адже ми не цуралися працювати на землі. День працівників сільського господарства – свято, що традиційно підсумовує кропітку працю аграріїв, завершує хліборобський рік, сповнений хвилюваннями і турботами про врожай. Тож доброю традицією стало щорічно у листопаді відзначати професійне свято багаточисельного колективу трударів полів і ферм, дбайливих господарів, людей, чия праця в усі часи була в пошані.

Одна з найпродуктивніших областей

Полтавщина безумовно серед лідерів сільськогосподарського виробництва.

Сільське господарство – одна з провідних галузей області. За обсягом виробництва валової продукції сільського господарства у 2019 році область посіла – 2 місце серед регіонів України, в розрахунку на одну особу – 5 місце. Питома вага регіону в загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції складає 6,4%.

У структурі обсягу валової продукції сільського господарства переважає галузь рослинництва – 84,3 %, продукція тваринництва становить –15,7 %.

У області обробляється 2,2 млн. га сільськогосподарських угідь, з них 1,8 млн. га ріллі. Сільгосппідприємствами засівається 1,3 млн. га, господарствами населення – понад 400 тис. га.

Сільськогосподарське виробництво на Полтавщині здійснюють 2,7 тис. сільськогосподарських підприємств, у тому числі 1,9 тис. фермерських господарств та 187,4 тис. особистих селянських господарств.

Сільськогосподарські підприємства відіграють важливу роль у вирощуванні експортно – орієнтованих культур. До прикладу, у 2019 році вони виробили 83% обсягу зерна, 85 % насіння соняшнику, 86% сої та 95 % цукрових буряків.

Домогосподарства переважають у виробництві картоплі, овочів та фруктів.

Гадяччині є чим пишатися

Наш край теж не «пасе задніх», адже в нашому районі функціонують майже 90 фермерських господарств та підприємств сільськогосподарського призначення. Щорічно керівники міста та району нагороджують трудівників полів і ферм, керівників і фахівців сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, аграріїв, працівників харчової і переробної індустрії. У нас переважає виробництво борошна та круп, молочних продуктів та інше.

Велика подяка і шана трудівникам країни та Гадяцького краю за жертовну працю, самовіддану любов до рідної землі. Ми пишаємося нашими працьовитими людьми, які є гордістю і основою нашої рідної держави.

Ми  від щирого серця вітаємо вас зі святом! Роботящі руки хліборобів і тваринників працюють задля зміцнення економіки, підвищення добробуту народу, тож кожен з нас шанує їхню невтомну працю. Щиро вдячні вам за наполегливу працю і любов до землі. Хай нелегка щоденна праця приносить добрий результат, задоволення і достаток. Щедрих вам врожаїв, миру, щастя, злагоди і добробуту в кожну домівку. Тож працівники та ветерани сільського господарства – низький вам уклін! Нехай процвітають ваші родини та наша держава!

«БМ»

 

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...