За «створення аварійної ситуації» фермер сплатив понад 50 тисяч гривень

DSC 4991
Поділитися новиною

DSC 4991У неділю, 12 липня, в Сергіївці, під час проведення польових робіт сільськогосподарською технікою було пошкоджено газопровід середнього тиску – водій комбайна не помітив газовий кран, який «виходить» із землі посеред поля. У зв’язку з аварією жителі Сергіївки, Розбишівки, Петрівки-Роменської і села Лучка, Липоводолинського району залишились без газопостачання. Аварійну ситуацію працівники ПрАТ «Гадячгаз» оперативно усунули, але газопостачання споживачам не відновили. Пресслужба товариства повідомила, що «газ пустять» тільки після проведення будівельно-монтажних робіт та комплексу заходів, передбачених Кодексом ГРМ. Та, нажаль, це виявилось не так швидко і просто, як сподівались жителі сіл.

Спочатку громада терпляче чекала поки проведуть весь комплекс робіт. Але через два дні після аварії, зрозумівши, що справа затягується на невизначений строк, люди почали скаржитись на «газовиків». Як виявилось, для того, щоб «пустити» газ до помешкань, представники ПрАТ «Гадячгаз» розпочали масштабну перевірку систем газопостачання, газових приладів та документації, яка є у населення. Загалом, згідно правил, які оприлюднила пресслужба товариства, процедура заходів по ліквідації наслідків пошкодження газопроводу з подальшим відновленням розподілу природного газу до споживачів, включала в себе: технічний огляд трас підземних газопроводів та газопроводів-вводів до житлових, громадських будинків та підприємств з одночасним перекриттям кранів на газопроводах – вводах, для можливості виконання контрольної перевірки на герметичність системи газопостачання відповідно до норм ДБН В.2.5-20:2018; забезпечення власником обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання; наявність проектної та виконавчо-технічної документації на газопостачання житлових будинків; наявність акту розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін; надання доступу для перевірки на відповідність проектної документації на газопостачання; наявність актів перевірки димових і вентиляційних каналів; відсутності порушень під час експлуатації газових приладів; відсутності заборгованості за розподіл природного газу. Тобто теоретично, судячи із кількості підпунктів, відновлення газопостачання в селах, могли відновити дуже не скоро.

До того ж, у ході дворового обходу, в багатьох жителів, звісно ж, виявили порушення – договори на технічне обслуговування (яке, до речі, досить сумнівне) не укладені, проектна документація є, але старого зразку і виконана не ПрАТ «Гадячгаз». Тож її просили переробити. Лічильники давно не проходили перевірку, газові прилади потребують заміни (вік понад 20 років)…

Відповідно, споживачам, які, до речі, залишились без газопостачання не з власної вини, одразу потрібно усунути виявлені порушення і сплатити кошти. У іншому разі відновлювати пуск газу до їхніх осель відмовлялись.

Це неабияк обурило жителів громади. Тому вони скликали громадські збори, на яких обговорювали правомірність дій ПрАТ «Гадячгаз» у цій ситуації. Люди впевнені, що ремонтна бригада повинна була просто усунути аварійну ситуацію. А усі інші умови, які потрібно виконати, щоб газопостачання таки відновили, називають нічим іншим, як «викачування коштів».

DSC 4920 копия

DSC 4956 копия

DSC 4961 копия

DSC 4979 копия

Представник ПрАТ «Гадячгаз» також був присутній на зборах громади. Він стверджував, що відновити газопостачання можливо тільки за умови проведення будівельно-монтажних робіт та комплексу заходів, передбачених Кодексом ГРМ (перераховані вище). Іншого шляху вирішення ситуації він не бачить. Адже, без перелічених заходів, не можна бути впевненими, що після аварії пуск газу до осель жителів громади буде безпечним.

У результаті загальних зборів голова ОТГ Ігор Лідовий сформував лист-звернення від мешканців Сергіївської об’єднаної територіальної громади до членів правління ПрАТ «Гадячгаз», у якому висловив загальну думку присутніх на зборах :

«Доводимо до відома, що місце, де відбулося технічне пошкодження газопроводу, а саме газовий кран, на час виникнення аварійної ситуації перебував у неналежному стані (огорожа відсутня, місце розташування не обкошене, кран не пофарбований та не зазначений на мапах). Внаслідок чого відбулося зіткнення сільськогосподарської техніки та подальша розгерметизація газопроводу.

Скориставшись даною ситуацією працівники ПрАТ «Гадячгаз» при обході домогосподарств, які і так потерпають через відсутність природнього газу, почали вимагати укладення договорів на технічне обслуговування газових приладів, змін проектних документацій, термінової ліквідації та погашення заборгованості за використання природнього газу та інше.

Ми, жителі населених пунктів Сергіївської сільської ради, вимагаємо термінового проведення пусконалагоджувальних робіт та забезпечення населення природнім газом, незалежно від вимог працівників ПрАТ «Гадячгаз». Всі інші питання, пов’язані із укладенням договорів та їх виконанням, вирішувати після підключення осель до газової мережі.»

До речі, на громадському зібранні у Розбишівці були присутні представники Липоводолинщини – голова РДА, голова райради, депутат та в.о. старости Лучанського старостинського округу. Так от, вже надвечір, 16 липня, подачу газу в Лучку відновили. Так швидко налагодити подачу газу вдалося лише тому, що ПрАТ «Гадячгаз» не проводить будівельно-монтажні роботи та комплекс інших заходів на території Сумщини. Відповідно, жителям Лучки просто «пустили» газ, без умов.

Також обіцяли 16 липня відновити газопостачання і в частині Розбишівки (Загребелля). Проте, цього не сталося, бо працівники аварійної бригади не встигли провести весь комплекс робіт …

Вже у п’ятницю, 17 липня, пресслужба ПрАТ «Гадячгаз» оприлюднила орієнтовний графік пусконалагоджувальних робіт на території Сергіївської ОТГ. Також повідомила, що станом на 17.07.2020 проведено в повному обсязі контрольне опресування газопроводів середнього тиску до сіл Розбишівка, Сергіївка, Петрівка-Роменська та технічне обстеження газопроводів низького тиску та газопроводів – вводів по с. Розбишівка (житлові будинки розташовані на лівому березі р. Хорол). Цього ж дня запланували провести пусконалагоджувальні роботи до споживачів Розбишівки.

18 липня подачу газу таки відновили жителям вулиць 1-го Травня, Вишневої, Центральної, Садової, Шкільної, Лікарняної, Лугової, провулків1-го Травня, Садовий та тупика Затишний у Розбишівці. А наступного дня – до житлових будинків по вул. Лісова, Лохвицька, Гагаріна, Франка, провулків Франка, Лагідний та Луговий.

Далі обіцяли діяти згідно графіка і до 23 липня провести технічне обстеження газопроводів низького тиску, газопроводів-вводів та пусконалагоджувальні роботи у Сергіївці (житлові будинки розташовані на правому березі р. Хорол), Вертелецькому та Петрівці-Роменській.

У той же час, увагу населення вкотре звернули на те, що відповідно до п.5.4 Правил безпеки систем газопостачання, технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру здійснюється відповідно до вимог документації з експлуатації заводів виробників газового обладнання на договірних засадах. І знову нагадали перелік правил безпеки (читати вище), виявивши порушення в яких, газопостачання не може бути підключене…

Чим закінчиться ця історія ми обов’язково розповімо на сторінках тижневика.

Олександр Товстий, Оксана Кириченко, Анжела Замотаєва.

Після зборів громади ми відвідали місце, де сталась аварійна ситуація. Газопровід середнього тиску розташований на земельному паєві Дмитра Радька, який орендує місцевий фермер Микола Смаль.

Староста села Олексій Коркішко стверджує, що в карті землекористувачів не було вказано, що на даному місці розташований газопровід. Також з його слів, до того, як сталася аварія, газовий кран взагалі не був позначений – інформаційна табличка відсутня, огорожі немає, зарослий високою травою.

DSC 4994 копия

До речі, згідно правил, з метою забезпечення безпечної експлуатації, охоронні зони газорозподільної системи повинні бути позначені покажчиками, які кріпляться на відстані 1 метра від осі газопроводу праворуч по ходу газу на металевих, пластмасових або залізобетонних опорах лицьовою стороною до газопроводу. Встановлення покажчиків на діючих газопроводах повинно здійснюватися власником ГРМ. А схеми розташування газопроводів повинні бути передані оператором ГРМ до органів місцевого самоврядування для забезпечення нанесення їх на плани населених пунктів та плани землекористувань.

Не дивлячись на те, що винуватість фермера у цій ситуації не більша, ніж власників газопроводу, за створення аварійної ситуації йому виставили пристойний рахунок – 2500 грн. сплатив за виклик аварійної бригади і 50 тис. грн.. за витік газу.

Вже після аварії місце позначили – «приварили» високий залізний кілок…

LIVE OFFLINE
track image
Loading...