ОЛЬГА БЕРЕЗЕНКО: « ІДУ НА РОБОТУ, ЯКУ ЛЮБЛЮ…»

Ольга
Поділитися новиною

ОльгаСеред претендентів V Обласного конкурсу « Успішна жінка Полтавщини» було 28 жінок із різних населених пунктів області.   Перемогу в номінації « Діяч культури та мистецтв»   завоювала Ольга Березенко – викладач хорових дисциплін Гадяцького коледжу культури і мистецтв імені І.П.Котляревського.

Хтось із колег по журналістському цеху, розповідаючи про цю подію, визначив найголовніше завдання успішної жінки. Це вміння зберегти свою внутрішню жіночість, навчитися відмежовувати усе зайве та руйнівне від головного, мудро направляти власну внутрішню енергію й силу для успішної та беззаперечної реалізації в усіх сферах життя; стосунки, сім’я, діти, кар’єра, захоплення. У цьому переконана і тодішня переможниця з Гадяча.

Шлях до успіху та визнання тривав довго. Розпочався він у селищі міського типу Золочів на Харківщині,

де Ольга народилася і виросла. Сім’я була звичайною: тато – слюсар залізничного депо, мама -продавець магазину. Талант успадкувала від батька, який мав чудовий голос, прекрасно співав.   За його ж ініціативи вступила до місцевої музичної школи по класу фортепіано. Для занять удома татусь навіть придбав для доньки музичний інструмент. Навчаючись у школі, Ольга брала активну участь у художній самодіяльності, зокрема, співала у вокально-інструментальному ансамблі районного Будинку культури. Після закінчення школи вступила до Харківського державного інституту культури.                                                                                                                                                                      

У 1981 році молодий спеціаліст одержала направлення на роботу викладачем Гадяцького культурно-освітнього училища імені І.П.Котляревського ( саме таку назву мав у той час нинішній коледж). Це єдиний запис у трудовій книжці Ольги Березенко. Через два роки під час вечірки з нагоди дня народження колеги познайомилася з Олегом – художнім керівником районного Будинку культури, почали зустрічатися, цього ж таки 1983-го побралися.

Так почалося сімейне життя двох культпрацівників. Народився син Мирослав і донька Ірина. Сім’я одержала квартиру площею 14 квадратних метрів, у якій прожила тринадцять років, а згодом – трикімнатну в новозбудованій п’ятиповерхівці.                                                                                                            

Хто з нас може впевнено стверджувати, що живе у безпроблемному, розфарбованому в рожевий колір благополуччя та ілюзії світі? По-всякому велося й Березенкам. Ольга Миколаївна була і залишається берегинею своєї родини, натхненником, надійною підтримкою чоловікові в його справах, дороговказом, своєрідним маяком надії та впевненості у своїх силах для дітей. Мирослав працює лікарем хірургом-урологом Гадяцької центральної районної лікарні, захоплюється музикою, створив гурт «Подих Емілі». Без сумніву, тут немало є від мами, яка в юності грала в ансамблі, та організаторських здібностей батька – вихідця з робітничої сім’ї , якому теж довелося йти по життю самостійно. Ірина працює головним спеціалістом відділу молоді та спорту Сумської міської ради.                                                                                                                      

Звичайно ж, родина для Ольги Миколаївни завжди на першому плані. Проте водночас жінка невіддільна від своєї професії викладача хорових дисциплін Гадяцького коледжу культури і мистецтв. Вона виконала великий обсяг методичної роботи: у повному обсязі розроблено навчально-методичний комплекси з дисциплін «Хорова література», « Народна музична творчість», «Розшифровка народних пісень». Основні наукові інтереси Ольги Березенко – дослідницько-пошукова робота зі збирання, вивчення та упорядкування пісенного фольклору Полтавщини.                                                                                                                                                                          

У творчому активі викладача – лекція-концерт «Солов’їні сини України” з нагоди 100-річчя від дня народження композитора Георгія Майбороди та 95-річчя Платона Майбороди, літературно-музична композиція «Сонце української музики» до 175-річниці від дня народження Миколи Лисенка.                                                                                                                                                                                          

Як уважають фахівці, її студенти показують достатній і високий рівень знань, що є свідченням професійності педагога. Випускники Ольги Миколаївни – переможці Всеукраїнських та Міжнародних пісенних конкурсів і фестивалів, учасники багатьох концертів. Серед її випускників Валерій Соколик – заслужений артист України, Ігор Миргородський – володар першої премії Першого Всеукраїнського конкурсу «Юність Дніпра-2004», Лариса Труш – завідувач сектору культури Гадяцької райдержадміністрації та інші. Разом із цими відомими в Україні й за її межами співаками можна згадати і про інших талановитих дітей, яких навчала, вела по життю, опікувала, немов мама, Ольга Миколаївна. Викладач і сама бере участь у культурно-мистецьких заходах.

За свою педагогічну й творчу роботу вона нагороджена грамотами, подяками, зокрема Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації, Гадяцької районної ради та дипломами багатьох конкурсів і фестивалів.                                                                                                                                                                                        Нещодавно Ольга Миколаївна Березенко зустріла своє 60-річчя. З цієї нагоди іменинницю вітали рідні, друзі, колеги , випускники та студенти коледжу. Бажаємо їй сімейного затишку та нових творчих звершень. Своє життєве кредо ювілярка виклала короткою фразою : « Іду на роботу, яку я люблю…».                                                                                                                                                

Василь ГЛУХОТА, журналіст

На фото:учасники Міжнародного православного фестивалю культури та творчості (м.Київ)  Ольга БЕРЕЗЕНКО та студенти-сестри Дарія і Анастасія СОВИ разом із головою журі – народним артистом України, професором кафедри режисури телебачення КНУТКТ ім. І.К.Карпенка-Карого Володимиром ТАЛАШКОМ.    

LIVE OFFLINE
track image
Loading...