СПАСИБІ ЛЮДЯМ, ЩО ЗРОСТИЛИ ЛІС

Колектив ДП Гадяцьке лісове господарство
Поділитися новиною

Колектив ДП Гадяцьке лісове господарствоСвоє професійне свято 20 вересня відзначатимуть працівники лісового господарства. Але цьогоріч Державне підприємство «Гадяцьке лісове господарство» відзначає ще й 80-річний ювілей, адже створене воно ще у далекому 1940 році.

ДП «Гадяцький лісгосп» завжди очолює трійку найкращих лісових господарств Полтавщини. Лісовий фонд підприємства розташований у двох адміністративних районах області – Гадяцькому та Зіньківському. До його складу входять 6 лісництв: Бірківське, Вельбівське, Краснолуцьке, Лютенське, Зіньківське та Безвіднянське. Підприємство налічує близько 220 працівників, 30 тис. 336 гектарів лісів, що мають значне природоохоронне і рекреаційне значення. У лісництвах є постійні розсадники, де щороку вирощується понад 1,7 млн. штук сіянців. Переважають насадження сосни, ялини, дуба, клена, ясена, берези, осики, тополі. 

Щорічно площа лісів збільшується за рахунок земель, які вийшли з с/г виробництва, або стали малопродуктивними. Але вирубка лісів є обов’язковою, адже щороку потрібно оновлювати рослинність. Загалом на 1 га зрубаного лісу, засаджується 1,2 га молодих дерев і це досить позитивна динаміка. Протягом останніх п’яти років у Гадяцькому лісгоспі створено понад 600 га нових лісів. В обов’язки лісників також входить охорона лісу, та його захист від хвороб та шкідників.

Задля залучення до лісової справи молодого покоління, близько п’яти років тому були створені два шкільних лісництва – у місті Зіньків та селі Лютенька. Активно проводиться навчально-виховна та роз’яснювальна робота з молоддю щодо поводження у лісі. Завдяки заняттям, діти дізнаються, з якою метою використовуються зрубані дерева, яку кількість кисню виділяє кожен вид, тощо. У Вельбівці є цех переробки деревини, куди запрошуються діти для екскурсії.

Також школярі приймають учать у висадці лісів, та доглядають за ними. Представники шкіл беруть участь у різноманітних обласних, всеукраїнських та навіть міжнародних конкурсах, та займають призові місця. В шкільних лісництвах навчається близько 30 дітей.

Звісно є і проблемні моменти. Працівники лісгоспу неодноразово стикались з незаконною вирубкою лісу. Та і пожежна небезпека наразі підвищена, адже деякі громадяни, завдяки  безвідповідальному відношенню, стають винуватцями підпалів лісових осередків. Та на щастя, цього року, в Полтавській області масштабних пожеж лісових масивів поки що не відбулося. У 4 лісництвах, для профілактики лісових пожеж, встановлена сучасна система відеонагляду та побудована мережа місць відпочинку для населення. 

До слова, підприємству є чим пишатись, адже в цьому році, працівник ДП «Гадяцьке лісове господарство» Олексій Ющенко, отримав нагороду «Почесний лісівник України».

119791977 605120570165240 7931255229993256091 n

Також, до цікавих моментів можна віднести й той факт, що на території Гадяцького лісництва в Зіньківському районі, ростуть дуби, вік яких сягає більш ніж 200 років. Ці дерева не вносять у план вирубки, а навпаки, намагаються підтримувати та оберігати.

Взагалі, ліси виконують грунто- і водоохоронні, клімато- і водорегулювальні, санітарно-оздоровчі та інші функції. Завдяки лісовим масивам відбувається очищення атмосфери, та підвищення рівня кисню. Тому в Гадяцьких лісах, у свій час, вдало розташували санаторії та інші заклади відпочинку. 

Із нагоди професійного свята, та ювілею створення підприємства, хочемо привітати всіх працівників лісового господарства, та побажати міцного здоров’я і нових здобутків.

БМ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...