СКІЛЬКИ ЩЕ ЧЕКАТИ ?

лист
Поділитися новиною

листУ редакцію надійшов лист від жительки села Сари, в якому вона підняла болюче питання, яке турбує багатьох жителів нашого району, а саме: виділення земельних ділянок соціальним працівникам та іншим громадянам, які гарантовані державою.

Дописувачка розповідає, що в сільській раді був сформований список бажаючих отримати земельні ділянки, але до цього списку додали громадян, які навіть не проживають на території сільради. Спочатку повідомляли, що не були виготовлені держкадастри на ці ділянки. Потім землю нібито офіційно зареєстрували, але тепер потрібно чекати згоди з Києва.

Далі жителька Сар розповідає, що звернулась до секретаря сільської ради щодо списків бажаючих отримати земельні ділянки, щоб їх перевірили, адже дехто зі списку вже помер, але отримала відмову.

Подібні проблеми ми не одноразово висвітлювали на сторінках тижневика, і розуміємо, що громаду це турбує.

Дійсно, згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, держава може передати громадянинові не більше двох гектарів землі для ведення особистого сільського господарства. Але все ж отримати ці 2 га має право кожен бажаючий. Та, на жаль, представники органів місцевого самоврядування не поспішають виділяти земельні ділянки всім охочим, тому незадоволених громадян все більше.

Нещодавно виникла конфліктна ситуація на сесії Краснолуцької сільської ради, де працівники соціальної сфери намагались все ж отримати земельні ділянки, на які по закону мають право. Та сільський голова відмовив, пояснивши тим, що розділити на усіх бажаючих ту землю, яка є в комунальній власності громади, неможливо, тому краще не виділяти нікому. Доцільніше, наприклад, надати землю одним «шматком» в оренду фермеру, задля наповнення місцевого бюджету.

До прикладу, у Сергіївській ОТГ місцеві органи самоврядування все ж таки знаходять можливість виділяти земельні ділянки. За минулий рік у користування було передано близько 70 га землі. Звісно не всі отримують, але все ж таки це краще, ніж нічого.

Отже виходить, якщо є бажання, то цю проблему можна вирішити.

Тим паче невдовзі вибори місцевих рад та голів громад і якщо органи місцевого самоврядування зацікавлені у голосах, то хоча б заради піару можна спробувати виділити якусь частину землі для людей.

До речі, згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, держава може передати громадянинові не більше двох гектарів землі для ведення особистого сільського господарства, для ведення садівництва – не більше 0,12 га. На будівництво житлового будинку в місті і селах виділяють різні площі землі, у селі можна одержати не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в місті – 0,1 га. Для дачного будівництва в законі передбачено не більше 0,1 га і для гаража – не більш 0,01 га. Безкоштовно приватизовувати можна кожну з видів ділянок тільки один раз, незалежно від того, чи є земля у членів родини.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...