Доки сонце зійде, роса очі виїсть…

unnamed 1
Поділитися новиною

unnamed 1Ці слова знаменитого автора давно стали народними, бо підкреслюють значимість мудрості народу: «Народ скаже – як зав’яже», передається у спадок прийдешнім поколінням і збагачується з народних джерел.

Саме тема пустих обіцянок влади і втрачених надій українців актуальна, як ніколи. Такі надії покладали на покращення, а вийшло як завжди. Веду мову про пусті обіцянки органу державної влади НКРЕКП у лютому-березні 2020 року, яке визнало помилки в розрахунках плати за транспортування газу і лунали обіцянки, які залишилися пустим звуком, уже і червень наступив, а платіжки не змінились. Таке складається враження, що НКРЕКП ім. Ахметова, перебуваючи на державному бюджеті, працює на користь олігархів Ахметова і Фірташа. Саме ця установа змусила нас сплачувати колосальні кошти за користування газом по формулі Роттердаму, нагріли руки Ахметов, Фірташ, Порошенко – Вальцман і сприяла своїм рішенням до збіднення українців у рази. Десь у світах бігає учасник пограбування народу Вовк, на зміну приходить В. Тарасенко, а стиль той же – грабунок. На утримання цієї установи працює український бюджет, а прийняті рішення сприяють збільшенню статків олігархів. Інновацію: створити ринок газу і розділити плату споживачам на постачання та транспортування газу. Дозволили монополістам керувати енергетикою та про створення ринку газу забули, бо їм це не болить, а народ якось витримає. Вистачило і тупості, і хитрощів у цього недооргану прийняти кодекс ГРС, а спритні монополісти заявили що кодекс – це право регулювати приватним фірмам сплату за спожите. І не втямки, що жоден документ ВР чи Кабміну цього не підтверджує, але й не спростовує. Отже, користуючись моментом, спритні і багаті громадяни поділили Україну і приступили займатися шантажем і здирництвом, що в межах країни складає суму в 10 млрд. грн., які успішно потрапляють у кишені тих, кому ми дозволяємо робити нас рабами, спадкоємцями злиднів, морально знищеними і розтоптаними.

Із початку 2020 року почали надходити платіжки на абонплату, ніхто з керівництва міста і району не забив тревогу, не пояснив населенню, чим викликане таке нововведення, яке суперечить Конституції. Не могли не знати наші керівники, зокрема і міський голова, що існують правові відносини між приватними фірмами і споживачами на основі укладених договорів, які і регулюють взаємини двох сторін. Адже газопровід державний і ніхто, крім держави, не має права користуватися мережею газу, а власники газовідведень, а таких в районі переважна більшість, свої відносини повинні регулювати на основі взаємовигідних умов. Якщо приватна фірма орендує мережу, то це надходження коштів до бюджету. А як же власникам труб? Ми давно оплатили вартість підключення мережі за досить серйозні кошти. А як у нас? Хто з цього має зиск?

Пане голово, ви це знали і дозволили керувати приватній фірмі, гадячани подейкують, що ви в долі, тож необхідна повна прозорість. Карантин закінчиться, зубожіння поглибиться, тепер уже не тільки зросте ціна на газ, а і прилетить гарна звістка про абонплату і за електроенергію. І при прожитковому мінімумі 4200 грн, населення перебуває за межею бідності. Ви – ні, і ті чиновники теж, до яких ми зверталися, в теплих кабінетах пояснювали, що все це з метою економії газу, а у нас від тієї економії температура у будинкаї +11 –  +13 градусів. А чи є у нас ОТГ, яка реакція ? Ніякої. І, що воно за абревіатура? Хотілось би знати, як вона впливає на інфраструктуру міста, як захищає права людей. Чи не шкода вам, пане Нестеренко, що гроші з району ідуть в кармани фірмам, а не в бюджет міста? І бідних ще біднішими стане більшість.

Йде активна передвиборча гонка. Багаті стали благодійниками в боротьбі з коронавірусом і не позитив від цього відчуваєш, а омерзіння, бо задекларовані статки дають відповідь, чому ми бідні, а вони вкрали у нас Батьківщину, виводять капітал і допомагають іншим державам багатіти та розвиватися. Тож політики, які 30 років багатіли і обіцяли нам покращення, сьогодні чекають реваншу і влади, щоб знову красти. Скільки ще треба? Чи не луснуть від жиру?

Але не будемо нарікати на владу, перш ніж голосувати, знали претендентів, та їх професійність. Адже на виборах 2019 року ми самі обрали депутатів, ми їх делегували до вищого законодавчого органу держави. Тож в чому справа? У чому ми звинувачуємо Президента? У тому, що створили самі, делегували пристосуванців, ділків, балаболів і маємо відлуння своєї байдужості, безвідповідальності.

За один рік неможливо з «шайки-лійки» зробити моноліт в парламенті, хоча в парламенті є компетентні, професійні депутати, та стара гвардія, яка валила країну, обкрадаючи і продаючи державу, загризає у буквальному розумінні слова, будь – які дії і плани. Допомогти – ні, знищити – так! Не такий президент Зеленский? Не краде і іншим не радить, помиляється, бо серед шакалів важко залишатися людиною. Тож на хвилину уявімо собі президентом Киву, Медведчука, Рабіновіча і т. д. Є вибір? Багаті, дуже розумні у свій карман, а може щось і людям перепаде з барського столу.

Хочеться висловити щирі побажання першому президенту Л.М. Кравчуку, який чітко аналізує, хто хоче реваншу, влади і крові. Хочуть в Росію Рабінович і Медведчук? Так будь ласка!

Хочеться сподіватись, що ініциативу візьмуть у свої руки молоді, більш радикально налаштовані. Мій молодий сусід сказав: «Я раб, але не хочу, щоб мій син був рабом».

Не хочу я їх газу, це вони повинні просити мене, щоб я купував у них газ, а не диктувати мені, як жити. Не можна не просити у злодія, повернути те що вкрав, просити треба поставити все на місце , зламавши стару, прогнилу систему крадіжок і корупції. А нам добре проаналізувати, чітко визначитися, перш ніж ставити позначку в бюлетені. У цій країні жити нашим дітям і онукам і ми за це відповідальні.

Так довго чекаємо змін на тепло і добро, а доки?

Н. Сердюк, Є. Мисюра, С. Єпіфанова. М. Гадяч.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...