Щеплення БЦЖ, яке українцям роблять у дитинстві, може впливати на смертність від COVID-19

desktop OLmB pexels photo 3825529
Поділитися новиною

desktop OLmB pexels photo 3825529Чому вчені з різних країн думають, що вакцина проти туберкульозу може бути ефективною у боротьбі з коронавірусом?

Науковці з Технологічного університету Нью-Йорка припускають, що рівень смертності від коронавірусу прямо пропорційно залежить від державної політики щодо вакцинації населення проти туберкульозу (вакцина БЦЖ). Про це йдеться у статті, яку вчені опублікували на медичному сайті medRxiv.

Дослідники виявили, що країни без універсальної політики щодо вакцинації (Італія, Нідерланди, США) страждають від коронавірусу більше, ніж країни, де щеплення проти туберкульозу роблять усім і давно. Також науковці помітили, що така вакцинація не лише скорочує кількість смертей, а знижує масове поширення хвороби.

«Усе це робить вакцину БЦЖ новим інструментом у боротьбі з COVID-19», – вважають дослідники.

БЦЖ – недорога і безпечна протитуберкульозна вакцина, виготовлена із ослабленого штаму живих бактерій Mycobacterium bovis, яка має доведену ефективність у боротьбі і з іншими захворюваннями, викликаними мікобактеріями, зокрема, проказою і виразкою Бурулі, пише Naked Science.

У науковій статті на medRxiv вчені згадують Бразилію, яка проводить загальну вакцинацію з 1920 року, і Японію, де масова вакцинація стартувала у 1940-х роках. В обох країнах спостерігається порівняно низький рівень смертності. Станом на 1 квітня, за даними онлайн-карти, яку розробили у Центрі системних досліджень та інжинірингу з Університету Джонса Хопкінса, в Бразилії нарахували майже шість тисяч інфікованих і 202 смерті, в Японії – 2178 інфікованих і 57 смертей.

Порівняно низька смертність спостерігається у багатьох бідних країнах, зокрема у тих, які виникли після розвалу СРСР. Утім, вважають дослідники, це може бути пов’язано з поганою діагностикою або навмисним заниженням статистичних показників.

Також поки що незрозуміло, чому в Китаї, де вакцинацію населення проводять вже давно, спостерігалася така висока смертність. Учені припускають, що причиною могла стати десятирічна перерва (у 1966-1976 роках в Китаї тимчасово припинили робити щеплення проти туберкульозу). Цей факт міг негативно вплинути на загальний рівень смертності від коронавірусу.

Чи справді вакцина БЦЖ допомагає захиститися від COVID-19, поки невідомо. Для того, щоб довести або спростувати припущення американських вчених, потрібно провести клінічні випробування. Над цим уже працюють науковці в Нідерландах. За таке дослідження також взялися вчені з Дитячого дослідницького інституту Мердока в Мельбурні. «Вакцинація може зміцнити імунну систему, щоб вона краще захищалася від цілого ряду різних вірусів і бактерій», – цитує Bloomberg професора-інфекціоніста Найджела Кертіса з університету Мельбурна. Австралійські науковці вірять, що БЦЖ допомагає у боротьбі з коронавірусом. “Якби ми в це не вірили, то не взялися б за цю роботу”, – підсумував професор.

«Експрес»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...