Один панікер може «заразити» пів міста: історія гадячанки з підозрою на COVID-19

ВГОРУ хворенька
Поділитися новиною

ВГОРУ хворенькаВООЗ визнала, що світ зіткнувся із небезпечним ворогом – пандемією коронавірусу. і це вплинуло на життя багатьох людей. Хтось ставиться до проблеми відповідально, хтось намагається розбавити ситуацію гумором, хтось підлаштувався і заробляє на цьому, є ще одна категорія людей і це – панікери. Згідно інформації відділу медицини катастроф Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, у середньому впродовж доби на «гарячу лінію» Екстреної медичної допомоги Полтавщини надходить 69 звернень, із яких трохи більше половини – щодо стану здоров’я, решта – на інші теми. Звісно, частина звернень стосується підозр щодо інфікування коронавірусом. Наприклад, нещодавно мешканець Кременчука зателефонував медикам і попросив поміряти температуру тіла та зробити тест на коронавірус. Екстрена меддопомога прибула за викликом і виконала прохання, термометр показав 35,1°C. Але чоловік залишився незадоволеним і написав скаргу на «гарячу лінію»…

Подібна історія сталася нещодавно і в Гадячі. До редакції зателефонувала жителька міста і розповіла, що минулого тижня перебувала у інфекційному відділенні ЦРЛ із підозрою на коронавірус.

 

Каже, що напередодні відчула у себе схожі симптоми. Розповідає, що працює в магазині одягу, контактувала із багатьма покупцями, які потенційно могли бути заражені. Тому відразу зателефонувала до сімейного лікаря, повідомила, що підозрює у себе захворювання. Сімейний лікар діяла згідно інструкції і направила її в інфекційне відділення. Там хвору ізолювали в закритий бокс, доки не будуть відомі результати аналізу крові, які б дозволили встановити правильний діагноз.

Із слів нашої співрозмовниці, персонал поводився правильно – лікарняний бокс був закритий, медики заходили у спеціальних захисних костюмах. Результат аналізу показав, що у хворої гострий бронхіт. Тому її перевели на лікування у звичайну палату до інших хворих.

Коли самопочуття покращилось, пацієнтка попросилася додому – ввечері писала заяву на ім’я завідуючої відділенням, ночувала вдома, вранці поверталася.

У п’ятницю, 20 березня, вкотре поїхала додому. Але через сімейні негаразди тієї ж ночі була вимушена повернутись до лікарні. Та у відділення її не впустили, бо є заява, де чітко зазначено, що претензій до медперсоналу вона не має і відповідальність за своє здоров’я бере на себе.

До вирішення проблеми наша героїня намагалися залучити поліцейських і сімейного лікаря, але допомогти ніхто не зміг – поліцію не впустили у відділення у зв’язку із карантином, а сімейний лікар покладені на неї обов’язки виконала (направила на лікування в стаціонар, який пацієнтка покинула добровільно).

Так і не потрапивши в лікарню, жінка почала панікувати, розповідала нам, мовляв, відчула, що стан її різко погіршився, почалася лихоманка. Оскільки тест на коронавірус їй не робили (відсутність вірусу підтвердив аналіз крові), її не полишала думка, що вона таки підхопила COVID-19. І вирішила через ЗМІ попередити усіх гадячан, просила написати статтю і максимально її поширити.

У той же час, напередодні жінка спокійно ходила ночувати додому, до чоловіка й дитини, пересувалась вулицями. Потім, піддавшись паніці, викликала наряд поліції, переночувала у відділку, обійшла кілька лікарняних відділень. Теоретично, якби була інфікована, то вже могла б заразити пів міста…

Розуміємо, що хвилювання у такий непростий час – це нормально. Усім нам потрібно адаптуватися до нової ситуації. З безжальним, невидимим ворогом ми зіткнулися вперше, і лише чітко виконуючи рекомендації медиків, дотримуючись відповідних вимог і правил, ми зможемо його побороти. Відповідно чимало з нас піддається тотальній «пандемії страху», а це набагато гірше, ніж коронавірус.

Оксана Кириченко

ФОТО zmist.pl.ua

LIVE OFFLINE
track image
Loading...