Сьогодні святого Бенедикта; міняємо дві ворони на дві корови, та чи можна пробити стіну лобом

630 360 1585222765 319
Поділитися новиною

630 360 1585222765 319Сьогодні преподобного Бенедикта Нурсійського, засновника західного чернечого ордена бенедиктіанців. Наші пращури не надто занурювалися в релігійні тонкощі, тому називали його просто Бенедиктом, або Бенедиктом-скотарем.

Цього дня селяни особливу увагу приділяли коровам, у яких починалася весняна линька. «Корова у дворі – харч на столі», – казали вони. Рогульок виводили зі стійла надвір, чистили, шкребли, обов’язково обкурювали чебрецем, кропили стрітенською водою, а також говорили спеціальні замовляння від поганого ока, бо сільські відьми не дрімали. Корів у нас із давніх-давен експлуатують по повній: доять поки дояться, потім гонять на бійню і забивають. У багатьох релігіях світу, зокрема в індуїзмі, корова – священна тварина, втілення достатку, приклад безкорисливого служіння. Існує чимало прислів’їв і приказок, пов’язаних із коровами: «Москалики-соколики, позаїдали ви наші волики; а як повернетеся знову, то поїсте вже й корови»; «Відзовуться вовкові коров’ячі слізки!»; «Кожна корова своє теля лиже»; «Корову тримає, а хто другий молоко з’їдає», «Як корові сідло», «Котра корова багато реве, то та молока мало дає»; «Держав дві корови, а тепера дві ворони», «Коровам хвости крутити» тощо.

Іменинники сьогодні Бенедикт, Ростислав і Михайло. 

3-4 місячні дні, Місяць пречудово почувається у Тільці. Від учора і до понеділка варто звернути увагу на те, як ми впораємося з певними нестандартними ситуаціями. Вчіться пристосовуватися до нових обставин і викликів, знаходити нові шляхи і виходи, вчіться обходити чи долати, а якщо не можете – вчіться терпіти. За нинішніх обставин – це теж неабияка чеснота. Подібний досвід знадобиться в наступному році. До кінця цього тижня дехто буде надмір затятий, але все одно, «лобом стіну не проб’єш», до того ж, ієрархія в цей період набуватиме більш жорстких, конкретних і певною мірою «монументальних» рис.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 році – -11,5, а найтеплішим у 1992 –  +19,6.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...