Спіймати Кайдаша: топ-7 фактів про новий український серіал

semya 4 650x410
Поділитися новиною

 semya 4 650x4102 березня о 20:00 на телеканалі СТБ відбулася прем’єра серіалу «Спіймати Кайдаша» – сучасне прочитання відомого твору Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Таких Кайдашів ви ще не бачили!

«Недалеко од Богуслава, коло Росі, в довгому покрученому яру розкинулость село Семигори»… Приблизно 140 років минуло з часу описаних подій у повісті Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Але багато змін відбулося за цей час? Описувати сюжет не має сенсу, кожен у школі читав, як у Кайдашів «груша сохла». Але навіть, якщо ви не любили в шкільні роки цю повість, зараз саме час змінити свою думку!

Ми зібрали кілька фактів про нове прочитання відомої історії, після яких вам точно захочеться подивитися серіал.

1.Одну з головних ролей, Карпо Кайдаша, зіграв секс-символ «Кріпачки» Тарас Цимбалюк. 

Його герой відслужив в армії, закінчив “бурсу”, допомагає батькові ремонтувати машини і скоро стане кращим механіком на районі.

«Карпо дуже просто хлопець, який виріс в силі, дуже чесний, як відчуває, так і говорить. Він може здатися закритою людиною, але, якщо ти попросиш у нього допомоги або розмовлятимеш з ним, він відразу допоможе. Він неоднозначний персонаж, який ще сильніше притягує, – вважає Тарас. – Мені він нагадує пацанів, які залишилися в моєму рідному місті, Корсунь-Шевченківському. Вони не поїхали вчитися, оскільки вважають, що знають більше, ніж педагоги їм розкажуть. П’ють пиво і б’ються на дискотеках. Звичайні хлопці, які є у всіх маленьких містах. Ось Карпо мені нагадав таких хлопців».

2. Написала сценарій і виступила шоураннером Наталія Ворожбит – автор сценарію відомого українського фільму «Кіборги» (режисер Ахтем Сєїтаблаєв) і «Школа» (режисер Валерія Гай Германіка). Це перша робота Наталії як шоураннера, чому вона дуже рада. Оскільки брала участь у всіх етапах створення серіалу, а не лише написала сценарій.

3.Одну з головних ролей зіграв Віктор Жданов – зірка фільму «Кіборги». 

Віктор грає Омелька Кайдаша – главу сім’ї.

«Працьовитий, добрий господар, золоті руки. Зараз таких господарів у селах мало залишилося. Любить працювати, розбирається в машинах. Коли трапляється вихідний або закінчується вся робота – Омелько не знає, що робити. Мучиться-мучиться, склавши руки, а потім йде пити горілку…», – описує Кайдаша Наталія Ворожбит.

«У цій історії немає одного головного героя. У нас класний ансамбль з восьми персонажів зі стовідсотковим попаданням по акторам. Першим затвердили Кайдаша. Коли прийшов Віктор Жданов, ми відразу зрозуміли, що ніхто не зможе зіграти краще за нього. Довго шукали Кайдашиху, оскільки в театрі часто грає «Кайдашева сім’я», де нашу героїню зображують дуже гротескно. Ми не хотіли театральності, нам треба була справжня героїня. Цікава історія з Карпом. Ми шукали брутального впевненого, сильного мачо, але всі, кого дивилися на фото, були не ті. Я хотіла, щоб зайшов актор з такою чоловічою енергетикою, щоб мене прибило до стіни. Коли зайшов Тарас Цимбалюк, зі мною саме це і сталося», – коментує кастинг Наталія Ворожбит.

Спіймати Кайдаша: топ-7 фактів про новий серіал СТБ

4.Двір і будинок, де живуть Кайдаші,  спеціально побудовані в селі під Києвом. За три місяці зйомок будуть показані 9 років з життя головних героїв.

Спочатку хотіли знімати всю історію в експедиціях, але вийшло так, що змогли знімати натуру, а всі внутрішні історії – в павільйоні. Тому, коли вирушили на пошуки місцевості під Києвом, зіткнулися з тим, що практично всі території усіяні котеджами і заміськими будинками, і у них навіть близько немає тієї автентичності, яку шукали. Також важливо було, щоб територія була нерівною і горбистою – це в рази ускладнювало пошуки. І тому, коли відкрили для себе село Дерев’яне, побачили ці будиночки в окрузі – відразу зрозуміли, що це те, що треба.

Побудували будинок і інші декорації (гараж, двір). Використовували багато місцевого матеріалу, щоб було природно. Клуби, бібліотека, а місцеві жителі вже так звикли до акторів, що й поїсти носили, і жодного разу не скаржилися на нічні пісні і танці, які потрібні були за сюжетом.

Думали і в Пирогово знімати, але режисер Олександр Тименко благав цього не робити. Мабуть, розумів, що це місце аж надто “заяложене” і для їх історії потрібно інше бачення, своє, особливе.

Спіймати Кайдаша: топ-7 фактів про новий серіал СТБ

5.Найбільше було проблем з кастингом Мотрі, у результаті роль дісталася актрисі Антоніні Хижняк.

 Затвердили її вже в перший знімальний день. Проблема була в тому, що, здавалося б, Мотря – стереотипний персонаж, така собі жінка з перцем в серці, але, як тільки почали шукати таку, зрозуміли, що серед українських актрис потрібної Мотрі просто немає. «В результаті ми отримали неймовірну кількість актрис. Бувало так, що в одиночній сцені все настільки добре, що ми думаємо: ось воно! Але варто було тільки актрисам зіграти в парі – все валилося», – згадувала Наталка Ворожбит.

6. Найскладнішим для Наталії , як шоураннера, було розповісти історію 9 років життя 8 героїв в 12 серіях.

«Якщо б це був би повний метр – все було б набагато простіше, а так мені доводилося дописувати і викручувати різноманітні мелодраматичні повороти, щоб глядачеві було цікаво стежити за ними дивитися всі серії. Адже сама повість в оригіналі коротка – цього матеріалу було недостатньо»

7.У серіалі знялося дуже багато молодих українських артистів.

Наприклад, роль Лавріна виконав Григорій Бакланов, якого багато хто знає по серіалу Оксани Байрак «Ніщо не трапляється двічі».

rbc

LIVE OFFLINE
track image
Loading...