«ХТО НЕ БОРЕТЬСЯ – ТОГО ПЕРЕМАГАЮТЬ»

729 486 5a4ce5102e661
Поділитися новиною

729 486 5a4ce5102e661Не погодившись із винесеною постановою Гадяцького районного суду про скасування постанови інспектора поліції, я продовжив відстоювати свої права в апеляційному адміністративному суді м. Харкова. Наприкінці грудня 2019 року другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії трьох суддів виніс Постанову, в якій вказав: «Апеляційну скаргу С. Супруненко задовольнити. Рішення Гадяцького районного суду Полтавської області скасувати. Прийняти нову постанову і нею скасувати постанову про накладення адміністративного стягнення на С.Супруненко інспектором СРПП №3 Гадяцького ВП капітаном поліції Ц., а провадження по даній справі закрити. Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та не підлягає касаційному оскарженню».

Тепер по суті про так зване перехрестя на «кругу» (площа Миру), де всі зупиняються по різним причинам на прилеглій території, яка зливається з даним перехрестям.

У центрі перехрестя площі Миру розташована клумба колоподібної форми, на якій встановлені габаритні рекламні конструкції – об’ємні щити. Це порушення правил дорожнього руху і ДСТУ.

Перед даним перехрестям ніяких забороняючих знаків ПДР не встановлено, крім одного – п.2.1 ПДР «Дати дорогу» з табличкою, не зазначеною в ПДР України, які погано проглядаються, так як затіняються гіллям дерев. Дорожні розмітки на даній площі також відсутні і на місці прилягання до дороги виїзду з прилеглої території, яка згідно правил дорожнього руху не вважається перехрестям, ніяких забороняючих знаків ПДР на ній не установлено.

Дорожні знаки ПДР, які б вказували на те, що це перехрестя або перехрестя з круговим рухом, відсутні.

Знак 1.19 Перехрестя з рухом по колу.

 

1.19 b

     

Знак 4.10 Круговий рух. Вимагає об’їзду клумби (центрального острівця) в напрямку, показаному стрілками на перехресті з круговим рухом.

4.10 b

 Знак 2.1 Дати дорогу.

2.1 b

Знак 1.21 Перехрещення рівнозначних доріг.

1.21 b

Знак 1.24 Світлофорне регулювання.

1.24 b

Наявність знаків пріоритету не говорить про наявність перехрестя – по ДСТУ вони можуть встановлюватися на перехресті проїзних частин.

Відповідно до прийнятого Закону «Про дорожній рух» перевага в русі на перехрестях, де організовано круговий рух, надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу.

Варто також нагадати, що перехрестя із круговим рухом вважається таким, якщо встановлено знак 4.10 «Круговий рух».

Наявність же клумби або острівця круглої форми не надає перехрестю статус «кругового», – наголосив начальник сектору безпеки дорожнього руху МВС України Сергій Бабенко.

Визначення з ПДР:

Перехрестя — місце перехрещення, прилягання або розгалуження доріг на одному рівні, межею якого є уявні лінії між початком заокруглень країв проїзної частини кожної з доріг.

Не вважається перехрестям місце прилягання до дороги виїзду з прилеглої території.

Прилегла територія — територія, що прилягає до краю проїзної частини та не призначена для наскрізного проїзду, а лише для в’їзду до дворів, на стоянки, автозаправні станції, будівельні майданчики тощо або виїзду з них.

1.3 Межа перехрестя (межа перехрещення, примикання автомобільних доріг в одному рівні).

Інспектор зобов’язаний керуватись Конституцією України і її підзаконними актами, наказами МВС України, ч.1 ст.7 Закону України «Про національну поліцію» і ст.ст.22; 26 КоАП України.  

Ст. 8 Конституції України говорить про те, що норми Конституції України є нормами прямої дії. Тобто якщо перед водієм знаходиться суб’єкт владних повноважень, він уже автоматично припускає, що дії даного інспектора будуть ґрунтуватися виключно на Законі, тому що згідно ст.19 Конституції України його це зобов’язує. Норми Конституції є нормами прямої дії.

Відповідно водій, керуючи транспортним засобом, припускає, що інспектор буде діяти виключно в рамках Законодавства, ст.62 Конституції України. Особа вважається не винною у вчиненні злочину, доки її провину не буде доведено в Законному порядку встановленим обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчинені злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях усіх сумнівів щодо доведеності вини особи на її користь.

Згідно Наказу №1330 від 21.12. 2016 Міністерства внутрішніх справ України, який затвердив Інструкцію з оформлення працівниками Державтоінспекцій МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ), і Інструкції з питань діяльності підрозділу дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС зі змінами від 24.02.2017р. №111.

У даних наказах і інструкціях зазначено:

Попереджувати та припиняти злочини, а також адміністративні правопорушення у межах своєї компетенції, застосовувати до порушників заходи профілактичного та адміністративного впливу.

Не створювати негативну громадську думку по відношенню до даної структури поліції, не завантажувати суди «натягнутими» справами і не займатися «паличковою системою», тим самим показуючи «високі» показники по штрафних стягненнях, зловживаючи своїм службовим становищем, користуючись юридичною безграмотністю, в основній масі, громадян і прогалинами в законодавстві України. Не ставити собі це за мету, а зайнятися усуненням більш суттєвих порушень на даному перехресті, які можуть призвести до трагічних наслідків, які вже не раз траплялися на даному перехресті.

Потрібно прибрати об’ємні рекламні щити з центру кругового руху, установити відповідні знаки ПДР на даному перехресті, враховуючи зміни правил ПДР, зробити дорожню розмітку на даному перехресті, щоб не виникало спокуси в інспекторів поліції щоденно по декілька разів притягувати до адміністративної відповідальності необізнаних громадян, установивши при цьому за рахунок громади відеокамери, направлені на дану прилеглу територію, і дистанційно спостерігати, коли є сенс інспекторам виїхати для підняття своїх так званих «показників» по стягненню штрафів – такий собі «легкий заробіток» для служби СРПП №3 Гадяцького ВП.

Часи змінюються і стандарти якості життя підвищуються, потребуючи інноваційних змін, наближаючи нас до Європейських стандартів життя. І міська рада разом із поліцією повинна дану прилеглу територію облаштувати відповідно до ринку, торгового центру, аптек, ломбардів тощо, а не користуватися заборонно-каральними методами, не беручи до уваги мою ситуацію по даній справі.

Така негативна практика відбувається десятиліттями, і змін поки що не передбачається!

Постанова Гадяцького районного суду і постанова інспектора поліції скасовані, бо винесені з порушенням законодавства. Але «гіркий присмак» від цієї справи у мене залишився, і мені стало більш зрозуміло, що не кожен пересічний громадянин України зможе відстояти свої права на даному рівні, і деякі недобросовісні інспектори поліції цим зловживають. Там, де можна зробити зауваження і попередити, вони знаходять «сіряка», з якого можна «зідрати» останні кошти, ще й переконати його у вчиненні ним правопорушення і тим самим підвищити свої показники. Це ж набагато легше, ніж розкрити злочин. І на цьому деякі інспектори поліції СРПП №3 Гадяцького ВП спеціалізуються, кожного дня на даному «перехресті» відпрацьовують свої «професійні» здібності, а міська рада їм в цьому потакає, якщо не сказати більше!

Перетворили пішохідний прохід у неконтрольований базар, створили ринок із антисанітарними умовами, не облаштували стоянкою. Водії змушені припарковуватися на прилеглій території, а їх за це кожного дня притягають до адміністративної відповідальності згідно ч.1 ст.122 КУпАП України. Сільськогосподарська продукція продається так званими вимушеними долею «продавцями» на сконструйованих ними ж коробках, сумках, ящиках на тротуарі біля прилеглої території проїзної частини так званого перехрестя. Ця картина спостерігається вже десятки років, і нічого не змінюється, а тільки розширюється наш стихійний ринок. Із одного боку бордюру бабусі з дідусями застосовують свої комерційні здібності, а з іншого боку – поліцейські, теж зі своїми здібностями вписалися в цю реальну картину за підтримки місцевої влади.

І як вийти з цього «порочного кола», коли всі при ділі, територія поділена? Усупереч Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розділ II цього Закону ст.44 «Встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринку».

Хто, коли і яким чином буде вирішувати це питання? І чи буде воно вирішуватися взагалі? Бюджет міста прийнятий, кошти на це не передбачені, а Круг – дзеркало нашого міста, його центр. Чи всіх все влаштовує? Цікаво було б дізнатися думки гадячан.

С. Супруненко, м. Гадяч

5 коментарі до “«ХТО НЕ БОРЕТЬСЯ – ТОГО ПЕРЕМАГАЮТЬ»

  1. Серёга!!! Школа #1 рулит!!! Молодец!!!

  2. Ідіть на … ліс зі своїми ср*ковозками. Правильно штрафують і ганяють. Зупинитись можна трохи далі, нічого скиглити. Це нарешті тільки зараз “на кругу” більш-менш нормально стало. І для пішоходів і для і для проїзджающих авто. Як було раніше – затор щодня, крики, сморід вихлопний, бібікання і сварки з матюками(аварії). Бо такі великорозумні як автор полюбляли кинути своє корито посеред дороги на весь день виправдовуючи свою бидлячисть фразою “по правилам прямо не зарєщєно”. А як воно жителям всім навкруги в теплу пору з відкритими вікнами? А просто пішоходам і проїзжаючим авто, яким і даром не впав ваш базар і горе-магазин? Задовбали торгаші-“бізнесмени”. Давно пора цей базар розігнати к бісу – он великий базар розсипається на сміття-виганяйте всіх туди. “Зелений базар” прикрили задля АТБ? Також крику було. І що? Тільки краще стало. Прикрийте базар, тому що перевиховувати таких нахаб нема резону.

  3. Аля, проблема міста не в ринку чи парковці, а в таких, як ви людях і з таким мисленням. Тож, чи не підти б вам туди, куди ви всіх послали у своєму коментарі! І бажано б за межами міста, а краще країни.

  4. Все правильно, автор пишет! *Круг – дзеркало нашого міста, його центр.*

  5. Друже, ви напевно мали на увазі, дзеркало міста, це коли води пів метра на крузі і все «відзеркалюється», що не перейти дорогу, ні проїхати по ній?)
    В міста є кошти на реставрацію непотрібних будівель так є кошти, якоби «для туристів», щоб не соромно. А як дороги зробити, щоб вони могли приїхати так коштів відсутні.
    На камери непотрібні є 1,2 млн грн на рік, а на освітлення міста немає.
    Ринок і парковка на ньому це звичайна схема по відмиванню грошей. Пан мер і його «друзі» просто хочуть заробитися на цьому. А людей навмисно цькують один на одного. Доки одні сваряться, інші на цьому заробляються.
    Минулого року Базармедіа написала про ринок, так як потрібно владі, так зразу ж і яму на всю дорогу біля діаманта залатали. Такого швидкого реагування в інших місцях не спостерігалося.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...