Сироватки від дифтерії на Полтавщині обмаль

1507616267 pivivki 600x400
Поділитися новиною

1507616267 pivivki 600x400У Полтаві всі вісім флаконів з сироваткою від дифтерії – в обласній клінічній інфекційній лікарні. Якщо на Полтавщині зафіксують цю хворобу, то цієї кількості вистачить лише для однієї людини, повідомляє poltavske.tv

У Полтаві інфікування на дифтерію не зафіксовано. А от сироватки, що вводять людині, яка занедужала, – на Полтавщині обмаль.  Усі вісім флаконів з антитоксином ось тут: в обласній інфекційній лікарні. І це все, що є для області.

“Дуже багато форм дифтерії й ступенів тяжкості. І доза сироватки, що вводиться, визначається індивідуально. Якщо це будуть випадки не тяжкі, то можливо вистачить на дві-три людини. Якщо це буде тяжкий випадок дифтерії, то цього вистачить лише на одну людину”, – розповіла головна лікарка обласної клінічної інфекційної лікарні Наталія Свириденко.

Оскільки лікувати хворих в Україні немає чим, то єдиний спосіб вберегтися від дифтерії – це вакцинуватися, кажуть лікарі.

“Кількість пацієнтів які виявили бажання провести щеплення значно збільшилася. За останні дні це понад 30–40 осіб на день. Після щеплення можливо захворіти, але це зовсім не той перебіг, не ті важкі ускладнення, які відбуваються у нещепленої людини. Щеплення відбувається не лише від дифтерії, а й від правця”, – сказав сімейний лікар Віктор Морочко.

Якщо у людини порушений календар щеплень, вакцину потрібно ввести три рази: спочатку перший раз, потім удруге за 30–45 днів та ще через пів року. Лише тоді у пацієнта формується імунітет на наступні десять років.

Зараз у Полтаві наявна вакцина індійського виробництва. Вона безкоштовна та її кількість достатня.

Останнього разу масово на дифтерію в Україні хворіли у 90-і роки минулого століття. Тоді захворіли 20 тисяч людей, з них 700 осіб – померли.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...