Вам бутерброд із бензоатом натрію чи сорбатом калію?

намазка
Поділитися новиною

намазкаСульфат кальцію у крем-сирі використовують як кальцієвмісну харчову добавку. До слова, він є одним із компонентів цементу. Бутерброди із намазками – популярний перекус, який батьки готують дітям до школи. Але з чого роблять ці намазки? Я ретельно вивчила їхній склад і проконсультувалася зі спеціалістами.

Отже, «Крем сирковий зі зеленою цибулею» містить: сир кисломолочний сепараторний, овочевий наповнювач «зелена цибуля», воду питну, крохмаль кукурудзяний модифікований, цукор, пектин, гуарову камедь, натуральний ароматизатор «зелена цибуля», молочну кислоту, цитрат кальцію і цитрат натрію.

Паста рибна «Королівська», яку, до слова, дуже любить донька, складається з ікри білкової зернистої, жиру рослинного, маргарину, мороженої сировини солених лососевих риб, молока сухого знежиреного, олії соняшникової, води питної, цукру, глутамату натрію, лимонної кислоти, солі, бензоату натрію і сорбату калію.

Крем-сир із ароматом грецького горіха має у складі альгінат натрію, сахарозу, карагеман, декстрозу, хлорид калію, сульфат кальцію…

– Без консервантів, згущувачів чи стабілізаторів такі продукти зіпсуються вже наступного дня після відкривання, – каже Любов Тележенко, професор, завідувач кафедри технології ресторанного та оздоровчого харчування Одеської національної академії харчових технологій. – Модифікований крохмаль є згущувачем. Його отримують за допомогою фізичної чи хімічної обробки зерна, він не шкодить організму. А твердження про те, що це генетично модифікований продукт, є міфом.

Гуарова камедь – це також згущувач, отриманий з бобів гуарового дерева. Цитрат кальцію і цитрат натрію – це солі лимонної кислоти. Їх використовують як консерванти, а також щоб продукт мав приємні аромат і смак. Бензоат натрію (Е 211) пригнічує життєдіяльність дріжджів та цвілі, тому його додають майже до всіх консервованих виробів із риби та м’яса, маргаринів, майонезів та кетчупів.

Ця речовина належить до безпечних для людини, хоча у деяких випадках може викликати алергію. Є дані про те, що бензоат натрію пригнічує здатність організму розщеплювати крохмалі й жири, тому я не радила б зловживати продуктами, до складу яких він входить.

– А як щодо інших елементів у складі?

– Сорбат калію (Е 202) – ще один поширений консервант. Альгінат натрію (Е 401) – це стабілізатор-ремульгатор. Він є у морозиві, кондитерських виробах, соусах і майонезах, снеках, плавлених сирах, м’ясних, овочевих та грибних консерваціях. Отримують його із бурих водоростей, а карагінан (Е 407), емульгатор і згущувач, – із червоних.

Є дані, що він може провокувати алергії, хвороби шлунково-кишкового тракту. Декстроза – це замінник цукру. Вона підсилює смак і колір. А хлорид калію застосовують як додаток до кухонної солі.

Тимчасом сульфат кальцію у крем-сирі використовують як кальцієвмісну харчову добавку. До слова, він є одним із компонентів цементу.

– То безпечно їсти ці намазки чи ні?

– Вони точно не мають бути у меню щодня, особливо дитячому. І головна небезпека – не у консервантах, а у підсилювачі смаку. Глутамат натрію (Е 621), як доведено, впливає на клітини мозку, формуючи залежність. Якщо людина часто вживає продукти з ним (чипси, напівфабрикати, ковбаси, майонези, намазки), інша їжа їй здається прісною та несмачною. Із часом смакові рецептори перестають відчувати розмаїття. Є також дані, що вживання глутамату може провокувати розвиток астми, хвороб нирок і печінки, алергії, неврозів.

– Із чим тоді краще робити бутерброди?

– Використовуйте саморобні намазки. Наприклад, домашній сир із зеленню, форшмак, грибний паштет, пасту з авокадо. Можна зробити намазку з печеного перцю, гарбуза чи моркви, – радить Володимир Родіонов, дитячий лікар. – Також корисними є канапки з відвареним чи запеченим м’ясом або птицею.

Марина Мороз, «Експрес»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...