Через забір піску обвалилась дорога

пісок
Поділитися новиною

пісокНе один рік на сторінках тижневика точиться безрезультатна боротьба з незаконним розкраданням піску в районі Підварку. Не дивлячись на регулярні виклики поліції, пісок продовжують красти, найчастіше прикриваючись потребами міста. Усі зауваження, знімки, відеофіксації і навіть виклики нарядів поліції не дали результату.

 Так, 25 вересня до Гадяцького відділу поліції звернулись гадячани і вкотре повідомили про те, що із несанкціонованого кар’єру поблизу міського водогону спецтехнікою набирають пісок. Правоохоронці виїхали на місце, інформація підтвердилась – було виявлено навантажувач і автомобіль із піском. Як і завжди, відомості внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань, по даному факту почали проводити подальшу перевірку. Але накласти арешт на техніку і вибраний пісок так і не змогли – слідчий звернувся до Гадяцького районного суду з клопотанням щодо накладення арешту на пісок і навантажувач, але суд клопотання не задовольнив (судове рішення читайте натиснувши на посилання)

Тим часом несанкціонований кар’єр швидкими темпами збільшується. Минулими вихідними ми вкотре туди навідалися, щоб оцінити масштаби, і були вражені: дорога, яка була накатана по насипові і сполучала Хитці із Підварком, почала обвалюватись. Тепер їхати нею стало украй небезпечно.

пісок

Коментуючи це фото, користувачі соцмереж скаржились, що через обвал «насипу» із Хитців не можна дістатися до міста через Підварок. Проте це не так – є добре накатана дорога, яка веде у бік бурякпункту від кар’єру (гадячани іноді помічають як саме цим шляхом їдуть машини, наповнені піском). А нижче від рівня «насипу», паралельно із старою ґрунтовою дорогою у бік Хитців, з’явилась ще одна, широка, розрівняна грейдером. Тож тепер вивозити пісок із несанкціонованого місця видобутку можна водночас у кількох напрямках.

Сумніваємось, що й цього разу хтось буде покараний. А проблема, як часто у нас трапляється, в недосконалому законодавстві.

Отже, корисні копалини належать до непоновлюваних природних ресурсів, геологічна швидкість утворення або акумуляції яких є значно меншою, ніж швидкість їх споживання людиною. За своїм призначенням вони поділяються на корисні копалини загальнодержавного та місцевого значення. До корисних копалин місцевого значення віднесено: вапняк, гажа, гіпс, сапропель (сировина для хімічних меліорантів ґрунтів); гіпс, вапняк, крейда (сировина для будівельного вапна та гіпсу); пісок (сировина піщано-гравійна); суглинок, супісок (сировина цегельно-черепична).

Згідно статті 23 Кодексу України про надра землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб корисні копалини місцевого значення загальною глибиною розробки до двох метрів! та використовувати надра для господарських і побутових потреб, чим частенько і грішить наша міська рада, забуваючи про оті ДВА МЕТРИ.

Видобуток корисних копалин місцевого значення, зокрема піску, – досить прибутковий бізнес. У свою чергу, забір піщаної сировини наносить значну шкоду довкіллю.

Передбачені чинним законодавством України заходи відповідальності за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, які регулюється нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення, не є достатньо ефективними. До винних осіб за фактом розкрадання надр застосовується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, передбачена ст.57 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення вимог щодо охорони надр).

Разом із тим, існують окремі проблемні питання, які виникають під час документування та розслідування фактів розкрадання піску. За результатами аналізу кримінальних проваджень, більшість із них закривається у зв’язку з тим, що предметом незаконного видобутку корисних копалин є пісок, який визначено корисною копалиною місцевого значення. У той же час, положеннями статті 240 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення.

Тому існує реальна потреба у встановлені кримінальної відповідальності за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення. Та поки «нагорі» будуть думати, пісок на Підварку закінчиться – проблема зникне сама собою.

Оксана Кириченко

2 коментарі до “Через забір піску обвалилась дорога

  1. А чому ви не пишете, в яких цілях брали цей пісок?

  2. “частенько і грішить наша міська рада, забуваючи про оті ДВА МЕТРИ.” Згадка про гріхи міської ради тут просто так, чи є конкретні претензії? Коли немає фактів, то це звичайний наклеп. Читай Кодекс України про адміністративні порушення.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...