Трудове виховання чи експлуатація?

iNJ9YzWqeEfLRyTQdoQk.w695
Поділитися новиною

iNJ9YzWqeEfLRyTQdoQk.w695Таке питання ми поставили на офіційній сторінці тижневика у соцмережі. Справа в тому, що з початку тижня до редакції кілька разів поспіль звертались батьки школярів міста та району, стурбовані тим, що дітей під час шкільної літньої практики змушують прибирати смітники у громадських місцях – пляжі, узбіччя доріг і т.д. Вони вважають, що школярі виконують роботу, яку фактично повинні виконувати працівники комунальних установ.

Як вважає громада – ми поцікавились у Фейсбуці.

Думки розділились. Частина стверджує, що таким чином дітей привчають до працелюбства, частина – категорично проти використання безкоштовної дитячої праці. Були навіть такі, хто звинувачував редакцію у підбурюванні суспільства і акцентування уваги на проблемі, якої не існує. З цього приводу маємо свою думку: привчати дітей до праці, звісно, потрібно, та проблема все-таки існує, адже школярі не повинні ризикувати здоров’ям під час прибирання громадських смітників (відомо безліч випадків, коли діти заражалися небезпечними хворобами під час подібних заходів).

Щоб показати обидві сторони конфлікту, публікуємо коментарі «за» і «проти»:

Odaria Vakalyuk: «Треба, щоб руками не брали сміття. Але дітей обов’язково треба залучати до суспільних робіт. Подивіться в розвинутих країнах – там не соромно це робити, а у нас чомусь соромно…»

Галина Шестопал: «Вважаю, коли діти і батьки згодні на прибирання, провести з ними відповідну бесіду про акуратне поводження з такими відходами, і вчителям бути там присутніми та контролювати роботу учнів.»

Olga Kharchenko: «Це трудове виховання, якщо не виходить за рамки здорового глузду, один раз прибрав – сам смітити не будеш. Платити не потрібно, навряд вони займались би чимось путнім в цей час, якби їх не притягнули за вуха до доброї справи. Нехай пишаються собою!»

Вікторія Жуківець: «Дітей потрібно привчати до праці, але не на пляжі! Нас у свій час привчали до вирощування овочів, збирання зернових. За це платили гроші! Так виховували і залучали до праці. Кожна дитина мала бажання працювати! А у таку спеку зводити дітей примусово, без дозволу батьків – це абсурд! Батьки розписувалися, що діти будуть на території школи. Хто бере на себе відповідальність за дітей, якщо хтось пораниться шприцом? Я вважаю, що це не дитяча територія!

Ирина Яременко: «Якщо виконують роботу комунальників, то нехай і зарплату теж отримують їхню. Діти не повинні прибирати небезпечні місця, там, де валяються шприци і інший небезпечний непотріб. Я вважаю, що можуть прибирати тільки територію школи.»

Natalia Viktorovna Gubenko: «Експлуатація без сумніву. Є організації, які повинні прибирати, до того ж, є працівники, які отримують за це заробітну плату. Зовсім уже бардак!»

Наталия Опришко: «Хай прибирають вулиці, а комунальні служби – смітники. Взагалі у дітей питали чи хочуть вони це робити під час канікул? Ще й задарма?»

Оксана Лахно: «Чому дітей у смітники, які вони не робили? Зимою мене викликали до школи прибирати сніг, бо за законом учні не мають права прибирати. А влітку на «гнидники» закон уже не діє. Тепер безкоштовну працю називають «акцією»…»

Oksana Taran: «Безкоштовно діти повинні прибирати шкільну територію і вулицю біля школи, а не смітники. Так було, коли я навчалась, за все інше нам платили, хай і маленькі кошти, але як приємно було отримати свою заробітну плату. Покупки за свої кошти і досі пам’ятаю.»

juliaholubenko: «Знаєтe, такe відчуття, що цe помста поколінь: «ми прибирали, і вони нeхай тeпeр цe роблять». Я проти, щоб моя дитина порпалась у чужому смітті! Посадити дeрeво – це, я думаю, приємнішe і адeкватнішe. Існує багато інших способів, щоб залучити дітeй до праці і поваги до навколишнього сeрeдовища.»

sana_v_v: « Я не проти, щоб дітей залучали до праці, та чому саме на пляжах? Якась «бидлота» накидає пляшок, пакетів, контрацептивів, а школярі збирають! Хіба це нормально? Як на те пішло, хай міська влада до таких робіт залучає безробітних із центру зайнятості. На громадських засадах, як і дітей, тобто безплатно. А діти хай території шкіл облагороджують, там вони вчаться, там, може, і смітять. А місця на кшталт пляжів – то не дитяча справа!»

sheiko_alina: «Мені здається, що місця для таких дитячих «суботників» мають добиратися ретельніше. Загребти в парку листя восени – це одне, а збирати по сумнівних місцях бите скло, недопалки, а може, і ще щось гірше того – це вже не дитяча робота.»

Ось така думка громадськості. Сподіваємось, до неї дослухаються і будуть більш ретельно організовувати подібні «благодійні» акції.

 

«БМ»

Фото із соцмережі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...