Службові автомобілі голів сільських рад

автопарк
Поділитися новиною

автопаркПублікація «Виконком Петрівсько-Роменської сільради купує авто за півмільйона», що була розміщена у минулому номері тижневика, стала найбільш обговорюваною серед користувачів сторінок тижневика у соцмережах. Нагадаємо, через сайт публічних закупівель «Рrozorro» ми дізналися, що виконком Петрівки-Роменської оголосив про наміри придбати автомобіль «KIA Sportage» (або еквівалент) приблизною вартістю 550 тисяч гривень.

 Реакція громадськості була досить негативною. Люди шоковані такими планами і вважають, що ці кошти можна було б направити на іншу, більш потрібну справу:

Инна Инна: «А чому не можна купити якийсь «Жигуль»? Чому потрібен саме позашляховик, вартістю як квартира? Нагліють і не соромляться! Звичайні люди не мають можливості взагалі нічим із сіл добратися навіть до Гадяча. За ці гроші можна взяти машинку «попроще» і виділить автобус для селян!»

Євген Дорогань: «Даааа, у нас в Петрівці-Роменській вже все є, от тільки машини не вистачало… Дороги, освітлення, сміттєві баки вже рік ставлять, одні будки стоять…»

Yarik Migal: «Добре хоч не Toyota Camry! А взагалі дурдом якийсь – прийшов на посаду, купив машину, бо «…опу» треба царську возить…»

Vitalij Vasyljevich: «Хоч би дороги поробили, а потім авто купляли! Та можна б i подешевше!»

Владимир Микитенко: «У Березовій Луці уже проїхати не можна – не те що не ремонтуються дороги, а позаростали, як у «чорнобильській зоні».

Natalia Moskowets: «Ніхто ж не пише, що не потрібно купляти авто. Просто дешевшу можна купити, а ті кошти витратити на щось інше. Дуже багато проблем є в селах, які потрібно вирішувати!»

А наступний коментар був кардинально іншим. Аліна Ємець пише:

«…Правильно, що купили машину. Вони ж купили її на благо, а не особисто для себе. Майже всі керівники ОТГ їздять на розвалюхах або своїх. От цього ви ж не бачите. От якщо такі розумні, запропонуйте свою машину на благо села?»

 Справді, більшість жителів села абсолютно не знають про те, що планують зробити чи купити їхні обранці, знаходячись на посаді. Зазвичай населення просто ставлять перед фактом. Та й у якому стані автопарк сільської ради і чи є транспорт у сільського голови чи голови ОТГ – також знають не всі. Тому ми вирішили дізнатись і розповісти про автопарки сільських рад. Заодно й громада зможе зрозуміти, чи потрібне нове авто сільському голові?

Сільський голова Бобрика Любов Жашка користується відносно новим службовим авто – «LADA GRANTA», 2016 року випуску.

«Останнім шансом» називає своє службове авто Анатолій Койло, голова Вельбівської сільської ради. Каже, що на балансі сільської ради є лише один автомобіль і це «ЗАЗ Сенс», 2012 року випуску:

«На «Запорожця» наділи ланосівський кузов і назвали його «Сенсом». Він постійно в ремонті. Але міняти його не збираємось, дуже дорого. Тому ремонтуватимемо те, що є. А поки він на ремонті, у службових цілях використовую власний.»

А от голова Книшівської сільської ради Тетяна Мілька для усіх службових поїздок використовує приватний автомобіль. Виявляється, що на балансі сільської ради взагалі відсутнє службове авто.

Сільського голову Лисівки Віталія Вірченка у плані службових автомобілів не можна назвати «багатим». Якщо у попереднього сільського голови взагалі немає авто, то у нього на балансі сільради числиться аж два автомобілі. Це старезна «Таврія» навіть не відомо якого року випуску (приблизно 1989-го), яку, зі слів сільського голови, вже давно збираються списати, та все руки не доходять. Окрім нього, є ще ЗАЗ Sens (Daewoo), 2015 р.в. Саме його і використовує сільський голова.

Сільський голова Лютеньки Олександр Захлистенко має 7-річний службовий ВАЗ 2114. Каже, задоволений, що хоч такий є, бо із Лютеньки до Гадяча діставатись ой як не просто.

А от його колезі Наталії Рибалко, голові Соснівської сільради, похвастатись нічим – на балансі сільради службові автомобілі відсутні. Тому шлях із Соснівки до Гадяча, щоб вирішити усі робочі моменти, їй доводиться долати маршрутним транспортом.

Віталію Луценку, голові Плішивецької с/р, пощастило трохи більше – сільрада «багата» на службове авто. Щоправда, це старенький ВАЗ-2107 (2004 р.в.).

Рашівському сільському голові Володимиру Омельченку про службові автомобілі розмовляти не надто приємно – у минулому році він потрапив у ДТП саме на службовому «ЗАЗ Sens». На щастя, усе обійшлося. Він не був винуватцем аварії, тому страхова компанія виплатила кошти на ремонт. Зараз «Sens» на ремонті. Сільський голова каже, що після ремонту автомобіль передадуть на користування комунальному підприємству.

Окрім «Sens», на балансі сільської ради є старий 41-й «Москвич». І хоч він не на «ходу», у розібраному стані, та все ж «на балансі». Та й це ще не всі службові автомобілі – у минулому році, ймовірно, саме після ДТП, депутати сільської ради вирішили придбати нове службове авто «Renault Logan» (2018 р.в.).

Сарівська сільська рада також має власні «колеса». Олег Виноградов розповідає, що на балансі має ВАЗ-2107 (2003 р.в.). А ще у 2016 році, коли сільрада планувала об’єднуватись із Рашівкою, депутатський корпус прийняв рішення купити новий автомобіль для спільної громади. Купили «Great Wall Voleex C30». Але об’єднання не відбулося, тож авто лишилось у сільраді.

Харковецька сільська рада і, відповідно, голова Сергій Вакуленко службовим транспортом обділені – робочого автомобіля немає, тому користується власним.

А от у Ціпках службове авто є – «Таврія», 1992 р.в., але сільський голова Вадим Біляк для вирішення робочих питань використовує автомобіль батька.

У Петрівсько-Роменській ОТГ на сьогодні є службовий автомобіль ВАЗ-2107, 2002 р.в. Проте, судячи із коментаря Валентини Бугайової, нове авто, про яке ми розповідали у попередній публікації («KIA Sportage» або еквівалент), з’явиться до кінця поточного року. 

 Голова Великобудищанської сільради Тетяна Іщенко розповіла, що службове авто «Geely Emgrand», 2018 р.в., у сільраду придбали у минулому році.

А от дізнатися, на яких автомобілях пересуваються голови Ручківської, Веприцької і Мартинівської сільрад, нам, на жаль, не вдалося, стаціонарний і мобільний телефони посадовців не відповідають.

 У Середняках, які увійшли у Петрівсько-Роменську ОТГ службового автомобіля немає і ніколи не було. А от староста Березової Луки (також Петрівсько-Роменська ОТГ) Іван Кудінов власного автомобіля не має, тому використовує службовий «DAEWOO Gentra», 2015 р.в.

Ігор Лідовий, голова Сергіївської ОТГ, як справжній господар, розповів про службовий автопарк усіх сільрад, які увійшли в ОТГ. Отже, на балансі є два ВАЗ-2107 (ними користуються старости Качанового і Розбишівки), а також один «Citroën Aircross» придбаний у минулому році.

Віктор Романенко, голова наймолодшої ОТГ у районі – Краснолуцької, також добре знає, які автомобілі є у підпорядкованих йому сільських радах. На балансі Красної Луки є два авто: ВАЗ-2107 і «ЗАЗ Sens (Daewoo), 2017 р.в. До речі, останній передали на постійне користування сільському лікарю, щоб покращити надавані послуги. У Римарівській сільраді, яка увійшла у склад Краснолуцької ОТГ є ВАЗ-2105, приблизно 1990-х років випуску, а от у Гречанівській, Сватківській і Малопобиванській сільських радах взагалі службові автомобілі відсутні, що погано для чималої ОТГ.

Тому депутатський корпус у найближчому майбутньому планує також придбати авто. Поки що зупинились на одному варіанті – «Renault Logan».

Підсумуємо. Загалом ситуація не приголомшує – усього кілька сільрад мають пристойні автомобілі. Решта ж, якщо не ходять пішки, то використовують старі машини, здебільшого ВАЗ-2107. І ми у жодному разі не маємо нічого проти оновлення службового автопарку, навпаки, ми за. Тільки ж робити це потрібно не потайки, а обговорювати із громадою. Не думайте, вони усе розуміють і хочуть підтримати очільника свого села чи ОТГ. Та у той же час хочуть бачити віддачу і хоч якісь зміни, а не те, як зубожілим селом їздить елітний позашляховик.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...