Гніздо

707257 original
Поділитися новиною

707257 originalСкільки себе пам’ятаю, лелеки гніздилися на стовпі над сусідським подвір’ям баби Христі. Вона чекала на їхнє повернення вже 25 лютого, на день народження Лесі Українки. Ні до кого в селі ще не прилітали, а в неї були. Відновлювали просіле за зиму гніздо, цупили з мотузки хустки та білизну, навідувалися на ставок по жаб і ящірок. За птахами сусідка визначала, який буде наступний рік. Коли висиджували не трьох, як завжди, а п’ятьох пташенят, у родині чекали на поповнення. У такі роки народилися її онуки Оксана, Богдан і Дмитро. 2008-го самець прилетів сам. Прийняв молоду самку. А за кілька днів до гнізда прилетіла колишня – із розкішними чорними крилами і сірою плямою на грудях. Та “коханці” напижилися і прогнали її. Того року син баби Христі розлучився і привів молодшу невістку.

Коли лелеки не прилітали, сусідка чекала біди. В один із таких років не стало її подруги і моєї прабабусі Надії, в онуки стався викидень. Бузьків не було і 2014-го, коли з АТО не повернувся її онук Дмитро. За рік у гнізді знову вирувало життя. Лелеченята вчилися літати. Баба Христя їх уже не бачила, тільки чула крізь прочинене вікно клекіт і клацання дзьобів. Діагноз Паркінсона їй поставили давно. Та 2015-го почало відбирати ноги. Вона лежала й мало кого впізнавала. 2016-го лелеки минули її двір. У березні господині не стало. Дочка з онуками виїхала в Польщу, старший син перебрався до столиці. Хату два роки намагалися продати.

Нові власники в’їхали торік восени. Викликали енергетиків, аби зняти старе лелече гніздо. Сусіди заступалися, як могли.

– Чого мають гадити мені у дворі? – кричав нинішній господар Микола.

Гніздо, що птахи будували роками, люди зруйнували за 5 хвилин. А за тиждень у сусідів згоріла літня кухня. Все списали на стару проводку. Хоча, кажуть, новий власник каявся, що зачепив лелек. У березні над подвір’ям закружляла пара. Облюбували той самий стовп. Перед Великоднем дружина Миколи народила первістка.

Аня Чирук

LIVE OFFLINE
track image
Loading...