ТО від «Гадячгаз». Стосується кожного

лист
Поділитися новиною

листПочаток епопеї 29 вересня 2016 року.

Далі частина Заяви голові правління «Гадячгаз» після отримання 10 квітня 2017 року Претензії про сплату боргу.

«Повідомляю Вас 29.09.2016 р. Чоловік, сказав, що він з газового господарства, не представився, не надав посвідчення особи чи представника «Гадячгаз», повідомив, що необхідно поновити договір. Я запросив його в будинок. Скориставшись моєю довірливістю, він попросив паспортні дані та ідентифікаційний код. Потім зробив записи на листках і дав мені розписатися.

Не читаючи, я підписав. Після мого підпису він відразу заявив про необхідність сплатити 238 грн 13 коп., залишивши рахунок-акт, і пішов. Договір мені не залишав. «Гадячгаз» ніяких робіт у мене не виконував. Остільки з умовами договору я не був ознайомлений, а «Гадячгаз» роботи не виконував, вважаю договір недійсним. Прошу Вас надати мені примірник договору для вивчення його складу з повним переліком робіт по ТО, якщо їх виконує «Гадячгаз», та із зазначенням строків виконання ремонтних робіт та обслуговування, якщо такі виникнуть».

Заява подана в «Гадячгаз» у двох екземплярах 11 квітня 2017 року. Один екземпляр мені повернули. На заяві відмітка про отримання підпис і дата.

Спілкуючись із сусідами і знайомими, дізнався, що «Гадячгаз» ТО виконує скрізь однаково, тобто ніяк.

А тепер звернемося до договору на ТО внутрішньо будинкових систем газопостачання: Прочитавши його, бачиш, як «виконавець» («Гадячгаз») страхує себе з усіх боків. Приклад: пункт 2.2 вартість робіт з ТО визначена в додатку №1 до цього договору та може бути змінена з наступних підстав: пункт 2.2.1 зміна закупівельної ціни матеріалів, необхідних для виконання ТО підвищення заробітної плати працівниками тощо.

Питання: до якої величини дійде ціна ТО? Єдина віддушина в пункті 2 – вартість робіт та порядок розрахунків – це пункт 2.3. У випадку неприйнятності для замовника (всіх споживачів газу) зміни ціни, останній вправі ініціювати припинення даного договору. Чи буде це можливо?

Обов’язки сторін

Як виконує «Гадячгаз», я вже описав, і не тільки в мене, а в кожного, де проводилося так би мовити ТО. А от зобов’язань у споживачів побільше. Пункт 3.2.1. Провести своєчасну підготовку об’єктів ВБСГ до проведення ТО. Питання: коли? Якщо «Гадячгаз» діє, як «нальотчики-захватчики».

Вимога: внести до договору пункти: Час проведення ТО узгоджується завчасно. Працівники зобов’язані представлятися і надавати посвідчення, яке надає право проведення робіт по ТО і ремонту. Що відповідатиме договору з газопостачання. Згідно пункту 6.4. замовник має право одностороннього розірвання цього договору у будь-який час за умови письмового попередження виконавця не пізніше, ніж за 30 календарних днів. У даному випадку виконавець зобов’язань не дотримався, по виконанню ТО договір вважаю недійсним.

Тепер подивимося рахунок-акт від 29.09.16. пункт 3: ТО газового опалювального котла 78 грн 79 коп. Спеціаліст написав «виконано». Тепер звернемо увагу на число (29.09.16). Тоді було тепло і опалювальний сезон не розпочався. Отже, система опалення не розігріта. Щоб читачам було зрозуміліше, пояснюю, що автоматику регулювання АПОК– 1, тобто перевірити, чи в робочому стані терморегулятор, можна тільки на розігрітій системі опалення. Робочі температурні параметри, включаються +40, виключення обов’язкове, максимальна температура +90 С. Уявляєте, споживачі, приходить до вас спеціаліст із «Гадячгаз», запалює котла в неопалювальний сезон і говорить: «Буду гріти теплоносій до +90, бо потрібно провіряти роботу терморегулятора». Щодо автоматики безпеки, добре було б, якби такий спеціаліст пояснив, як він перевіряє спрацювання автоматики безпеки при знижені тиску в газовій мережі. Який тут висновок: ТО опалювальних котлів потрібно проводити тільки в опалювальний період, і це необхідно записати пунктом до договору про проведення ТО.

Пункт 6: ТО газопроводу щільність фланцевих різьбових з’єднань та зварювальних стиків 48 грн 28 коп. «Виконано». Скажіть, будь ласка, як можна виконувати ці роботи в чистому одязі і без інструмента? А як чоловік нижче середнього зросту дістає на висоту 3 і 4 метри (висота розміщеного зовнішнього газопроводу), щоб обмити зварні стики для перевірки на щільність?

Першими і надійними жертвами цих договорів стають ті споживачі, яким доводиться замінювати газові прилади чи лічильники. Так робили що-небудь? Відповідь одна: нічого не робили. А доводиться підписувати, бо не замінять, не підключать газ. Якщо газові монополісти добилися чи добиваються узаконення проведення оплачуваного споживачами ТО, то чому так зване його проведення робиться нальотом вибірково і по примусу, а не планово, щоб споживачі знали хоч приблизно, в які дні планується проведення ТО по їхніх дворах.

Чому на споживачів газу дивляться як на об’єкт видобування грошей? Перша і може основна причина – це монополія. Шановні земляки, споживачі газу, давайте згадаємо, а заодно нагадаємо, в першу чергу керівництву «Гадячгаз», за чиї кошти побудована газотранспортна мережа (вуличні газопроводи низького і середнього тиску, шафові, ГРП– газорозподільні пункти станції катодного захисту газопроводів, підводячи газопроводи) – бюджетні кошти, кошти колгоспів, організацій і кошти самих жителів вулиць і їхня праця. Умовою підключення вуличних газопроводів, ГРП, до газової мережі була безоплатна передача на балансове утримання газовому господарству («Гадячгаз»).

Не дивлячись на моє звернення із заявою про фактичне невиконання «Гадячгаз» ТО, 23 травня 2017 р. дружині знову вручили претензію про сплату боргу. І вже в 2019 році контролер, яка перевіряла показники лічильника, нагадує про мої борги, які я не можу визнати. Контролеру також розповів про моє звернення у 2017 році. І невдовзі 4.04.19 отримав ухвалу про відкриття провадження у цивільній справі за позовом ПрАТ «Гадячгаз» про стягнення основної суми боргу інфляційних нарахувань та 3% річних за прострочення розрахунків за договором на ТО систем газопостачання.

Заявник додає копію «Акт і схема розмежування балансової належності газопроводів», датований 29.09.2016 р. Прошу «Гадячгаз» надати оригінал акту (можна до суду) для з’ясування, чий підпис поставлений навпроти мого прізвища. Прохання надати акти розмежування всім споживачам, щоб люди розуміли, за що ви хочете отримувати гроші. В позовній заяві до суду заявник не згадує про моє звернення 11 квітня 2017 р.

Заявник додає копію відповіді Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 17.10.2016 на запит Гадяцької міської ради від 17.09.2016 р №34. У цій відповіді йде роз’яснення про закони «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про ринок природного газу», правила техніки безпеки і акти розмежування і доходило до розрахунків тарифів на газ, тобто ціни газу. Цитуємо: «Одночасно зазначаємо, що на сьогодні розрахунок тарифів на транспортування природного газу розподільними трубопроводами здійснюється відповідно до Методики розрахунку тарифів на транспортування та постачання природного газу для підприємств із газопостачання та газифікації, затвердженої постановою НКРЕ від 4.09.2002 р. №983 (далі – методика). Відповідно до методики витрати з розподілу природного газу, зокрема, включають витрати на обслуговування, утримання, експлуатацію систем газопостачання, які знаходяться на балансі газорозподільного підприємства».

А тепер звернемося до договорів на газопостачання. Типовий договір про надання населенню послуг з газопостачання.

Датований 26.03.2007 р. Нагадую: Методика розрахунку ціни газу діє від 4.09. 2002 р. Читаємо пункт 14 договору: за рахунок коштів виконавця здійснюється:

Періодичне обслуговування, перевірка на щільність газопроводів, газових приладів і пристроїв під робочим тиском, перевірка відповідності встановлення газових приладів і пристроїв побудови приміщень, прокладення газопроводів вимогам будівельних норм, проекту і правилам експлуатації, перевірка димових і вентиляційних каналів на наявність тяги, перевірка наявності вільного доступу до газопроводів газових приладів і пристроїв, а також у підвали та на горища, де прокладено газопроводи, розбирання очищення від наслідків корозії і залишків мастила, а також змащування всіх запірних пристроїв, установлених на газопроводах та газових приладах і пристроях та інше.

Пункт 27. Споживач має право на якісне, своєчасне періодичне ТО і усунення пошкоджень внутрішньобудинкових систем газопостачання та дворових газопроводів за рахунок коштів виконавця («Гадячгаз»).

Шановні споживачі газу, навіщо навожу скільки пунктів з договору? Щоб ви усвідомили роль «виконавця». А ми чуємо, що «споживач» – винен, зобов’язаний і т.д.

Звертаюся до всіх споживачів: якщо представники «Гадячгаз» не провели ТО так, як того вимагають правила і норми, не підписуйте їхні папери.

На кінець звертаюся до керівництва «Гадячгаз». Мене обурив не сам факт невиконання ТО, а обман вашого «спеціаліста». На 29 травня заплановано судове засідання по моїй справі. Незалежно, яке рішення прийме суддя, із зали суду я піду з гордо піднятою головою і прямим і чесним поглядом від імені всіх обдурених подивлюсь у ваші очі.

Микола Нижник,

м. Гадяч, 20.05.19

LIVE OFFLINE
track image
Loading...