На українців масово оформляють кредити

шахраї
Поділитися новиною

шахраїСотні українців стали жертвами нової шахрайської схеми. На їхні документи оформляють кредити, про які вони дізнаються вже від колекторів. Беруть невеликі суми – до 4-5 тис. грн. Приблизно стільки готові дати “у борг” компанії, які заробляють на мікропозиках. Причому гроші вони дають без будь-яких перевірок і лише за декілька хвилин.

Постраждалі від шахраїв українці тепер отримують вимоги від Moneyveo віддати гроші, які вони не брали. Причому через прострочення суми збільшуються у декілька разів.

«Зараз я отримав повідомлення про заборгованість перед компанією і вимогу її погасити, звичайно, що про це я чую вперше. Сума за українськими мірками досить велика – 9300 гривень. Але суть у тому, що заборгованість зростає у геометричній прогресії, і якщо це було 9 тисяч минулого місяця, то в цьому – це вже більше 12 тисяч гривень і т.д.», – скаржиться постраждалий Валерій Яковенко.

Пост жертви чергової шахрайської схеми викликав значний резонанс у соцмережах, на нього в тому числі відгукнулася і заступник голови НБУ Катерина Рожкова. «Це жахливе шахрайство. Я не знаю, як ми зможемо у цій ситуації допомогти, оскільки Національний банк не регулює фінансові компанії. Але все ж ми спробуємо щось зробити», – написала представник регулятора в соцмережах.

У самій компанії підтвердили: дійсно, шахраї на чужі документи набрали у них кредити, а коли вони починають їх вимагати із реальних власників паспортів, українці дізнаються, що стали жертвою схеми. Правда, у компанії звинувачують у всьому Prozorro. Нібито на сайті відкритих торгів будь-який бажаючий може скачати документи учасників торгів. А серед них і паспорт.

Кредити видають без особистої присутності боржника, без підпису. Гроші відправляють на карту, власників якої ніхто не перевіряє. Крім того, фінансова установа відправляє дані про боржників у реєстр кредитних історій. Після цього жертва шахрайства не зможе отримати кредит уже у справжньому банку. Юрист Олександр Плахотник пояснює: у разі якщо українець став жертвою подібного шахрайства, необхідно написати заяву в компанію, яка вимагає від жертви гроші, й повідомити в правоохоронні органи. Перевіряти документи і верифікувати клієнта – завдання того, хто видає кредити. За допомогою подібних схем (без фізичної присутності клієнта) кредити оформляють десятки різних компаній. І стати жертвою може будь-який українець.

Як не потрапити на вудку шахраїв

Кредитний аналітик Володимир Мазуренко і юрист Олександр Плахотник підготували рекомендації: «На 100% убезпечити себе від шахрайства неможливо, але це не означає, що не потрібно дотримуватися основних правил. Якщо у вас де-небудь просять показати паспорт, обов’язково прикривайте великим пальцем його серію і номер. Це ваша персональна інформація. Якщо хто-небудь просить ксерокопію паспорта, не варто одразу погоджуватися. Дізнайтеся, хто і навіщо це робить.

«Обозрєватель»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...