У кого більший?

42841957 1759657897489934 8635973398712811520 n
Поділитися новиною

42841957 1759657897489934 8635973398712811520 nФото-акцію під такою назвою влаштували чиновники Полтавської області у соцмережі. І міряються вони не тим, про що ви подумали, а грибами.

 Чесно кажучи, гадяцькі посадовці не приєдналися до цієї акції. Та це не значить, що в лісах нашого району немає  грибів. Вихідними у лісових масивах було повно грибників і хіба що лінивий повертався додому без повного кошика.

«Один  крок – і білий гриб, ще далі ступив – і маслюк. І всі красиві такі, молоденькі. Попався мені і старий гриб з такою шапкою, більшою за мою долоню, але вже не придатний для їжі. Хіба сфотографуватися.

Грибів багато, навіть місця особливі не обов’язково знати. Цієї осені ліс щедрий. Але і грибників чимало…» – ділиться досвідом гадячанин Сергій.

Отже, новий сезон тихого полювання, оголошено відкритим! Те, що грибів цього року багато, свідчать і численні світлини, якими задоволені гадячани хизуються у соцмережах. Так само чимало грибів продають на ринках, а також на узбіччях доріг поблизу лісових масивів.

У соцмережі навіть з’явився новий вид «туризму», який пропонують жителям міста –  грибні тури.  За поїздку до лісу із 4-х осіб просять 600 гривень.  Водій, який за сумісництвом буде для вас гідом, привезе вас власним автомобілем аж у Лютенський ліс, а ввечері поверне додому.  Такий грибний тур підходить для тих, хто не має автомобіля, але дуже любить збирати гриби.  Проте, дивлячись на плату, яку просять за це задоволення, гриби легше купити на базарі.

Але й тут варто бути уважним та обережним. Не варто довіряти комусь своє здоров’я і забувати про випадки отруєнь грибами. Лише протягом тижня на території Полтавської області отруїлися четверо дорослих і дитина. Із 2 тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500.

Токсикологи наголошують, що велике значення при отруєнні має час: чим більше його минуло від моменту споживання грибів, тим менше залишається шансів на одужання. Лікарі розрізняють два види отруєнь: для летального достатньо з’їсти половину блідої поганки і спробувати лікуватися самотужки, а сприятливим називають вживання умовно їстівних грибів, але з порушенням правил кулінарної обробки. Вони полягають у тому, що гриби спершу потрібно облити окропом, дати їм постояти у воді, потім злити рідину і далі варити не менше 10-15 хвилин.

«БМ»

Фото із соцмереж  

Спеціально для грибників-початківців, які «наживо» бачили хіба що магазинні печериці, в Україні створили купу мобільних додатків, які допоможуть розрізнити їстівний гриб від отруйного.  Додаток можна скачати на свій смартфон на платформі Android через магазин Google Play. У пошуковику вказуєте «гриби» і знаходите безліч додатків від звичайної «Енциклопедія грибів», подібної до книги,  до програми, яка по фотографії видасть вам назву того чи іншого гриба.  Згідно з описом програма містить інформацію по 345 видах грибів, які розділені на їстівні, умовно-їстівні та отруйні. Знайти потрібний гриб в цьому довіднику можна за назвою, по картинці чи зробивши фото.

Крім того, деякі із пропонованих програм дозволяють залишати мітки по кожному виду грибів, а також можлива фіксація координат грибного місця, що в майбутньому дозволить повернутися на колись знайдену грибну галявину.

Проте мусимо зазначити, що різні програми по-різному трактують їстівність деяких грибів. Так, деякі програми вважають представників отруйних грибів умовно-їстівними. Тому не варто забувати, що розробники додатків не несуть відповідальності за ваше здоров’я. І якщо ви не великий спеціаліст, намагайтесь збирати тільки ті гриби, які знаєте.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...