Індійська вакцина. Чи можна довіряти?

вакцина
Поділитися новиною

вакцинаЩеплення АКДП (дифтерії, правця та кашлюку) досі викликає бурю дискусій. Багато батьків, і гадячани у тому числі, замислюються чи потрібно взагалі робити його дитині. Адже відгуки про побічні реакції після введення не надто позитивні. Навіть ті матусі, які суворо дотримуються календаря щеплень, із обережністю ставляться до вакцини, коли чують: країна-виробник – Індія. Тому, щоб дізнатися, в яких умовах виробляють ці вакцини, журналісти одного з українських телеканалів вирушили на екскурсію до індійської компанії «Серум Інститут» – найбільшого виробника вакцин у світі. До речі, саме звідти за державний кошт постачається в Україну вакцина АКДП. 

Як видно із сюжету, виробництво відбувається в стерильних умовах і до нього має доступ дуже обмежена кількість людей, бо так необхідно для технологічного процесу. Там регламентований кожен крок, і, щоб мати доступ до окремих ліній виробництва,  працівників навіть одягатися вчать кілька місяців. Кожна найменша маніпуляція моніториться сенсорами, датчиками. До того ж, усе автоматизовано, тобто людський фактор не може вплинути на якість і безпечність вакцини.  

Лінія виробляє 100 тисяч доз вакцини за добу. Можемо лише уявити, скільки доз розійшлося світом протягом 50 років роботи заводу. За підрахунками, двоє із трьох малюків у світі щеплені вакциною індійського виробництва.  160 країн світу закуповують саме цю вакцину. Однак її не зустрінеш в Америці, та й у Європі її закуповують усього кілька країн (кажуть, що так країни захищають своїх виробників).

Офіційно ВООЗ для країн із низьким рівнем вакцинації (Україна входить у цей перелік) рекомендує цільноклітинні вакцини, бо вони дають сильніший імунітет, ніж безклітинні.  Але індійська вакцина, закуплена для України ЮНІСЕФ, має прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я, а отже є якісною.

Про побічні дії

У вакцин, як і в усіх медичних препаратів, є свої побічні дії. Одна з реальних і найбільш загрозливих – анафілактичний шок, тобто алергічна реакція на компоненти вакцини. Проте такі реакції бувають приблизно один раз на мільйон щеплених.

Кашлюковий компонент індійської вакцини  АКДП, на яку найчастіше нарікають, цільноклітинний. Саме він може викликати реакції у дітей (температуру, почервоніння, накульгування). Проте реакції може і не бути. До речі, почервоніння в місті щеплення, затвердіння ноги чи руки і температуру виробники вакцини до побічних дій не відносять, а називають їх природною реакцією організму. І якщо хоч один із симптомів з’явився у дитини, то це означає, що формується імунітет.

Від заводу у поліклініку

Виявилося, що кожен може самостійно проконтролювати стан, у якому знаходиться вакцина, якою планують щеплювати дитину.  На флаконах розташований холодовий індикатор.  В залежності від виробника, він розміщується на кришці ампули або збоку. Це білий квадратик на фоні фіолетового кола. Холодовий індикатор накопичує інформацію про те, яким чином доправляли вакцину, чи зберігали холодовий ланцюг, скільки разів за день медсестра відкривала холодильник, чи вимикалося живлення. Також індикатор контролює строк придатності вакцини. Якщо квадратик білий – значить все в порядку. Якщо він потемнів, зрівнявся з кольором фіолетового кола – це означає, що вакцину або перевозили з порушеннями, або строк придатності вийшов. Цей елемент не можна обдурити. Якщо холодового елементу на ампулі немає (його якимось чином відклеїли, зняли етикетку, де він розташовувався) – ви можете відмовитися від такої вакцини.

Проте наголошуємо: холодові елементи є на вакцинах, закуплених за державний кошт в державних поліклініках. На приватні поліклініки це правило не розповсюджується.

Отже, не важливо, якою вакциною ви щеплюєтеся: індійською, французькою, бельгійською, корейською чи болгарською, – вони усі зареєстровані в Україні, за вами залишається лише вибір. Для тих хто все ж сумнівається, радимо: знайдіть педіатра, якому ви довіряєте. І не користуйтеся інформацією з форумів, сумнівних джерел, чуток і розповідей інших батьків.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...